(6 alweer) Makkelijke en beproefde preisoep recepten met weinig ingrediënten, zodat je snel en goedkoop jezelf zal opbeuren met een lekkere kom vullende, warme soep.
We vertrekken van het klassieke recept van Jeroen Meus en eindigen met eens geen aardappelen in de preisoep. Duidelijk eens iets anders dan anders. Bovendien ideaal wanneer je een koolhydraatarm dieet volgt én wil genieten van een dikke, gepureerde soep.
Preisoep met aardappel: dé klassieker, ook bij Jeroen Meus
Toegevoegd op 24 oktober 2018, dus bonus recept Nr. 6

Recept Nr. 1: Makkelijk recept om snel zelf lekkere preisoep te maken met ingrediënten die je zeker in je keuken zal terugvinden: dus je kan al onmiddellijk aan de slag.
- 4 dikke preistengels
- 4 aardappels
- 2 uien
- 3 liter kippenbouillon (of anderhalve liter maar dan maar 2 preistengels in het recept)
- klassiekers zoals kruidenbuiltje
- al dan niet wat room en kaas erbij
- en wat extra’s om 5 keer verschillend te serveren.
Hoe maakt Jeroen Meus preisoep:
- De groenten 1 voor 1 aanstoven: smelt een flinke klont boter in een soeppot. Snijd de uien fijn (hoe fijner, hoe meer smaak en hoe sneller de soepgroenten gaar zijn) en begin aan te stoven.
- Was de preistengels: ook een beetje groen van de prei gaat mee in de soep. Snijd in ringen en stoof mee aan: roer op tijd alles om zodat er niets aanbakt.
- Knoflookteenjtes kneuzen en mee aanstoven.
- Aardappels schillen, in grote stukken snijden en mee aanstoven.
- Maak een kruidentuiltje van tijm en laurierblaadjes en voeg toe.
- Overgiet met bouillon, breng aan de kook en laat sudderen tot alle groenten goed gaar zijn (reken een 20tal minuten tot een half uur).
- Kruidentuiltje weer uit de soep halen en dan de soep pureren met een staafmixer.
- Soep weer aan de kook brengen en een minuutje laten doorkoken, zodat het zetmeel van de aardappels de soep fluweelachtig zal binden.
- Proeven en bijkruiden met zout (wegens prei is al zout, dus altijd eerst proeven alvorens zout toe te voegen!), peper en voor wat meer pit: een eetlepel scherpe mosterd.
- Jeroen maakt leuke korstjes door brood in korstjes te snijden op een bakplaat, te besprenkelen met olijfolie, daar oude kaas over raspen, alles door elkaar mengen en een 10tal minuten laten bakken in een oven van 180 graden.
Aardappel preisoep ofte Vichyssoise
Als een topchef zoals jeroen 5 keer herzelfde recept gebruikt, dan wijst dat op 1 ding: een pure klassieker…
Dus vooraleer we de aardappels aan de kant zetten, even uitweiden waarom je die combinatie aardappel-prei in zo vele soep recepten terugvindt. Zulk een klassieker die bovendien een heuse eigen naam kreeg: “Vichyssoise”.
Vichyssoise is een gekoelde aardappel en prei soep, overgoten met een royale scheut room en verfrist met verse bieslook. Het is een:
- Frans klinkende soep die
- in Amerika werd geboren
- in de keuken van de New Yorkse Ritz-Carlton
- door de Franse chef Louis Diat…

Recept Nr. 2: Eten en drinken tegelijk! Snel genieten doe je met dit zeer makkelijk preisoep met spekjes recept, zodat je na een half uurtje al zal smullen van een dampende kom lekker vullende soep uit Wales.
Die winnende combinatie, die als Vichyssoise de wereld veroverde, is dus niets meer dan klassiek aardappelen en prei met bouillon en room, liefst koud gedronken op een warme, zomerse dag. Variaties met deze ingrediënten:
- zonder room maak je het zo met dit preisoep recept (met ook een paleo variatie!),
- met room volg je dit recept en
- voor een paleo preisoep vervang je de aardappels met pastinaak zoals in dit recept.

Recept Nr. 3: 2 preisoep recepten. Klassiek met room en aardappel, of paleo met zelf gemaakte paleo room en Sandra Bekkari’s geheim ingrediënt om witte saus te maken…
En wanneer een bloemkool-combinatie werkt, dan is het maar logisch dat ook een broccoli-combinatie moet kunnen, zoals in onderstaand recept. Voordeel van broccoli: kook je bloemkool te lang (meer dan 10 minuten), dan wil de smaak van de soep wel eens duidelijk minder lekker worden. Broccoli heeft dat zo niet, en kan je zelfs na 5 minuten koken al pureren.
Kan het Paleo dieet – nooit meer aardappels eten – diabetes omkeren?
Je zal het hier en daar al gelezen hebben: Jan of Piet eet geen brood en geen aardappels meer en neemt daarmee ook geen diabetesmedicijnen meer. Nog wel een pilletje voor de cholesterol…
Voor alle duidelijkheid toch even zeggen dat het paleo dieet geen bewezen dieet is om diabetes om te keren. Paleo was enkele tientallen jaren vooraleer dr. Loren Cordain als “Het Paleo Dieet” bestempelde, een dieet om spijsverteringsproblemen op te lossen.
En zeg niet zomaar diabetes tegen diabetes…
Wat diabetes betreft: zijn er 2 soorten diabetes (waarschijnlijk meer) met duidelijke verschillen, maar jammer genoeg bijna dezelfde benaming: Diabetes Type 1 en Diabetes Type 2. In een notendop:
- Diabetes Type 1 is een autoimmuun ziekte waarbij het eigen lichaam verkeerdelijk de lichaamscellen gaan doden die insuline gaan aanmaken. Deze mensen maken dus zelf geen insuline aan en proberen hun bloedsuiker te regelen via het zelf toedienen van insuline.
- Diabetes Type 2 treed op wanneer de cellen niet goed genoeg reageren op “een normaal gehalte van insuline” waardoor er teveel glucose in het bloed blijft. Of: de pancreas maakt niet genoeg insuline aan… Heb je het woordje “OF” opgemerkt? Jammer genoeg is Diabetes Type 2 een te algemene naamgeving voor een duidelijke welvaartsziekte die hoe langer hoe meer mensen ziek maakt.
Elke mens, met of zonder diabetes, wil een gezond suikergehalte in het bloed. Pieken in het suikergehalte treden duidelijk op bij een hoge suikerconsumptie, hoge pasta consumptie, hoge broodconsumptie. Ikzelf krijg na een broodmaaltijd met confituur na een uur of 4 duidelijke hypoverschijnselen, alhoewel ik volgens de medische wereld geen “diabeet” ben. Blijf ik zo als een gek mijn suikerspiegel in de hoogte jagen, dan is de kans groot dat ook ik “type 2” zal worden. Noem me pre-diabeet.
Dieëten die suiker, brood en pasta – koolhydraatrijke producten dus – uit het menu schrappen, leiden tot minder fluctuerende bloedsuikerspiegels. Het paleo dieet is zo een mogelijk dieet.

Recept Nr. 4: Lekkere Paleo Preisoep maken met de beste aardappelvervanger, van toen er nog geen aardappels bestonden…
Conclusie: wil je je bloedsuikerspiegel niet enrom zien pieken en dalen, volg dan een koolhydraatarm dieet aan. Dit lukt makkelijker met een paleo menu dan met een gewoon westers menu.
De ervaring toont aan dat:
- mensen met Diabetes Type 1 steeds afhankelijk zullen blijven van zelf toegediende insuline.
- sommige mensen met Diabetes Type 2 – na het wijzigen van hun levensstijl – zichzelf geen insuline meer toedienen. Sommige van deze mensen eten strikt paleo.
Recept Nr. 5: Gezonde Preisoep maken zonder aardappels: kies voor broccoli!
Vraag aan Sandra Bekkari -Voedingsdeskundige van haar eigen Levensstijl: Nooit Meer Diëten – welk voedsel superfood is, en ze zal je vertellen dat je vooral moet kiezen voor veel gevarieerde kleuren.
Vraag je naar voorbeelden, dan zal broccoli zeker vernoemd worden. Andere ingrediënten die ze toch wel net iets meer super vindt dan normale ingrediënten: olijfolie, kurkuma en knoflook.
Hieronder kiezen we simpelweg voor groen van broccoli en look kan je in elke soep verwerken.
- 2 eetlepels. olijfolie
- 5 preistengels (1 kg) zodat je na kuisen toch nog ¾ de kg overhoudt
- 500 tot 750 gram broccoli
- rotszout
- 1 liter bouillon
- 4 knoflookteentjes
- 60tal ml notenroom met wat citroensap (of voor wie melkproducten eet: 60tal ml yoghurt of zure room)
- versgemalen zwarte peper
- ringetjes van prei, sjalot en/of 2 eetlepels. fijngehakte verse bieslook
- indien gewenst: vers geperst citroensap naar smaak
- Was en kuis de prei.
- Verwarm de olie in een brede soeppot met dikke bodem.
- Snijd de prei in schijfjes en begin aan te stoven in de olijfolie tot de prei zacht gestoofd is, wel zo nu en dan omroeren: dit zal zo een 5tal minuten duren.
- Ondertussen was je de broccoli en snijd je zowel de roosjes als de stam in stukjes. Begin met de stam en stoof mee aan met de prei.
- Snijd dan de roosjes en stoof ook mee aan voor enkele minuten. Kruid met vers gemalen zwarte peper (nog geen zout toevoegen, want prei smaak op zich al zout en je bouillon is waarschijnlijk ook gezouten).
- Plet de geschilde knoflookteentjes en laat even mee aanstoven.
- Giet er dan de bouillon over, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat sudderen tot de soepgroenten goed gaar gekookt zijn (maximaal een 20tal minuten).
- Pureer de soep met een staafmixer, of voor een nog smeuïgere soep, pureer met een blender.
- Indien de soep te dik is, voeg je er wat meer bouillon aan toe.
- Roer er je favoriete (noten)room of yoghurt door, proef en breng je preisoep verder op smaak met peper, rotszout en indien gewenst vers geperst citroensap.
- Serveer in soepkommen en garneer met ringetjes van prei, sjalot of verse, fijngehakte bieslook.
ziet er lekker uit, ook in de winter geen probleem, prei is altijd ter beschikking
Groetjes
Monique
Dank voor je reactie Monique, en inderdaad: verse soep met prei of andere wintergroenten: het is niet omdat het winter is, dat je niet vers kan koken 🙂
Smakelijk en warme groeten!
Net een pan vol gemaakt. Heerlijk! Heb er nog zalmsnippers op gedaan.
Dank voor je reactie Jenny en de lekkere zalmsnippers tip: smakelijk!
Gister gemaakt met broccoli, zou daar zelf nooit aan gedacht hebben.
Zeer lekker en zeer makkelijk, heb het recept gelijk uitgeprint, dankuwel!