Verukkelijk lekkere Mulligatawny soep maak jij met dit makkelijk recept!

Maak dit uiterst makkelijk mulligatawny soep recept, zodat je zal genieten van deze lekker romige maaltijdsoep uit India met ingrediënten van bij ons.

India, Indianen, Indonesië, Indische en Indiase gerechten

India… Het land met lekker gekruid en exotisch voedsel is niet alleen zeer populair over de ganse wereld, het was 500 jaar geleden al zo populair dat Christoffel Columbus toevallig Amerika ontdekte: op zoek naar een westelijke route om de gegeerde Indiase kruiden in Spanje te krijgen. Hij noemde deze Amerikanen dan ook logischerwijze “Indianen”… flink verwarrend dus.

Een 100 jaar later waren de Nederlandse scheepvaarders bedrijvig over de oostelijke route: alles ten Oosten van de Afrikaanse Kaap de Goede Hoop, werd bevaren door de Nederlandse “Vereenigde Oost Indische Compagnie” (VOC), ook op zoek naar kruiden in Indonesië (Sumatra en Java) en Maleisië (Malacca). De verwarring hier is dat wanneer Nederlanders praten over Indische recepten, ze het hebben over gerechten uit Indonesië.

India is het – na China – tweede meest bevolkte land ter wereld (wel meer dan 1 biljoen inwoners) en is het 7de grootste land ter wereld. Met zoveel verschillende mensen in zoveel verschillende streken, is het overduidelijk dat er ook flink wat variaties te vinden zijn in de Indiase keuken.

Wanneer we onze Indiase vriendin vragen hoe een bepaald Indiaas gerecht te koken, dan krijgen we vooral een opsomming van de ingrediënten zonder hoeveelheden… Recepten in India worden van oudsher mondeling overgedragen van generatie op generatie en ingrediënten worden “naar smaak” toegevoegd.

Ieder heeft dan ook wel zijn eigen versie van een bepaald Indiaas recept. En inderdaad, wanneer je uit eten gaat, merk je zeer duidelijke verschillen in smaak, bereiding en presentatie van een gerecht met zelfde naam.

Wanneer je Indiaas kookt: kook op gevoel en naar smaak. Is het lekker, herinner dan wat je deed, is het niet lekker, verbeter je recept dan de volgende keer.

Tarwe = Noorden | Rijst = zuiden

India werd via het noorden binnengevallen en gekoloniseerd, waardoor de oudste Indiase bevolking zuidwaards werd verdreven.

  • Op zoek naar de meest klassieke Indiase recepten (met rijst): kijk dan naar het zuiden.
  • Op zoek naar de typische brood recepten, deze vind je in het drogere noorden, waar het moeilijk rijst telen is maar wel makkelijk tarwe.

Eet je glutenvrij zoals ik, weet dan dat de Indiërs ook lekkere glutenvrije, hartige pannenkoeken bakken. Glutenvrij betekent zeker geen tarwe, wat maakt dat je in de Zuid-Indiase keuken terecht komt waar met rijst en linzenmeel lekkere thosai gebakken wordt.

Waar komt mulligatawni vandaan?

Zoals we gister vertelden in ons snel Indiaas kruidenbouillon recept , was mulligatawny klassiek een snelle, gekruide bouillon. Deze werd als bijgerecht geserveerd om rijst meer smaak te geven en om er balletjes van te rollen, zodat je de rijst met je handen kan eten.

Mulligatawny is de Britse uitspraak van volgende 2 Tamil woorden:

  • mullaga vertaald naar peper en
  • thanni vertaald naar water of bouillon.

Deze soep was uitermate populair bij de Engelse handelaars en werknemers van de Britse Oost Indische Compagnie: ook zoals de VOC opgericht rond 1600, maar vooral in India zelf actief.

Wanneer deze Britten huiswaarts keerden, probeerden ze thuis het recept na te maken naar meer westerse smaak. Dezer dagen wordt dikwijls room en andere westerse ingrediënten toegevoegd zoals appels – zeer lekker in curries! – en selder.

Dit gezegd zijnde, is er maar weinig gelijkenis tussen een hedendaagse mulligatawny en de traditioneel Indiase versie. Onderstaand recept is met kip, gedroogde kruiden en kokosmelk. Curryblaadjes geven het geheel een duidelijk extra smaak, maar de soep smaakt ook zonder best lekker.

Wil je de typische linzensmaak (niet paleo) bij in deze soep, kook dan 175 gram rode linzen gaar in de makkelijke kippenbouillon (uit stap 5) van onderstaand recept (een half uurtje). Voeg er dan een grote in blokjes gesneden aardappel (ook niet paleo) bij (100tal gram), en kook deze mee gaar in de kippen-linzen-bouillon (een extra 20 minuten). Werk met deze bouillon verder in stap 8 van onderstaand recept.

Mulligatawny soep

 

Heb of maak jij wel eens een andere mulligatawny soep versie? Deel het met ons onderaan in een reactie!

Verukkelijk lekkere Mulligatawny soep maak jij met dit makkelijk recept!

http://www.GezondeSoep.com/
Maak dit uiterst makkelijk mulligatawny soep recept, zodat je zal genieten van deze lekker romige maaltijdsoep uit India met ingrediënten van bij ons.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 min
Bereidingstijd 1 uur 55 min
Totale tijd 2 uur
Gang Soep
Keuken glutenvrij, India, koolhydraatarm, Paleo
Porties 6

Ingrediënten

  • olijfolie om te bakken
  • 750 gram kippenvlees
  • rotszout
  • 750 ml water
  • een stuk gemberwortel 3 cm
  • 1 ajuin
  • 6 groene kardemoms
  • 1 kaneelstokje 3 cm
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel turmeric geelwortelpoeder, kunyit
  • 4 knoflookteentjes
  • indien voorhanden: een 5tal currybladeren
  • 125 ml kokosroom of room die in jouw dieet past
  • citroensap naar smaak of serveer elke kom soep met 1/4de citroen ernaast
  • indien gewenst: vers gemalen zwarte peper

Hoe klaarmaken
 

  • Maak eerst een makkelijke kippenbouillon: warm een scheut olijfolie op in een soeppot met dikke bodem, kruid het kippenvlees met zout, en bruin het kippenvlees aan alle kanten aan in de soeppot (dus zo nu en dan omroeren).
  • Giet koud water over het vlees, schraap met een houten lepel eventuele aanbaksels los van de bodem, voeg de gember toe, breng alles aan de kook, schuim indien nodig af en laat maximaal een uurtje sudderen (of tot het vlees gegaard is).
  • Ondertussen snijd je de ajuin fijn voor veel later.
  • Heb je geen rasp en geen pers, pel dan nu al de knoflook en hak zo fijn mogelijk.
  • Giet je bouillon in een kom over een vergiet, zodat het vlees in het vergiet achterblijft (en natuurlijk behoud je de bouillon in de kom).
  • Zet je lege soeppot terug op het vuur, voeg een flinke scheut olijfolie toe en stoof er een 5 tal minuten de fijngesneden ajuin met de kardemom en het kaneelstokje in aan.
  • Strooi er dan de droge kruiden over (koriander, komijn en turmeric) en laat enkele minuten meestoven zodat de kruidenaroma's goed vrijkomen en je keuken lekker begint te geuren.
  • Giet er dan de bouillon over, schraap met een houten lepel eventuele aanbaksels los van de bodem, voeg de geraspte, geperste of uiterst fijngesneden knoflookteentjes (en indien voorhanden currybladeren) toe, breng aan de kook en laat een kwartiertje pruttelen.
  • Voeg dan het kippenvlees uit je vergiet toe, breng aan de kook en neem van het vuur.
  • Roer de kokosroom door je mulligatawny soep, proef en breng verder op smaak met citroensap, rotszout en vers gemalen zwarte peper.
Trefwoord Makkelijke Recepten
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Comments

  1. Danielle Van Hal says

    5 sterren
    Onderstaand recept is met rijst, dus niet paleo maar nog steeds glutenvrij! maak het paleo door de rijst weg te laten, dik je soep toch wat in door er wat pijlwortel (arrowroot) door te roeren op het einde van de kooktijd: naar wens.

    Zo maak ik Mulligatawnysoep: je hebt er inderdaad verschillende variaties van, maar deze vind ik het lekkerste.

    Ingrediënten voor een flinke pan

    1 ui fijngesneden
    200 gram mager rundergehakt
    1 venkel fijngesneden
    1 rode peper fijngesneden en zaadlijsten verwijderd
    3 cm gember geschild en geraspt
    2 tenen knoflook fijngesneden
    1 flinke theelepel komijn
    1 flinke theelepel kaneel
    1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
    2 theelepels kerriepoeder
    1 liter kippenbouillon
    1 blik tomatenblokjes op sap
    1 klein kopje rijst
    sap van ½  citroen
    koriander of andere verse kruiden om te serveren
    kokosolie of andere neutrale olie om te bakken

    Bereiding:

    Verhit een beetje olie in een pan met dikke bodem.
    Fruit de venkel, ui, rode peper, gember en knoflook een paar minuten om middelhoog vuur. Voeg het gehakt erbij, draai het vuur iets hoger en bak het rul en bruin. Roer de specerijen door het mengsel en bak nog 1 minuut.
    Doe de bouillon en de tomatenblokjes bij de soep en breng aan de kook. Laat een half uurtje zacht koken. Roer de rijst door de soep en laat rustig gaar worden.  
    Proef en voeg royaal zout en peper toe. Schep de soep in kommen, besprenkel met wat citroensap en verse koriander.

    Deze soep laat zich prima invriezen. Heerlijk om nog een flinke portie achter de hand te hebben. 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.