Over Ons

Waarom online?

Ik maak al sinds vorige eeuw websites over verschillende onderwerpen. Zo heb ik naast deze site gezondesoep.com ook nog een site met klassieke recepten, een oude site met lekkere smoothies – maar wegens de toegevoegde suikers niet echt meer gezond – en een site waar ik mensen op weg zet met gezonde voeding volgens het paleo perspectief.

Stef in GriekenlandIk schrijf geen boeken maar wel blogs, zodat jij als bloglezer onmiddellijk vragen kan stellen of reacties doorsturen.

Denk aan het roepen van reacties naar je TV, maar wanneer je hier een reactie nalaat, zal je ook een antwoord krijgen. Zo weet jij wie ik ben en weet ik wat jij liever zou hebben of lezen.

Dus laat een reactie, stel jezelf voor, zeg gewoon hallo of stel een vraag: alles mag en niets moet!

Paleo, glutenvrij, melkintolerant, vitiligo en koolhydraatarm

Het paleo PerspectiefAlhoewel ik een aanhanger ben van het paleo perspectief en duurzame, biologische landbouw… wil ik je daarmee niet vervelen.

Ik ga je ook niet vervelen met coeliakie of met wat ik niet mag eten (geen gluten en zo weinig mogelijk melkproducten)…

Je wil immers niet weten wat je niet mag eten, maar je wil wel weten hoe je elke dag weer een gezonde maaltijd op tafel zal zetten.

Ik ga het ook niet hebben hoe je met koolhydraatarm eten snel enkele kilo’s kan afvallen. Van zodra ik stopte met brood, aardappels, rijst en pasta te eten, en tegelijk de suikerpot nooit meer open, verlies ik langzaam maar zeker gewicht. Niet iedereen is hetzelfde, wat werkt voor mij werkt misschien niet voor jouw, maar meten is weten: probeer het eens en laat weten of het al dan niet werkt voor jou.

Tenslotte zag je het woordje vitiligo in de titel: wie hier meer gegevens over heeft, laat een reactie, want mijn handen worden hoe langer hoe witter: levensgevaarlijk om elke dag weer zonder pigmenten onder de Maleisische tropenzon te lopen, wie een oplossing heeft, laat het weten graag!

Waarom soep?

Ga je op westers restaurant, dan krijg je dikwijls een grote bak aardappel met een dik stuk vlees en een sprietje tuinkers of peterselie als versiering… Of je betaald je blauw aan een bord soep, die dikwijls vol room en boter zit. Lekker, dat wel, maar toch zo weinig groenten!

Bak kut tehGa we op Maleisisch restaurant, dan zie je toch wel andere combinaties, zoals deze typische Chinese “Bak kut teh” soepen: 2 soepkommen, 1 groente en 1 bebak.

Kijk even naar je tanden of herinner je wat je op school hebt geleerd: we zijn omnivoren of alleseters, dus geen grazers zoals koeien maar ook geen vleeseters zoals leeuwen. Vandaar dat we de groenten niet achterwege mogen laten.

Makkelijst eet je groenten rauw in salade’s: ik neem een klein bokaaltje met mosterd, olie, zuur (citroensap, sinaasappelsap…), peper en zout, deksel op het bokaaltje, schudden gelijk een gek en hoppa: verse, lekkere, gezonde, snelle zelfgemaakte saladedressing zonder toevoegstoffen, zonder suiker, met de beste olie die je je zelf wil aanschaffen.

Een andere manier om snel groenten te consumeren is ze te verwerken in groene smoothies. Ideaal voor wie een smoothiemaker heeft, maar daar moet je toch wel een kookboek raadplegen, want gewoon alles bij mekaar gooien en blenderen: soms wil de smaak niet raak zijn.

Dus komen we bij de soep: al wat je nodig hebt is een pot en een vuur, en je kan aan de slag om gewoon een “groentesoep” of groentebouillon te maken met wat je maar voorhanden hebt. Makkelijker kan niet en de smaak zit meestal raak.

Soep maken is makkelijk, goedkoop, je kan er alles in kwijt (ideaal voor kinderen die geen groenten lusten) en je kan van klassieke bouillon uitweiden tot feestelijke meesterwerkjes.

Daarom gewoon deze soepsite voor ieder die gezonder wil eten en eens iets anders op tafel wil zetten dan de klassieke WUPS combinatie.

Wat doe ik elke dag?

BalkonWat doe ik als ik niet vanop mijn warme balkon geniet van het zicht op zee met een zachte (of serieus harde) zeebries… Want ik word alweer wat ouder… en lange reizen (bijvoorbeeld Bodrum Turkije in eerste foto) met het vliegtuig is toch wel een beetje vermoeiend, dus waarom niet permanent verhuizen naar een vakantieland zoals Maleisië?

Mijn warme dagen zijn nu flink gevuld met het schrijven van artikels voor websites, tenminste wanneer ik thuis ben.

Mijn schoonouders zijn alweer 90+ en kunnen best wat hulp gebruiken, dus zal je me daar dikwijls terugvinden.

Thaise tom yam soepIkzelf woon sinds 2000 in Maleisië, en we passen ons natuurlijk aan de plaatselijke gewoonten aan… Maleisiërs eten graag, lekker, uit, en liefst met vrienden: want samen eten smaakt alles nog beter, zoals deze lekkere tom yam soep in een Thais restaurant in Kuala Lumpur…

Dat vooral veel uit eten gaan, maakte dat in 2012 mijn LDL cholesterol duidelijk te hoog werd, dus tijd om eens deftiger op mijn eten te letten, minder uit eten gaan en meer zelf koken. 2 maand later zat de LDL weer binnen de normale grenzen, dankzij:

 • een cholesterolarm dieet (minder dan 200 mg per dag) en
 • met minder dan 16 gram verzadigde vetten per dag.

KokosnootNu kan je zeggen, je bent wat je eet, maar dat is uit paleo perspectief maar de helft van het verhaal.

Je bent ook wat je beweegt, en in die logica ben ik een “teddybeer”… Neen, ik ben geen zachte knuffelbeer, maar zoals een teddybeer: beweeg ik duidelijk te weinig. Ze me neer achter de computer, en ik kan blijven schrijven… Niet gezond, want je lichaam heeft beweging nodig.

We zijn niet geëvolueerd om als een spin de ganse dag midden in een web (internet of ander) te hangen, wachtend op een prooi. In paleo perspectief zijn we duidelijk geëvolueerd om ons eten te gaan zoeken of jagen: dus op pad!

Dus op pad… In Maleisië is dat dan bijvoorbeeld met de wagen… zo naast de weg een verse kokosnoot kopen… soort van take-away… weer zitten dus 🙂

Gelukkig is het hier in Maleisië lekker warm, en 9 maanden op het jaar hangt er hier geen smog (jammer maar helaas zijn de zomermaanden hier de laatste jaren vol van smog), dus zwemmen is mijn favoriete sport bij uitstek.

SmogDe foto rechts is getrokken omstreeks 10 uur ’s morgens (ja hoor, ’s morgens!): de donkere, grijze lucht wegens smog en regen… zelfs met regen ruikt het hier vandaag naar BBQ, maar dan zonder het eten… Dus waar je ook bent en wat je ook doet:

 • eet gezond
 • beweeg gezond
 • adem gezond
 • werk gezond
 • beoefen een hobby
 • omring je met mensen die je respecteren en liefhebben en…
 • eet smakelijk!

Nu weet je al wat meer over mij, ik kan nog langer uitweiden hoor – je zal meer van me lezen wanneer je je abonneert op de nieuwsbrief – , maar deze site is voor jou: laat weten wat jij hier wil lezen in een reactie of zeg gewoon goededag 🙂

Warme groeten,

Stef

Nieuwe co-auteur sinds 2016!

Mia Spaanse paleo recepten

Voortaan zal je hier ook exclusieve paleo recepten terugvinden, die gekookt worden in de Spaanse Neo Paleo keuken van Mia: vanuit het pittoreske Orce in Spanje.

P.S. Laat een reactie onderaan zodat we elkaar beter leren kennen en ik dus deze site beter op jou zal afstemmen.

Klik hier voor meer info over Groenten

Klik hier voor meer Lekkere Recepten Blogs

Comments

 1. Hallo Stef,

  Fijn om je langs deze weg te leren kennen… Al een hele tijd probeer ik wat gezonder te eten en te drinken, want na een nogal rock ’n roll-achtig leven (roken, drinken en veel vlees en verkeerd eten) was mijn lichaam dringend aan wat ontgifting toe en dankzij smoothies en dergelijke begint daar toch stilaan beterschap in te komen. Dus ik ga via jou nog verder de goeie richting uit hoop ik.

  De groetjes vanuit België en tot hoors,

  Koen

  • Hallo Koen,

   Dank voor je reactie en blij te horen dat je met smoothies en dergelijke al beterschap voelt.

   Succes en we zijn er zeker van dat er lekkere én gezonde recepten bestaan voor “rock en roll soep” 🙂

   Warme groeten!

   Stef

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.