Kervelsoep

3 snelle en makkelijke kervelsoep recepten zodat je zal genieten van een lekker bord kervelsoep met balletjes, kervelroomsoep of veelzijdig vegetarisch met flink wat groenten.

Kervel is een klein en fijn plantje dat dankzij de Romeinen in onze contreien is beland. de geur is sterk aromatisch en daarom een uiterst lekker ingredient in kruidenboter, saus, salades en uiteraard soep. Voor de fijnste smaak laat je de kervel niet mee koken.

Kervel is makkelijk zelf te kweken: koop jezelf een zakje kervelzaad, zaai het in een bloempot, … wacht 2 tot 3 weken voor de zaadjes uitkomen en 2 maand later kan je verse kervel oogsten.

In de tuin kan je kervel bijna het ganse jaar zaaien, zolang je een humusrijke en vochtige bodem aanbiedt. Wel onder koud glas in februari-maart en in september-oktober. Wil je regelmatig oosten, dan is het aangeraden om de 3 weken een nieuw plekje kervel te zaaien. Ideaal als voor- of nateelt, maar niet afwisselen met andere schermbloemigen. Schermbloemigen, je weet wel als je het hoort, die plantjes met gelijkaardig loof zoals …: wortel, pastinaak, (wortel)peterselie, dille, koriander, lavas, (knol)selder en (knol)venkel.

Kervelzaad kan je bij elke tuinwinkel kopen, voor de winterteelt vraag je raad aan de tuinman of tuinvrouw van dienst of kies voor de Brusselse Winter variëteit.

Kervel is een sterk plantje dat nauwelijks te lijden heeft van plantenziekten. Wel gaat het tijdens de lange lichtdagen in de zomer bloeien, en kan je er maar een 2tal keer van oogsten. Voor minder bloem, zaai je de kervel dan ook best op een niet al te zonnige plaats.

Kervelsoep maken

Vermits kervel een sterk aromatisch kruid is dat je niet hoeft mee te koken, is het ideaal om snel een gewone bouillon om te toveren in een heuse soep zoals kervelsoep met balletjes:

 • voeg per liter gezeefde bouillon 100 gram vers gerolde gehaktballetjes toe of voeg 2 eetlepels geraspte kaas toe wanneer je de kervel toevoegt
 • dik je bouillon snel in door er 20 minuten rijst (1/2 eetlepel per liter bouillon) of 10 minuten tapioca (1 eetlepel per liter bouillon) in te koken.
 • voeg op het einde 40 gram zeer fijngehakte kervel per liter bouillon toe: wil je de kervel toch mee koken, laat dan het deksel van de pot en kook niet langer dan 1 tot 2 minuten.

Met enkele minuten extra werk, zal je van een bouillon ook een heerlijke kervelroomsoep maken:

 • Maak per liter ingedikte bouillon met een roux van 35 gram hoeveboter en 35 gram tarwebloem of glutenvrije bloem (zoals stap voor stap beschreven in Monique’s recept om vissoep te maken)
 • Meng 50 gram vers gehakte kervel met 1 eierdooier en 50 ml (notenroom) of (noten)melk: verdeel over 4 borden en giet er de kokende, ingedikte bouillon over.

Je kan ook in dit tuinkerssoep recept de tuinkers gewoon vervangen met kervel, voor alweer een andere variatie.

Monique vond in het begin van deze maand (12 Oktober 2015 om precies te zijn) nog wat mooie, verse kervel in haar tuin en ging als volgt te werk voor kervelsoep met erwtjes:

Kervelsoep

Kervelsoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
3 snelle en makkelijke kervelsoep recepten zodat je zal genieten van een lekker bord kervelsoep met balletjes, kervelroomsoep of veelzijdig vegetarisch met flink wat groenten.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Vegetarisch, glutenvrij, koolhydraatarm, klassiek of De Voedselzandloper
Voor hoeveel personen: 12
Ingrediënten
 • 20 gram hoeveboter of olijfolie voor de vegetariërs en De Voedselzandloper
 • 1 ajuin
 • 1 stengelajuin
 • 1 prei
 • 1 selder
 • 3 worteltjes
 • 100 gram erwtjes (vers of diepvries)
 • 3 liter kippen- of ,uiteraard voor de vegetariërs, groentebouillon (eventueel van biologische blokjes)
 • 150 gram verse kervel
 • Peso (peper en zeezout)
 • kruidenboeketje (lavas tijm laurier)
Bereiding
 1. Alle groenten kuisen en goed wassen
 2. De kervel goed spoelen en alle onkruid en verdorde blaadjes verwijderen.
 3. Uitzwieren met de slazwierder.
 4. De boter smelten of de olie opwarmen in de kookpot, de gesneden ajuin toevoegen en zachtjes laten stoven
 5. De prei snijden en bij de ajuin voegen.
 6. De stengelajuin fijn snijden en toevoegen.
 7. De selder fijn snijden en ook bij de groenten voegen.
 8. liter bouillon toevoegen.
 9. Tot slot de worteltjes en als laatste de erwtjes toevoegen.
 10. Peso en kruidenboeketje toevoegen.
 11. De pot sluiten, aan de kook brengen en garen (bij stomen het vuur uitzetten wanneer de pot op stoom is).
 12. Ondertussen de lange takjes van de kervel snijden en een lepel aardappelmeel op de snijplank strooien, hierop de kervel fijnhakken, de aardappelbloem neemt het vocht van de kervel op. Ik hak de kervel niet fijn maar pluk de blaadjes van de stengels, daarna snijd ik de stengels fijn en kook ze in een klein pannetje en voeg later het gezeefde nat bij de soep, zodat niets van het kervel aroma verloren gaat.
 13. Wanneer de soep gaar is, het kruidenboeketje verwijderen en de geplukte of fijngehakte kervel met de bloem in soep doen en 2 min laten doorkoken zonder deksel, ik doe mijn geplukte blaadjes in de soep en dien ze dadelijk op.
 14. Smakelijk!

 

Meer Lezen?

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.