Bonensoep recept

Zeer makkelijk bonensoep recept zodat je met weinig werk zal genieten van een lekkere kom verse, vullende soep die iedereen kan maken.

De Chinese soepen die we hier maken zijn allen zeer eenvoudig, zelfs aanstoven van vlees of ajuin hoeft niet: dat maakt het dan wel makkelijker, maar persoonlijk vind ik aangestoofde ajuin en gebruind vlees toch een meer lekkere soep maken.

Zonder aanstoven zijn deze Chinese bouillonsoepen dan weer helderder, en heb je er nog minder werk en omkijken naar. Zonder stoven wordt wel knoflook toegevoegd, maar geen ajuin.

Ook geen staafmixer hier in de keuken van mijn Chinese schoonouders te vinden, dus worden er ook geen gepureerde soepen gemaakt…

Soepen zijn hier eerder bouillons met extra groenten en dikwijls ook wat medicinale Chinese kruiden. De soepen worden dan ook naargelang hun gedronken om bijvoorbeeld aan te sterken, na een menstruatie, tegen een verkoudheid of om je lichaam weer in de juiste balans te brengen.

Verse Chinese “parel” borlottibonen voor in de soep

Borlottibonen

Hou jij van lekker eten en zelf koken, dan hou je waarschijnlijk ook van wat mijn moeder noemt “markten”: een werkwoord dat logischerwijze het bezoeken van markten verwoord.

Wat is er leuker dan nieuwe ingrediënten te ontdekken op een verse (boeren)markt? Correct: het proeven van al die nieuwe, onbekende ingrediënten in een nieuw gerecht.

In Zuid Oost Azië heb je dikwijls het geluk dat je op de markt zelf je ingrediënten bij elkaar kan kopen, en ze dan in een eetstalletje kan laten klaarmaken.

Ikzelf heb dan weer het geluk om met een Maleisische Chinese vrouw getrouwd te zijn, wat maakt dat die al gauw iets lekkers kan klaarmaken met ingrediënten die voor haar dagdagelijks, maar voor mij echte ontdekkingen zijn.

Zoals deze in de foto onderaan: een ivoorkleurige, donkerrood tot bruin gespikkelde of gemarmerde boon. De peulen zijn gelijkaardig ivoorkleurig, en roos tot donkerrood gestreept. Ietwat de grootte van een snijboon, maar dan dikker en vooral kleurrijker.

Wat naamgeving betreft noemt het in het Chinees 珍珠 豆, wat letterlijk vertaalt in:

 • 珍珠 : parel
 • 豆 : boon.

In het Engels noemen ze “Cranberry beans” en in Italië zijn ze best bekend als Borlotti bonen. De bonen worden hier in Maleisië vers op de markt verkocht. En om je leven nog gemakkelijker te maken, worden ze zelfs vers gedopt aangeboden. Al wat je dan nog moet doen is ze aan een bouillon toe te voegen, gaar koken en je bonensoep is klaar.

Laat de Chinese en Italiaanse namen je niet misleiden. De Borlotti bonen (en de Portugese Catarino bonen) zijn Italiaanse en Portugese variëteiten van de oorspronkelijk in Columbië geteelde Cargamanto boon. Duidelijk een boon die reizen in het vaandel heeft. Meer over Zuid-Amerika en bonen volgt later.

Toen we terugkwamen van de markt met onze nieuwste bonen aanwinst, wist mijn Hainanese schoonvader dat we eigenlijk ook lotuswortel nodig hadden voor in de soep. Lotuswortel is een typisch Aziatisch ingredient van de lotusplant (met mooie lotusbloem): wel gekend in de oosterse geneeskunde, boordevol micro-nutriënten. Zeer lekker wanneer krokant gebakken, of ietwat plakkerig en zacht in stoofpotjes en soep. “Voor een volgende keer misschien dan”, zei schoonvader, “de parelbonen zijn van zichzelf al erg lekker, maar met lotuswortel erbij en varkensribbetjes, heb je al gauw een volledige maaltijdsoep!”

Zo zou mijn Chinese schoonvader dan de bonensoep met lotuswortel en andere Chinese ingrediënten maken:

 • “Was” een 350tal gram varkensribbetjes door er kokend water over te gieten en het vlees zo te spoelen. Herhaal.
 • In een andere pot doe je dan enkele Chinese dadels, in schijfjes gesneden lotuswortel (minstens een 100 tal gram), een stuk gedroogde inktvis en de gewassen varkensribbetjes. 2 liter water erbij en aan de kook brengen.
 • Als het water kookt, doe je er de varkensribbetjes bij en laat alles 2 uur sudderen.
 • Voeg dan de bonen toe en laat nog een uurtje verder pruttelen.
 • Proef en voeg naar smaak rotszout toe (inderdaad, ook schoonvader kookt met roos Himalaya zout).

Zijn bonen paleo?

Wie me al langer kent of ingeschreven is in de nieuwsbrief (bovenaan op elke pagina: gewoon doen zodat je elke week makkelijk nieuwe soeprecepten zal ontvangen!), weet dat ik een tijdje mijn eigen versie van het paleo dieet volg.

“Eigen versie”, omdat er nu eenmaal nauwelijks nog paleo dieren en paleo planten bestaan: dus al wat je eet aan groenten en fruit, is hoogstens geïnspireerd op het dieet van onze Paleolitische voorouders. Ikzelf houd het op alles vers, van de biologische duurzame land- en tuinbouw. Ieder legt zo zijn eigen nadruk op zijn paleo versie. Iemand zoals Mark Sisson is ervan overtuigd dat wat we nu niet meer aan stenen-tijdperk-ingrediënten kunnen vinden, we uit voedingssupplementen en superfoods moeten halen. De man heeft natuurlijk zijn eigen paleo-achtige “primal” winkel, dus in hoeverre hij een objectieve bron is, kan je zelf besluiten.

Ikzelf ga dus zoveel mogelijk voor verse producten. Zo ook met bonen: geen gedroogde bonen wanneer er verse bonen te koop zijn, zoals in onderstaand recept.

Even wat geschiedenis: tot niet zo lang geleden mocht je in Zuid Afrika geen rode nierbonen (red kidney beans) invoeren, wegens hun giftigheid. Volgens het Amerikaanse FDA, moet je die bonen minstens een half uur koken (op 100 Celsius dus) om zo de giftigheid kwijt te spelen.

Even geschrokken? Het gaat nochtans over dezelfde rode nierbonen waar de oorspronkelijke Zuid Amerikaanse Mexicanen al eeuwen hun befaamde vleesstoofpotjes met chili’s en bonen – chili con carne – mee maken. Behalve bonen zijn de andere typische oude cultuurgewassen in Zuid Amerika (toen Christoffel Columbus er voet aan wal zette) mais en pompoen.

Belangrijk hier is de juiste keuze van boon (niet alle bonen zijn even schadelijk) en van kooktechniek:

 • eerst de droge bonen lang genoeg weken (en het weekwater weggooien)
 • dan de bonen lang genoeg koken.

Nu zal een scheikundige of apotheker je precies kunnen uitleggen welke stoffen in erwten en bonen dan wel schadelijk zijn voor de mens, en in hoeverre koken, weken, kiemen (sojaspruiten) en gisten (tofu) deze bestanddelen al dan niet vernietigen.

Een meer makkelijke methode is gewoon bonen en erwten eten: ervaar je daarna winderigheid of erger: diarree, dan passen zo bereide erwten en bonen niet echt in je dieet.

Of baseer je op de ervaringen van anderen. Vermits het paleo dieet bij vele mensen nuttig is…:

 • zowel in het voorkomen van welvaartsziekten,
 • alsook bij het genezen of verbeteren van een welvaartsziekte,

…is het dus goed mogelijk dat je gezonder zal zijn/worden wanneer je strikt paleo volgt. Dus met die idee in je achterhoofd: geen erwten noch bonen eten. Ikzelf eet ze dus wel, maar met mate, en dan vooral vers in soep of verwerkt in enkele lekkernijen zoals thosai of glasnoedelrecepten…

Aan jou de keuze.

Wil je toch soep maken met droge bonen, lees dan verder in dit witte bonensoep recept of dit Servische bonensoep recept, waar ze precies uitleggen hoe en hoelang je gedroogde bonen moet weken. Tot slot lees je hier grootmoeder’s bruine bonensoep met bonen uit blik: snel, dat wel.

Voor een westers bonensoep recept met verse bonen, vervang je in dit recept de erwtjes met boontjes.

Hieronder het recept om bonensoep te maken met bonen uit Maleisië, je kiest natuurlijk voor de bonen die je in je tuin of bij de kruidenier vers verkrijgen zal. Weet dat de bonen in de foto onderaan iets grote zijn dan gewone witte bonen uit prinsessenbonen of boterbonen. Dus voeg je best zulke kleinere bonen wat later toe dan in onderstaand recept.

Wat smaak betreft hebben cranberry bonen (Amerikaanse borlottibonen) een uitgesproken lekkere notensmaak. Je kans ze vervangen met de Italiaanse varieteit of dichter bij huis met spikkelbonen of gevlekte kievitsbonen.

Bonensoep recept

Bonensoep recept
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Zeer makkelijk bonensoep recept zodat je met weinig werk zal genieten van een lekkere kom verse, vullende soep die iedereen kan maken.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Chinees, glutenvrij
Voor hoeveel personen: 5
Ingrediënten
 • 1 of 2 eetlepels olie
 • 1 ajuin, geschild en in dikke ringen gesneden
 • 1 ganse bol knoflook
 • 400 tot 500 gram varkensribben
 • rotszout en peper naar smaak
 • 1 tot 2 liter water
 • 200 tot 400 gram verse, gedopte bonen
Bereiding
 1. Neem een soeppot met dikke bodem, verwarm er de olie in en laat er de ajuinringen in aanfruiten, een 5tal tot 10 tal minuten.
 2. Voeg ook de ongepelde knoflookteentjes toe en stoof mee aan. Zorg ervoor dat je vuur niet te hoog staat, zodat je knoflookteentjes niet gaan aanbakken (want dat zal een onaangename, bitter smaak geven).
 3. Voeg de varkensribben toe, kruid met rotszout en vers gemalen peper en bak mee aan zodat het vlees niet meer roos ziet (aan de buitenkant dus dichtgeschroeid).
 4. Voeg water toe en breng aan de kook.
 5. Schuim wat boven komt drijven af met een schuimspaan.
 6. Voeg de bonen toe, zet een deksel op de soeppot en laat een 2tal uur sudderen, hier doen we dat op een houtskoolvuurtje. Wil je de bonen minder zacht, voeg ze dan bijvoorbeeld pas na 1 uur ribbetjes sudderen toe.
 7. Proef opnieuw, kruid verder af met peper en rotszout naar smaak en je bonensoep is serverensklaar.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.