Broccolisoep

Zeer snel en goedkoop broccolisoep recept zodat je in minder dan 15 minuten met slechts 5 ingrediënten zal genieten van een lekkere en vullende kom soep.

Ga je er een hardgekookt ei mee serveren (10 minuten in kokend water), begin daar dan mee, want dat zal langer duren dan de eigenlijke soep maken!

Koken en Smaak

Broccoli: ofwel hou je ervan, ofwel haat je het. De haters hebben waarschijnlijk de broccoli platgekookt gegeten… Jammer, want had je de platgekookte groente met het kookwater fijngemixed, dan had je genoten van een heerlijke soep! Het is inderdaad niet moeilijker dan dat.

De groene broccoli is sterkt verwant met de witte bloemkool. Doordat er een blad over de bloemkool groeit, komt deze nooit in aanraking met het licht, en blijft daarom wit. Net zoals asperges en witloof hun witte kleur krijgen door duisternis. Broccoli ziet duidelijk wel zonlicht, en krijgt daarom een groene kleur.

De smaak van broccoli is iets sterker dan deze van bloemkool. Dit maakt dat je het kan combineren met andere sterke smaken, zoals blauwe schimmelkaas of walnoten of currysaus. Ook lekker en makkelijk zijn look, zout en wat cayennepeper als smaakmakers.

Gezondheid

Zoals de meeste groenten uit de kolenfamilie is broccoli best laag in calorieën.

Deze koolsoort is rijk aan calcium, kalium en magnesium. Ook een geweldige bron van vitamine C, A en K en rijk aan vezels en foliumzuur.

Nog het meest interessant is dat broccoli glucosinolaten bevat: dit zijn stoffen die je lichaam helpen met het verwijderen van gifstoffen en ze kunnen ook je risico op bepaalde kankers verminderen.

Broccoli kopen

Koop broccoli met dicht op elkaar gepakte, goed gesloten roosjes en stevige maar niet houtachtige stengels. De kleur kan variëren van donker tot lichtgroen, al dan niet met een paarse of blauwe tint. Koop de groente nooit wanneer je vergeelde roosjes ziet of nog erger: natte, rotte plekken.

Bewaar zoals bloemkool nooit in een pastiekfolie of in een plastiek zak, maar wel in een keukenhanddoek, zodat de groente toch wel een kleine week goed zal blijven.

Broccoli snijden

Snijd de dikke stam 1 tot 2 cm onder de kroon af. Gooi de stam niet weg, want deze is volledig eetbaar en een goedkoop ingredient in je bouillon of voor een heuse broccoli bloemkoolsoep. (of gewoon mee bereiden, maar dan wel eerst de buitenste laag van een 2tal mm wegsnijden)

Snijd de roosjes van de stam weg en snijd de kroon en roosjes in stukjes van gelijke grootte.

Spoel de broccoli onder koud water of. Verwacht je bladluizen, week dan eerst een kwartiertje in gezouten water en spoel dan af.

Ok, alle weetjes verteld: klaar om je broccolisoep te maken met onderstaand recept!

Broccolisoep

Broccolisoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Zeer snel en goedkoop broccolisoep recept zodat je in minder dan 15 minuten met slechts 5 ingrediënten zal genieten van een lekkere en vullende kom soep.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Paleo, Vegetarisch
Voor hoeveel personen: 2
Ingrediënten
 • 1 broccoli (250 gram)
 • 4 knoflookteentjes
 • 400 ml water
 • 10 tot 20 gram walnoten
 • zout naar smaak
Bereiding
 1. Snijd de broccoliroosjes van de stam: ikzelf had 125 gram roosjes over. Snijd ongeveer in even grote stukken.
 2. Breng 400 ml licht gezouten water de kook, voeg de roosjes toe, strooi er nog wat zout over, zet het vuur hoog zodat het water weer snel begint te koken
 3. en zet het deksel op de pot.
 4. Laat 4 minuten stomen.
 5. Doe de roosjes in een blender met wat kookvocht en pureer. Let erop dat je blender niet meer dan half gevuld is, en begin met de "pulse" (aan/uit), zodat de
 6. hete soep je deksel niet van de blender zal "schieten".
 7. Koel ondertussen de rest van het kookwater af door het over en weer te gieten in 2 grote soepkommen (of wat je ook maar bij de hand hebt). Doe het in
 8. een klein blendertje met de walnoten en laat 1 minuut mixen, zodat de noten fijngemalen zijn in het kookvocht.
 9. Doe de gepureerde roosjes en het kookvocht met de noten weer bij elkaar in de soeppot op het vuur, roer en proef en voeg indien nodig meer ut toe.
 10. Serveer je broccolisoep zo of met bijvoorbeeld 1 gekookt ei per persoon.

 

Meer Lezen?

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.