Bloemkoolsoep maken

Wil je snel bloemkoolsoep maken? Volg dan dit recept in 1 pot – dus weinig afwas! – zodat ieder die water kan koken ook zal genieten van een lekkere kom soep.

Ik had al eens een supersnel paleo bloemkoolsoep recept geplaatst (klaar in 15 minuten en met overschot van bloemkool en broccoli, dus nog eens goedkoop ook). Maar we luisteren graag naar e feedback die lezers van onze nieuwsbrief ons terugschrijven:

 1. sommigen vinden “paleo” een ietwat overdreven rage of weer een nieuw dieet om zoveel mogelijk kookboeken, recepten en exotische ingrediënten te verkopen
 2. sommigen vinden zichzelf beginners en bestempelen notenmelk maken als iets moeilijks
 3. sommigen vinden de soep recepten te vernieuwend en hunkeren naar een klassiek recept met soepgroenten en aardappel

Even uitgebreid antwoorden op bovenstaande feedback:

3. Klassieke bloemkoolsoep maken

Bloemkoolsoep maken

Beginnen we met het laatste eerst: onderaan dus een klassiek recept met aardappel, ui en gewone koemelk. Met aardappel en melk, dus niet paleo. Wie wil kan de melk vervangen door zijn favoriete (vegetarische) melk en de aardappel door pastinaak.

2. Hoe makkelijk en goedkoop verse notenmelk maken?

Vraag: Hoe moeilijk is het om notenmelk maken?

Wel, zonder het juiste keukenapparaat is dat moeilijk tot onmogelijk!

Antwoord: Wat je nodig hebt is een klein blendertje dat vloeistoffen kan mixen: voor meer stap voor stap uitleg lees je hier verder zodat je zelf snel gezonde amandelmelk zal maken.

Ikzelf gebruik de “Magic Bullet Blender” – wat je op markten wel eens ziet aangeprezen worden en wat je online zelfs nog goedkoper kan aanschaffen. 20 gram noten erin, 200 ml water erbij, 1 minuutje mixen en klaar is je notenmelk. Het lukt evenzeer met kleine smoothiemakers (voor 1 persoon tegelijk), maar het wordt veel minder succesvol met een groter apparaat. Hoe groter je blender, hoe groter de brokken noot in je melk, dus niet ideaal. Voor bloemkoolsoep niet echt erg, want een beetje krokante beet is altijd leuk in een gepureerde soep. Opnieuw: minstens 1 minuut mixen, hoe langer, hoe beter, maar zorg dat je de motor van je toestel niet verbrandt door te lang te mixen (lees de gebruiksaanwijzing voor de maximale maaltijd per keer).

1. Het paleo dieet: commerciële belangen vs de gezonde basisidee

Tot slot de paleo “rage”…

Zoals met elk nieuw idee en dieet, springen er mensen op de boot om je dingen te verkopen. De Amerikaanse dokter Loren Cordain vond het zelfs nodig om “The Paleo Diet” te registreren als een patentnaam waar hij de uitvinder van is… Grappig, want:

 • het paleo dieet zegt gewoon dat we gezonder eten, wanneer we ons dieet samenstellen met ingrediënten die ook onze 10000+ jaar verre voorouders aten,
 • en nu wordt het moeilijk: er bestaan vandaag anno 2016 nauwelijks nog producten die onze voorouders 10000+ jaar geleden aten…

Dus kan je in paleo 2 richtingen uit:

 1. alles aankopen (vezels in potjes, superfood uit verre landen) om zo een dieet na te bootsen van onze verre voorouders in… ja waar? of
 2. alleen seizoensgebonden verse producten “van bij ons” kopen zonder koemelkproducten, zonder graanproducten en zonder peulvruchten.

Je kan je hier inschrijven op onze gratis paleo cursus nieuwsbrief (bovenaan de pagina).

Voeg aan bovenstaande 2de vuistregel de gezonde stellingname van Paleo dokter en “paleo grootvader” S. Boyd Eaton (die al 15 jaar voor Loren Cordain aan paleo deed! en er best even gezond uitziet dan Loren Cordain zelf…maar wel flink wat ouder is) dat gezonde mensen toch wel een beetje zuivel en peulvruchten mogen eten. Met die uitspraak zit je al zeer dicht bij Belgische De Voedselzandloper (2012) van jonge arts Kris Verburgh, waar er plaats is voor sojamelk en (schimmel)kaas. Lekker leuk al je soepen romiger kunnen maken met kaas en nog gezond bezig zijn ook!

Wat er ook van zij, deze 2 diëten zijn het duidelijk eens dat de grootste boosdoener van de hedendaagse welvaartsziekten inclusief zwaarlijvigheid te maken hebben met een overconsumptie aan suiker en gefabriceerd voedsel. Dus wie niet paleo wil eten mag dat uiteraard, maar schrap zoveel mogelijk suiker en gefabriceerd voedsel uit je dieet, wil je lang en gezond leven.

Het bloemkoolsoep recept

Oei, onderstaand recept zou maar een 20 minuten mogen duren, maar heb je eerst deze ganse tekst doorworsteld… kan het wel eens 25 minuten geworden zijn, dus meteen aan de slag!

Wie klassiek zweert bij het aanstoven van de ui in vetstof, mag dit uiteraard. De uiteindelijke soepsmaak zal na aanstoven iets zachter, rijker en zoeter zijn, dan de iets hardere smaak van gewoon gekookte, gepureerde ui.

Wie huivert van de idee een ui gewoon mee te koken, die kan eens proberen met de minder sulfidenrijke (denk minder tranen bij het snijden! en daardoor ook minder scherp smakend dan gewone ui) : zoete ui (Vidalia ui).

Bloemkoolsoep maken

http://GezondeSoep.com/
Wil je snel bloemkoolsoep maken? Volg dan dit recept in 1 pot - dus weinig afwas! - zodat ieder die water kan koken ook zal genieten van een lekkere kom soep.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Soep
Keuken glutenvrij, Klassiek, vetarm
Porties 3

Ingrediënten

 • 1 kleine bloemkool of een halve grote bloemkool
 • 1 grote aardappel
 • 1 witte ui
 • 3 knoflookteentjes
 • 500 ml bouillon
 • 250 ml melk koemelk, sojamelk, cashewnotenmelk...
 • 125 ml water indien nodig
 • rotszout en peper van de molen

Hoe klaarmaken
 

 • Doe de bouillon in een soeppot en breng aan de kook.
 • Schil de ui, snijd grofweg en doe bij in de soeppot.
 • Schil de aardappel, snijd in kleine blokjes (1 cm) en doe bij in de soeppot.
 • Schil de knoflookteentjes en doe bij in de soeppot.
 • Snijd de bloemkool in roosjes ongeveer de helft van een pingpongbal en voeg toe.
 • Snijd ook de stam in kleine blokjes (1 cm) en voeg toe.
 • Laat alles gaar sudderen onder deksel (niet langer dan 8 minuten).
 • Voeg de melk toe en pureer met een staafmixer (of met een blender: meer afwas uiteraard maar dankzij de koude melk niet echt gevaarlijk).
 • Breng opnieuw aan de kook en roer goed om, zodat het zetmeel je bloemkoolsoep zal indikken. Indien te dik, voeg je wat water toe.
 • Proef en breng verder op smaak met peper en rotszout.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.