Je gaat een makkelijke bloemkoolsoep maken met zeer weinig ingrediënten maar wel met zeer veel smaak. Maar eerst wat weetjes en tips om de beste bloemkool te kopen en ze perfect te bereiden.
Bloemkool weetjes
Tips om bloemkool te kopen, bewaren, snijden en invriezen, zodat je gegarandeerd de lekkerste bloemkool recepten zal klaarmaken.
Heerlijke bloemkoolpuree en kleurrijke bloemkoolrijst: 2 lekkere bloemkool recepten die duidelijk meer en meer kan lezen op lekker gezonde kooksites wegens:
- zeer lekker (mits de juiste kooktijd)
- zeer gezond (paleo)
- caloriearm, zodat ook diabeten en mensen die een LCHF (Low Carb/High Fat) koolhydraatarm dieet volgen, lekker genieten van “nep”rijst en “nep”aardappelpuree.
Dit illustreert dat de bloemkool weer volop in de belangstelling staat in menig keuken: je kan er veel meer mee doen dan verwerken in soep of klassiek stomen of koken met witte saus… En behalve lekker eens correct klaargemaakt: bloemkolen zijn nog gezond ook!
Hoe gezond is bloemkool?
Niet te verwarren met witte producten zoals wit brood, witte bloem… Deze wit gekleurde groente is wel degelijk gezond en zit boordevol vitamine C en K, foliumzuur, kalium, mangaan en kanker voorkomende glucosinolaten.
Ook boordevol vezels en voor zij die gewicht willen verliezen: caloriearm (23 cal per 100 gram) en laag aan koolhydraten (4 gram KH – KoolHydraten – per 100 gram bloemkool).
Hoe bloemkool klaarmaken met de beste smaak
Een verse bloemkool uit je eigen tuin of uit de ecologische duurzame landbouw heeft een bijna neutrale smaak, een beetje nootachtig en zeer licht zoet.
De kool is op zijn eenvoudigst lekker klaargemaakt met olijfolie, knoflook en wat zeezout: in de wok, gebakken, roerbakken of geroosterd in de oven. We zullen zelf onze rijst en bloemkoolpuree recepten toevoegen, maar voor de typische rijstvervangers kan je nu al terecht bij de paleo bloemkool rijst van Mia, bereid in de keuken van haar grot in Spanje of de low carb kleurrijke bloemkoolrijst van chef, foodblogger en diabeet Cathy.
Gooi niets weg en verwerk steeds de ganse kool, zodat je goedkoper uitkomt! Behalve de roosjes kan je ook de stelen (geschild en in stukjes gesneden) en de bladeren (in dunne repen gesneden) eten. Heb je geen inspiratie, dan kan je de stelen en bladeren steeds mee laten trekken in een (groente)bouillon.
1. Aankoop
Wat je ruikt is wat je zal smaken! Ruik dus eerst aan de bloemkool: heeft ze een sterke geur, dan is de kool te oud en zal je die onaangename geur ook ruiken tijdens het eten.
Kies dus een aangenaam frisse kool, met een romig witte kleur en dicht tegen elkaar geprakte bloemkoolroosjes. Dus geen bruine, zwarte of natte plekken of vlekken. De kool moet stevig en zwaar aanvoelen met levendige, frisgroene bladeren.
De gekleurde bloemkolen (paars, groen – romanesco of Romeinse bloemkool-, oranje) moeten gelijkmatig gekleurd zijn, ook zonder bruine, zwarte of natte vlekken.
Moet je een keuze maken tussen Belgische of Franse bloemkolen, kies dan een Belgische: de Franse kolen worden al snel zwart na de aankoop
2. Gewicht en hoeveelheid
Kwaliteits bloemkolen komen in allerlei groottes, al zal je in de biologische winkels dikwijls zeer kleine kooltjes te koop zien (hoe kleiner, hoe betaalbaarder en hoe minder kans op ziekten in de biologische teelt).
Wanneer recepten geen gewicht bij de roosjes zetten maar spreken over klein, middelgroot en groot, houd dan volgende schattingen aan:
- kleine bloemkool = 700 gram roosjes
- normale/gewone/gemiddelde bloemkool is net geen kilogram
- grote bloemkool = minstens 1 kilogram roosjes
3. Vers bewaren in de koelkast
Wanneer de bloemkool in de winkel is gewikkeld in plastiekfolie, verwijder deze dan onmiddellijk! De folie zal al het vocht vasthouden en de kool zal op plaatsen rotten.
Bewaar een ganse kool in een te grote plastiek zak met een papieren handdoek om het vocht op te slorpen. Beter nog: bewaar de kool in een papieren zak of in een katoenen vaatdoek in de koelkast voor een 4tal dagen tot maximum 1 week.
Reeds gesneden roosjes kan je maximaal maar 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.
4. Hoe een bloemkool in roosjes snijden
- Leg de bloemkool met de bloem op je werktafel en met de steel omhoog.
- Halveer de steel (en dus ook de ganse kool) en
- halveer elke helft nogmaals, zodat je 4 stukken overhoudt.
- Snijd de onderste kern van elk kwartaal af en verwijder.
- Snijd de rest van bloemkool in hapklare roosjes: hoe kleiner de stukjes, hoe korter de kooktijd, hoe beter de smaak.
- Spoel de roosjes en dep ze droog vooraleer ze te koken, roosteren, wokken of stoven met zout naar smaak.
5. Bloemkool invriezen
Vries bloemkolen in die na de zomer zijn geoogst: hoe later op het jaar, hoe minder water in de kolen. Bloemkolen geoogst in mei, juni en juli bewaar je liever niet in de diepvries: het wordt een natte bedoening na het ontdooien.
- Klassiek ga je de roosjes 1 tot 3 minuten blancheren in kokend, gezouten water.
- Onmiddellijk daarna afgieten in een vergiet onder koud water.
- De roosjes zeer goed laten uitlekken, best nog eens extra droog deppen met een droge keukenhanddoek, en daarna in zakjes in de diepvries.
Door het snel blancheren van de groente, dood je een flink aantal enzymen, zodat de groente langer zal bewaren vergeleken met de bloemkool gewoon vers in te vriezen.
Bloemkool uit de diepvries verwerk je het best in soep.
6. Bereiden en kooktijd
Volg steeds de aangegeven kooktijden van beproefde recepten. Als vuistregel
mag je stellen dat bloemkoolroosjes in 12 minuten gekookt zijn (in kokend, gezouten water), voor wat meer beet zal 10 minuten al genoeg zijn. Alles hangt ervan af hoe klein je de roosjes hebt gesneden: hoe kleiner hoe sneller gaar. Na 15 tot 20 minuten zal een bloemkool superzacht gekookt zijn.
Wil je zeker spelen, prik zo nu en dan met een vork in de roosjes en voel zo hoe gaar ze zijn.
Wil je knapperige roosjes wokken, dan kan je het roerbakken versnellen door de roosjes eerst een 4 minuten voor te koken.
Heb jij nog tips om de beste bloemkool te kopen, te bewaren of te bereiden? Deel het hieronder in de reacties!
Hoe een lekkere bloemkoolsoep maken
Logischerwijze is de hoofdgroente in deze soep je bloemkool. Om de soep wat meer smaak te geven en de witte kleur te behouden voegen we witte ui en de witte stengel van prei toe.
Om de soep wat dikker te maken zonder extra moeite, doen we 2 extra aardappels bij in de soep. Klassiek zou je een roux maken van boter en bloem… extra werk, de roux op een te hoog vuur wordt bruin… waarom moeilijk als makkelijk ook kan!
Hoe een feestelijke bloemkoolsoep maken?
De makkelijkste manier om een soep een feestelijk tintje te geven: voeg er net voor het serveren wat room aan toe.
Vervang de room door kaas en je krijgt niet alleen het romig effect, maar ook de extra smaak van de kaas. Let wel op dat kaas zout is, dus eerst de soep pureren met de kaas, dan proeven en dan pas verder op smaak brengen met zout.
Het extra voordeel van kaas in plaats van room is dat je de kaasrestjes goedkoop kan kopen in de supermarkt en je kan spelen met allerhande smaken: zoveel smaken als er kaassoorten zijn.
De witte kleur van je soep accentueer je makkelijk door er bij het serveren grof gemalen zwarte peper aan toe te voegen of verse, groene tuinkruiden (peterselie, bieslook) in de soep te versnipperen net voor het serveren.
Altijd leuk in een dikke bloemkoolsoep zijn zeevruchten (mosselen, garnalen), stukjes zeer krokant gebakken spek of lekkere gebakken broodkorstjes.
Bloemkoolsoep maken
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote bloemkool
- 1 grote witte ui
- indien gewenst enkele knoflookteentjes
- 2 witte preistengels
- 2 aardappels
- 2 tal liter water
- witte peper en zout
- 100 ml volle melk
Hoe klaarmaken
- Warm de olijfolie op in de soeppot.
- Snijd de geschilde ui in grove stukken en begin aan te stoven.
- Snijd ondertussen de witte preistengels in ringen, voeg toe, roer even om en stoof mee aan.
- Snijd de aardappel in stukken en voeg toe.
- Snijd het wit van de bloemkool stukjes en stoof mee aan.
- Kruid met peper en zout (geen zout toevoegen wanneer je kaas gaat gebruiken).
- Voeg de knoflookteentjes toe, giet er 2 liter water bij, breng aan de kook en laat een 2 tot 3 kwartier sudderen op een laag vuurtje onder deksel.
- Wanneer alle groentenstukjes gaar zijn, voeg je de melk toe en pureer je de soep.
- Breng opnieuw aan de kook en laat een minuutje doorkoken.
- Voeg indien gewenst room of kaas toe en pureer opnieuw. Proef, breng verder op smaak met witte peper en zout indien nodig en je bloemkoolsoep is klaar om te serveren. Smakelijk!
Heerlijk met kaas, had er een stukje cheddar bij gemixt:dank voor de tip!
Graag gedaan Marijke 🙂 Smakelijk! en heb je zelf een lekker recept, deel het gewoon met iedereen. Dank!
Dat ik daar zelf ni aan gedacht had he: kaasrestjes bij in de soep, heel lekker en makkelijk.
Bovendien goedkoop en speel met wat er aan restjes in aanbod is bij de kaasafdeling. Wel pas de soep aanzouten nadat de (reeds gezouten) kaas door de serverensklare soep gepureerd is.