Gezond afvallen

Leer gezond afvallen zonder dieet door meer soep te eten en opnieuw naar je gezond verstand te luisteren, zodat je met meer energie weer zal genieten van al wat je doet én eet.

 • Heb je je al eens afgevraagd waarom je na het kopen en eten van al die "zogenaamde gezondheidsproducten" toch maar niet afvalt?
 • Heb jij dat ook dat na jaren margarine en vetarm te eten, blijkt dat je cholesterol toch nog te hoog is?
 • Of… weeg je elk jaar meer ondanks je er alles aan doet om volgens het laatste nieuws uit de gezondheidsmagazines te leven?

Lees hieronder verder zodat je:

 • zelf weer zal beslissen wat goed voor je is!
 • weer blij zal zijn met je lichaam en gewicht!
 • en… vooral lekker zal genieten van wat je eet en wat je doet zonder schuldgevoel en zonder aan te komen.

Van vroeger naar nu…

Vroeger was mollig in de mode en was soep een voorgerecht om de eetlust op te wekken…

Bovendien is het ook nog maar iets meer dan 1 eeuw geleden dat de meeste mensen:

 • flink wat dagdagelijkse beweging hadden (geen auto’s)
 • niet de ganse avond snoeperijen zaten te verorberen (geen TV met borrelnootjes, geen diepvries met ijsjes, geen conserveermiddelen)
 • geen "lege calorieën" aten (geen suiker uit de pot, geen liters Coca Cola, geen wit "spons"brood uit de supermarkt)
 • niet door de voedingsindustrie gebombardeerd werden met potjes, pakjes en zakjes aangeprijsd als "gezond", "caloriearm", "vetarm", "cholesterolvrij", "suikervrij", "glutenvrij"… maar meestal nooit allemaal tegelijk!?! (bijvoorbeeld: een "vetarm" ijsje zit dikwijls boordevol extra suiker om zo het gebrek aan vet en smaak te compenseren).
 • gezond verstand hadden én gebruikten zodat ze gezond aten en leefden.

Van gezond verstand naar ongezonde reclame

Toch nog even herhalen: vroeger gebruikten we ons gezond verstand!

… daar waar ons gezond verstand nu in het beste geval begrijpt, dat al die "nieuwste gezondheidstrends" elkaar gewoon faliekant tegenspreken: zodat je op de duur echt niet meer weet wie of wat te geloven…

Inderdaad: je gezond verstand wordt zo op nul gezet, en vanaf dan wordt het natuurlijk makkelijk om je alles te doen geloven!

"Alles geloven"… zoals bijvoorbeeld de cholesterol fabel over een potje margarine dat goed zou zijn voor je cholesterol en bloedvaten… Hetzelfde potje margarine dat je weken zonder koeling kan open laten staan zonder dat het bederft, dus zelfs bacteriën en schimmels willen dat zootje niet, maar het zou wel gezond zijn voor menselijke consumptie? Wat zegt jouw gezond verstand daarover…?

Van mollig naar zwaarlijvig of superslank

Vroeger was mollig mooi en mensen waren ook zichtbaar sterker. Van iemand die toen superslank was, dacht het gezond verstand dat deze ziek, ondervoed of superarm was.

Vandaag merken we lichamen in 2 uitersten zonder een gulden middenweg:

 • aan de ene kant wordt een schoonheidsideaal nagestreefd dat modetijdschriften ons aanbieden via anorectische modellen met superlange, slanke benen en verzwegen eetstoornissen: ongezond superslank
 • aan de andere kant zien we meer en meer mensen vanaf meer en meer jonge leeftijd kampen met zwaarlijvigheid en tegelijkertijd met welvaartsziekten: ongezond superdik.

Wie zijn gezond verstand laat werken, weet dat de gulden middenweg daar ergens tussenin zal moeten liggen: mollig en sterk.

Van maaltijdsoep naar soepdieet

Vroeger… Denk even aan andere culturen waar van oudsher volop granen of bonen in bouillon worden gekookt (havermout of gerst in onze streken, rijst in Azië, chili con carne in Mexico, couscous tajine’s rond de Middellandse zee…

Vroeger werden "goedkope ingrediënten waar men rauw niet direct raad mee wist", omgetoverd tot een volwaardige maaltijdsoep. Anderzijds werd soep klaargemaakt als voorgerecht om de spijsvertering in gang te zetten. Tot slot weet ieder wel dat kippenbouillon wordt klaargemaakt "als medicijn" om aan te sterken tijdens een verkoudheid.

Dezer dagen is soep geëvolueerd naar een ideaal gerecht:

 • om makkelijk én lekker meer groenten te eten,
 • om je te helpen ongewenst gewicht gemakkelijker te verliezen, of
 • om gegarandeerd af te vallen, zoals met het koolsoepdieet waarmee je – wanneer je het strikt volgt – na een week enkele kilo’s gewicht zal verliezen.

4 redenen waarom je gezond zal afvallen door meer soep te eten

Je moet echter geen extreem koolsoepdieet gaan volgen om gegarandeerd af te vallen. Maak gewoon onze – 100+ Gezonde Soep Recepten – of jouw of andermans gezonde soepen en lees verder waarom deze soepen je zullen helpen vermageren…

Alhoewel wat volgt gebaseerd is op studies, kan je dat met je gezond verstand ook zelf wel bedenken!

1. Wie zijn maaltijd begint met soep, zal in totaal minder calorieën consumeren dan wie geen soep voorgerecht neemt maar direct aan de hoofdmaaltijd begint (zoals blijkt uit deze studie). Alhoewel je dankzij de soep minder calorieën consumeert, voel je je toch "vol" genoeg en krijg je ook niet sneller honger.

2. Wie voedsel eet dat rijk is aan water, voelt zich sneller voldaan dan wie hetzelfde voedsel eet zonder water. En wie zich sneller voldaan voelt, gaat ook sneller stoppen en dus minder eten.

  Bijvoorbeeld:

  • 100 calorieën rozijnen bevatten 60 ml water
  • 100 calorieën druiven bevatten 400 ml water

  Wie waterrijke druiven begint te eten, zal zich met minder calorieën toch veel sneller voldaan voelen dan wie droge rozijnen begint te eten.

Analoog: wie soep eet (met groenten en vlees in de soep), zal met minder tevreden zijn dan wie de groenten en het vlees apart eet en daar dan evenveel water na drinkt.

Raar maar waar? Probeer het zelf of lees deze studie van Barbara Rolls, Elizabeth Bell en Michelle Thorwar.

3. Afvallen omdat een zelfde gewicht aan soep minder calorieën en minder koolhydraten bevat dan andere gerechten.

Dezelfde Barbara Rolls als in puntje 2 hierboven, ontdekte dat mensen zo ongeveer elke dag evenveel gewicht aan voedsel naar binnen spelen: ongeacht de aard van het voedsel (soep, boterhammen, groenten, desserts…).

Wie dus veel soep eet, consumeert al snel een voldoende gewicht aan gezond voedsel boordevol macro en micronutriënten, maar dikwijls caloriearm (vroeger een belangrijke maatstaf om af te vallen) én koolhydraatarm (dezer dagen een belangrijke maatstaf om af te vallen).

Aan jouw dus de keuze: ofwel vul je jezelf met hamburger, friet en mierzoete Coca Cola, ofwel kies je voor een zelfde gewicht aan (maaltijd)soep… In het laatste geval zal de ervaring je leren dat je zal vermageren.

4. Soep is "slowfood"… waardoor je minder zal eten in vergelijking met "fastfood".

Soep is alles behalve fastfood en kan je niet in 1, 2, 3 door je strot duwen, waardoor je minder zal eten.

Soep eten is een "bezigheid op zich" waar je je toch even moet voor concentreren en je gaat er best even voor zitten. Duidelijk een ander eetpatroon dan:

 • s’morgens rechtstaand met je boterham in de mond nog sneller dan snel de vaat doen…, of
 • met je auto door een drive-through rijden en al een halve hamburger door je kiezen duwen alvorens je met je auto weer de baan op gaat.

Je moet je dus bewust inspannen (lepel na lepel de soep uitlepelen, telkens toch wel even wachten zodat je je niet verbrandt, proeven en genieten van alle verschillende ingrediënten en texturen…) en je moet er ook rustig voor gaan zitten (probeer maar eens een bord soep leeg te lepelen al fietsend…).

Blijkt dat wanneer je de tijd neemt om rustig en zittend te genieten van je maaltijd, je minder zal eten dan iemand die eten combineert met andere bezigheden. Meer eten combineren met andere bezigheden zal je wellicht al zelf ondervonden hebben: ga rustig zitten genieten van een film op TV, open dan een zak chips, en zonder je er erg in hebt, speel je een ganse pak (of pakken) naar binnen.

Denk nu even aan de niet zo zwaarlijvige Vietnamezen die op een tafeltje op de stoep er een half uurtje over doen om te genieten van hun pho bo noedelsoep, en denk dan ook even aan de zwaarlijvige Amerikanen die een Mac D maaltijd verorberen in de auto… Hoe wil jij leven en hoe wil jij eruit zien? Neem daar dus je tijd voor en geniet van je eten, geniet van jezelf en geniet van je leven met al die je liefhebt!

Gezond afvallen

Soep past in elk dieet!

Soep is om bovenvermelde redenen een ideaal gerecht voor mensen die willen vermageren… maar dat wist je (gezond verstand) al langer.

Extra voordeel van soep is: dat je het in de meeste gezonde levensstijlen kan inlassen. We bedoelen hier levensstijlen met echt én gezond voedsel:

 • voor wie caloriearm wil eten: gewoon geen room, kaas of boter door je soep roeren
 • voor wie koolhydraatarm wil eten: gewoon geen aardappels, rijst, pasta, noedels, havermout noch brood mee in of bij je soep serveren
 • voor wie glutenvrij eet: rijstnoedelsoepen zijn er in allerhande smaken (pho bo, laksa…) voor elk moment van de dag zodat je makkelijk op gewicht blijft, en zelfgemaakte, verse soep van alleen groenten en vlees zal uiteraard geen gluten bevatten
 • voor wie het paleo dieet volgt: alleen met groenten, vlees, vis en zelfs wat fruit maak je ontelbaar lekkere soepen voor ieders smaak en voorkeur
 • voor wie De Voedselzandloper volgt: gebruik havermout "zoals vroeger" om je soep in te dikken en je zal merken dat je met havermout ontelbaar meer kan dan alleen maar havermoutpap maken
 • en…voor wie houdt van lekker eten: iedere oude cultuur, ieder land, iedere streek heeft wel minstens 1 superlekkere én gezonde soep: dus variaties en ontdekkingsmogelijkheden te over.

Waarom bestaat er het koolsoepdieet?

Omdat je er makkelijk mee zal starten!

Uit eigen ervaring blijf ik afvallen wanneer ik brood, graan, rijst, aardappels, toegevoegde suikers en zuivel uit mijn dieet schrap (dus een niet strikt paleo dieet waar peulvruchten toegestaan zijn, ikzelf noem het neo paleo dieet: klik hier voor de gratis cursus emails).

Nu heeft het wel ongeveer 45 jaar geduurd eer ik 1 maand strikt het paleo dieet begon te volgen… volhouden is makkelijk, starten was dus het probleem.

Een duidelijk voorbeeld dat verandering van eten niet evident is en meestal een extra duw in de rug nodig heeft, daarom…

  Voor wie wil beginnen met vermageren en wie extra leidraad nodig heeft, is er het stap voor stap koolsoepdieet. Je krijgt een dieetschema van precies 1 week, waarin duidelijk wordt uitgewerkt wat je elke dag wel en niet mag eten…, zodat je precies 1 week later duidelijk enkele kilo’s minder op je weegschaal zal zien staan.

  Dit "speciale soepdieet" is ideaal om mee te beginnen, zodat je jezelf zal laten zien dat je met soep zal afvallen, zolang je maar blindelings maar wel strikt het dieet volgt.

  Na deze succesvolle week moet je wel degelijk overstappen naar een ander dieet, maar ondertussen heb je aan de lijve ondervonden dat soep je zal helpen gewicht te verliezen.

  Bovendien na het volgen van het koolsoepdieet… is het niet echt moeilijk om meer smaakvolle soepen te maken dan die ene pot koolsoep! Dus… reden te over om én lekker te genieten van je eten én toch lekker gewicht te verliezen met extra veel soep op je menu!

Tot slot: weet dat ieder mens anders is en er daarom geen universele vermageringskuur bestaat, die voor ieder werkt of die ieder kan volhouden is. Dit gezegd zijnde… zijn we er zeker van dat soep je zeker zal meehelpen je doel te bereiken zodat je je beter zal voelen in je vel.

Wat zijn jouw ervaringen?

 • Luister naar je gezond verstand!
 • leef met je hart
 • ga steeds rustig zitten voor een maaltijd en
 • neem de tijd om te genieten van al wat je doet, inclusief wat je eet!

Multitasken is fijn om snel veel gedaan te krijgen, maar als het op eten aankomt, focus alleen op je eten: zodat je er meer en langer van zal genieten en tegelijkertijd toch minder zal eten! Meten is weten, dus probeer het eens… en laat weten hoe het voelt!

Smakelijk en laat een reactie met jouw ervaringen over soep, gezondheid, dieet, leven, genieten en afvallen.

Comments

 1. Ik haat prei, ui, bieslook, look en alles van de aliumfamilie,
  kan het noch ruiken noch zien en word er misselijk van, viel zelfs eens flauw van de geur.
  Voor mij is dit enorm oncomfortabel en moeilijk, ik probeer en probeerde tot walgend toe.
  Ik ken nog dergelijke personen…
  Het koolsoepdieet lukt niet en ik kon de geur niet meer verdragen, als maaglijder heb ik enorme problemen.
  Toch dank voor de rest voor alle andere gezonde soep-en smoothie gerechten en alle appreciatie voor uw gezonde site en nieuwsbriefjes

  • Dank voor je reactie Rs, inderdaad is niet iedereen gebaat met ui. Laat even weten wat je maag wel verdraagt, zodat ik wat meer zal uitkijken naar soepen waarvan ook jij zal genieten. (zoals bijvoorbeeld deze https://gezondesoep.com/echte-chinese-kippensoep/ )?

   Kool is na (herhaaldelijk) opwarmen al evenmin lekker, wegens de niet smakelijke geur tot problematisch voor sommige spijsverteringsstelsels. Vandaar:

   • deze pagina om gewoon zoveel mogelijk lekkere soepen in je dieet in te passen zodat je toch zal afvallen en het dieet zal volhouden
   • onze tips op deze koolsoepdieet pagina, om toch langer van de koolsoep te kunnen eten in dat dieet. Vuistregel: koolsoorten nooit langer dan 10 minuten koken en net zoveel maken als je op kan.

   Voor wie de geur van kool haat: probeer bijvoorbeeld dit recept – zonder de look dan – voor broccolisoep, https://gezondesoep.com/broccolisoep/ , met een voor jou "maagvriendelijke melk of room" en laat weten hoe dat afloopt?

   Alle verdere feedback welkom Rs!

   Warme groeten!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.