Zuringsoep

Snel en makkelijk zuringsoep -en tuinkerssoep- recept met klassiek slechts 3 ingrediënten, zodat je snel van een lekkere soep zal genieten.

De 3 klassieke ingrediënten zijn zuring, water of bouillon en zout. Om het wat meer feestelijk te maken kan je de soep indikken met eierdooiers, aardappel, pastinaak, wortelpeterselie en rijst. Kies wat in jouw dieet past (bijvoorbeeld 1 aardappel + 1 eetlepel rijst of tapioca per liter water). Wij eten paleo en kiezen feestelijk voor cashewnotenroom en eierdooiers: dus flink wat groenten en proteïne in deze soep!

Zuring of zurkel is 1 van die plantjes die mijn vader me aan wees tijdens het wandelen in een veld, er een blaadje van plukte en in zijn mond stak. Ikzelf die als kind als enige ambitie had te worden zoals mijn vader, aapte hem gewoon na, plukte een blaadje en stak het in mijn mond… voorwaar ik zeg u: lekker!

De man wist wel meer planten aan te wijzen met allerlei nuttige eigenschappen. Jammer genoeg werd de dichtstbijzijnde kruidengeneeskunde cursus gedoceerd in Duitsland… Te ver voor onze geldbeugel, dan maar gekozen voor landbouwingenieur… en daar werd zuring of zurkel dan weer als een onkruid beschouwd…

Jammer, want veldzuring is wel degelijk eetbaar: lekker in salade en traditioneel een onderdeel van paling in het groen: je weet wel, het lekkere sausje dat de palingvangers maakten van de kruiden die ze vonden in de bermen waar ze de paling vangden. Ook best lekker fijngesneden en mee gebakken in een omelet of mee verwerkt in spinaziepuree. En natuurlijk is de zure smaak ook in soep lekker.

Gelukkig kan je dezer dagen ook zuringzaadjes kopen, gewoon uitzaaien in je tuin (best een zure grond nodig) en dan is het gewoon wachten en oogsten want… het groeit gelijk onkruid 🙂 Hoe zonniger het plekje, hoe roder het blad.

Het is in de lente en ’s zomers te koop bij sommige groentenzaken en ook op de betere markten. Best zo snel mogelijk verwerken, want het blad verlept al snel in de ijskast.

Zoals rabarber bevat ook zurkel oxaalzuur, wat voor sommige diëten afgeraden wordt.

Was de blaadjes zoals je saladeblaadjes wast en zwier zo ook droog zoals je saladeblaadjes droog zwiert. Een slacentrifuge is ideaal, maar moeder wikkelde gewoon alle blaadjes in een keukenhanddoek en zwierde die dan met lange, armbewegingen snel in het rond.

Kan je echt geen zuring vinden, vervang dan met tuinkers en voeg zelf wat zuur toe (crème fraîche, yoghurt, vers citroensap… wat je dieet je toelaat) en je hebt een lekkere tuinkerssoep met onderstaand recept.

Zuringsoep

Zuringsoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Snel en makkelijk zuringsoep -en tuinkerssoep- recept met klassiek slechts 3 ingrediënten, zodat je snel van een lekkere soep zal genieten.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Paleo, ovo vegetarisch, glutenvrij, koolhydraatarm
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ajuin
  • 200 gram zurkel
  • 1 liter water
  • rotszout naar smaak
  • vers gemalen zwarte peper
  • 1 laurierblad
Voor de binding:
  • 2 eierdooiers
  • cashwenotenmelk van 20 gram cashewnoten gemixt in 100 ml water
Bereiding
  1. Warm de olie op in een soeppot met dikke bodem.
  2. Snijd de ajuin grof en begin aan te stoven (een 5tal minuten).
  3. Ondertussen was je de zurkel, laat goed uitlekken of centrifugeren en hak fijn.
  4. Voeg de zurkel bij de ajuinen en stoof mee aan.
  5. Giet er daarna het water over, kruid met wat rotszout, zwarte peper en het laurierblad, breng aan de kook en laat een 10tal minuten gaar sudderen.
  6. Vis het laurierblad uit de pot.
  7. Pureer de soep met een staafmixer.
  8. Klop de dooiers los in de dikke cashewnotenmelk.
  9. Schep een pollepel soep in de eierdooierbinding onder voortdurend roeren.
  10. Herhaal met een tweede pollepel.
  11. Roer je eierdooiermengsel weer in de soeppot, proef, voeg indien nodig meer zout toe en je zuringsoep is serverensklaar.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.