Makkelijk witte bonensoep recept met 5 ingrediënten zodat je goedkoop en snel zal genieten van een heerlijk vullende kom soep.
Vandaag een snelle soep, snel vermits de bonen gekocht zijn in een bokaal, dus al voorgekookt zijn. Vullend vermits je er ook nog eens spek bij serveert (moet niet, maar geeft wel een krokante beet in de verse smeuïge soep).
Je zal al weten dat ik het paleo dieet niet strikt volg, en je ziet ook hier en daar een bonen- en erwtensoep verschijnen. Niet dat ik dat elke dag eet, maar voor wie bonen goed verteert, is het om te beginnen een rijke bron aan vezels en…
…Volgens “De Voedselzandloper” zijn bonen een goede vervanger voor pasta. De Voedselzandloper is een dieet, of beter gezegd een levensstijl, beschreven in 2012 in het gelijknamige boek van de jonge Belgische arts Kris Verburgh.
Vooraleer we het snelle witte bonenrecept neerpennen, eerst wat meer over bonen in het paleo dieet en in De Voedselzandloper, zodat je weet wie best geen bonen gaat eten en wie wel:
Het Paleo Dieet vs De Voedselzandloper
Kris beschreef reeds op 17jarige leeftijd in het boek “Schitterend!” zijn visie over de evolutietheorie. Het is dan ook interessant te zien in hoeverre zijn visie op eten en leven afwijkt van het paleo dieet: een dieet gebaseerd op de evolutionaire, genetische blauwdruk van de mens in een wereld van moderne voedingsmiddelen uit land-, tuinbouw en de chemische voedingsindustrie. Blijkbaar flink wat gelijkenissen, wat te verwachten is.
Vooraleer van start te gaan toch even vermelden dat Belgische TVchef Piet Huysentruyt na zijn trombose en diagnose van diabetes type 2, verklaarde dat hij dankzij het volgen van De Voedselzandloper dieet 17 kg is afgevallen en zijn diabetes type 2 goed onder controle weet te houden. (met een heerlijk recept voor havermoutpannenkoeken!)
Eerst de gelijkenissen: beide diëten zweren fabrieksvoedsel af en leggen verse groenten, fruit, vlees en vis aan de basis van gezond eten.
De verschillen zitten dus in de details:
- Het paleo dieet eet geen granen, De Voedselzandloper staat havermout toe en maakt dan ook veel havermoutgebak en havermoutpaprecepten. Brood en pasta worden vervangen door behalve havermout ook peulvruchten (niet paleo), groenten en fruit (wel paleo) en Quorn: een vleesvervanger op basis van schimmels. Ikzelf ben geen liefhebber van Quorn wegens het is fabrieksvoedsel waar spul is aan toegevoegd dat niet in een gezond dieet past, zoals bijvoorbeeld in Quorn Meat Free Mince: 93% schimmels maar verder ook gerehydrateerd eiwit, gekarameliseerde suiker en “barley malt extract”. Toegevoegde suikers dus: malt extract zijn de onvergiste suikers van bier. Jammer, want het is een zeer goed uitgangspunt om meer paddestoelen – en dus ook schimmels – mee in je dieet op te nemen!
- Wat koemelkproducten betreft zegt paleo behalve ghee (geklaarde boter) volledig nee, De Voedselzandloper laat kaas toe.
- Quorn en kaas… 2 schimmelhoudende producten. 10 gram paddestoelen per dag zou een gunstige invloed hebben op je gezondheid. Wie geen paddestoelen lust, kan ze dus eten in schimmelhoudende producten (kaas klinkt zoveel smakelijker) of zoals hieronder makkelijk en lekker mee in de soep.
We hebben het al vermeld wanneer we over het paleo dieet praatten:
- zieke mensen zullen duidelijk gezondheidsvoordelen merken wanneer ze de meest strikte versie van het paleo dieet volgen (geen granen, geen peulvruchten, geen zuivel, geen aardappels en uiteraard geen suiker)
- gezonde mensen kunnen al eens een graantje, melk, peulvruchten en glaasje wijn consumeren, wat zeer dicht aanleunt met wat Kris Verburgh beschrijft in zijn Voedselzandloper.
Beide diëten zijn het erover eens: meer bewegen, geen toegevoegde suikers, geen fabrieksvoedsel, geen brood en geen pasta. Het paleo dieet streeft naar een “gezonde levensstijl”. De Voedselzandloper heeft het over “gezond ouder worden”. Zelfs wanneer je het ene of het andere dieet verkiest, beide diëten zouden de gezondheidszorg preventief flink wat geld kunnen uitsparen: voorkomen is altijd beter dan genezen.
Genoeg gepraat… kwestie dat je anders meer dan 30 minuten gaat nodig hebben om deze bonensoep te maken 🙂
- 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini, cèpes)
- 1 tas heet water
- naar wens: 2 tot 4 stukken spek (dus ½ tot 1 stuk spek per persoon)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 4 knoflookteentjes
- naar smaak: 3 takjes verse rozemarijn OF ½ tot 1 theelepel gedroogde rozemarijn
- 2 bokalen (van 400 gram elk) biologische, witte bonen
- 750 ml groentebouillon
- Begin met de gedroogde champignons te weken in het hete water (zorg dat ze onder water staan), en laat 20 minuten staan. 20 minuten is wel de minimale tijd om eekhoorntjesbrood te weken in het hete water, een half uur tot een uur is ideaal (of 's morgens weken en 's avonds gebruiken).
- Verwarm de olijfolie in een soeppot met dikke bodem.
- Snijd het spek in reepjes (of kleine dobbelsteentjes indien je het spek zo krokant mogelijk gebakken wil) en bak in de olijfolie voor een 5 tot 10 tal minuten.
- Ondertussen schil je de ajuin en snijd fijn.
- Haal het spek uit de pot maar laat het vet in de pot (en bak indien gewenst verder uiterst krokant in een anti-kleeflaagpan: kwestie van je hebt tijd om te bakken tot de soep klaar is).
- Stoof de ajuin aan in de olie en het spekvet. Gebruik je gedroogde rozemarijn, wrijf deze dan zo fijn mogelijk tussen je vingers en voeg toe.
- Schil de knoflookteentjes en voeg toe bij de ajuinen. Roer zo nu en dan om zodat niets aanbakt.
- Laat de ajuinen een 5 tot 10tal minuten aanstoven tot ze glazig worden.
- Ondertussen giet je de witte bonen uit de bokalen in een vergiet en spoel met stromend water tot er geen schuim meer op de bonen komt.
- Na 20 minuten weken haal je de paddestoelen uit het water, knijp het overtollige vocht uit en vang op in de tas. Snijd de champignons in stukken en voeg bij de uien. Indien je verse rozemarijntakjes gebruikt, voeg je deze nu toe. Laat een 3tal minuten samen stoven.
- Voeg de bouillon, het weekwater van de paddestoelen en de uitgelekte witte bonen toe, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel.
- Verwijder de verse rozemarijntakjes: wie gedroogde rozemarijn gebruikt, laat ze in de soep.
- Pureer met een staafmixer (neem indien je nog bonen in de soep wil zien, schep dan eerst ¼de van de soep uit de pot), of houd de staafmixer op 1 en dezelfde plaats totdat tot je soep de gewenste textuur heeft. Roer met je staafmixer doorheen de soeppot voor een zo smeuïg mogelijke soep.
- Proef en kruid met rotszout en zwarte peper naar smaak.
- Serveer je witte bonensoep in kommen met de stukjes of reepjes spek: smakelijk!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!