Heldere champignonsoep

Makkelijk, snel, lekker en weinig afwas? Succes verzekerd met deze heldere champignonsoep zodat je in minder dan 15 minuten zal genieten van een lekkere kom oosterse soep.

We gaan de Japanse richting uit – meesters van snelle soepen, zoals ook deze originele miso mosselsoep-, dus wie in een Japanse winkel reeds ingrediënten heeft gevonden zoals tamari, mirin en soba noedels, die zal de Japanse smaak het dichtst benaderen. Maar het belangrijkst is de inspiratie die je zal opdoen met onderstaand recept en een soep zal koken die evenzeer lekker is, maar met ingrediënten die je in elke supermarkt zal terugvinden. Vervang:

 • soba noedels met boekweitnoedels (want soba is Japans voor… boekweit: dat was makkelijk!)
 • tamari is een glutenvrije sojasaus, dus kan je evengoed met sojasaus vervangen en
 • mirin is een aangezoete Japanse rijstwijn: wie niet van toegevoegde suikers houdt, vervangt met sherry of Chinese rijstwijn (Chinese kookwijn)
 • shiitake paddestoelen geven uiteraard meer smaak dan Parijse champignons, maar experimenteer met de verse (Japanse) paddestoelen die je in je supermarkt zal vinden: telkenmale een andere smaak, maar steeds lekker en boordevol vezels.

Heldere champignonsoep

Garnalen kopen

Voor deze soep kan je garnalen kopen naar wens: volledig en vers tot gepeld tot voorgekookt en diepgevroren. Afhankelijk van je keuze, heb je uiteraard geen of veel kuiswerk, en pas je de kooktijd aan.

Voordeel van een ongekuiste garnaal is, dat ze minder – tot geen – bewaarmiddelen bevat, daar waar bijvoorbeeld een garnaal die in de Noordzee wordt gevangen en in Marokko wordt gepeld… je raadt het al: daar zit flink wat conserveringsmiddel in.

E210 om precies te zijn (benzoëzuur) dat wanneer het bijvoorbeeld in aanraking komt met Vitamine C, wordt omgezet in kankerverwekkend benzeen… Of natriummetabisulfiet (E223) – dat wat al jaren geleden verboden werd om in americain te doen – E223 zorgt er zodat de americain en de garnaal zijn mooie kleur behoudt… Of het natriumzout van benzoëzuur E211, met zelfde kankerverwekkende problemen als E210…

De verstandige lezers onder jullie zullen het al meteen opmerken: “kopen we toch gewoon verse garnalen!”. Inderdaad: je beste keuze is een verse garnaal kopen (zoals wij hier de luxe hebben, recht uit zee verkocht door de vissers: alleen heb je dan niet elke dag gegarandeerd een garnaal te koop).

Gelukkig is er in België de Purus-garnaal: een heus erkend streekproduct gevangen in de Vlaamse wateren (dus dichtbij de kust:kortere vaartijd). Deze garnalen verblijven nooit langer dan 24 uur in een boot, zijn verpakt in een mengsel van stikstof- en koolzuurgas en bevatten geen kleurstoffen, geen smaakstoffen en geen bewaarmiddelen.

Ook goed is een garnaal kopen die direct na de vangst gepeld en ingevroren wordt. Lees gewoon op de verpakking of er spul inzit dat je beter niet eet en zoek naar degene die geen bewaarstoffen bevatten: goed zoeken dus.

In Nederland worden sinds kort garnalenpelmachines ingeschakeld, waardoor de garnalen niet moeten reizen (naar Marokko of Thailand), en dus alvast minder bewaarstoffen toegevoegd krijgen. MINDER is hier het sleutelwoord. Het streefdoel is uiteraard zo snel te kunnen werken dat geen bewaarmiddelen meer nodig zijn.

Garnalenweetje: Koop je anderhalve kilogram verse garnalen, an houdt je ongeveer 500 gram over. Van de kop, staart en schalen trek je een zeer lekkere bouillon!

Reeds gekookte garnalen serveer je in de kom met de hete soep erover gegoten. Rauwe garnalen laat je mee koken tot ze roze kleuren en garnalen met schubben zullen een minuutje langer koken dan deze zonder schaal.

Champignonsoep, vissoep en noedelsoep

Je kan in onderstaande soep ook vis gebruiken in plaats van garnalen. Vraag je visboer om raad – ook wat de garnalen betreft! – voor welke vlees van welke vis geschikt is en niet te duur uitvalt. Snijd de vis in stukken van 3 cm, voeg toe aan de kokende bouillon en kook gaar (enkele minuten).

Heb je een 5tal minuten meer tijd, dan kan je een heuse noedelsoep maken. Voeg 120 gram Japanse sobanoedels (dat zijn die boekweitnoedels, dus volledig paleo of De Voedselzandloper) bij de kokende bouillon. Lees de kooktijd op de verpakking en voeg op het laatst de vis (of de garnalen) toe.

En wanneer je toch voor de extra 5 minuten gaat, kook dan ook 1 of enkele eieren gaar: ook een lekkere proteïne-bron en je kan dan wat geld uitsparen aan de garnalen… Gewoon na het koken pellen, al dan niet in schijfjes snijden en mee in de kom of over de soep serveren.

Heldere champignonsoep

http://GezondeSoep.com/
Makkelijk, snel, lekker en weinig afwas? Succes verzekerd met deze heldere champignonsoep zodat je in minder dan 15 minuten zal genieten van een lekkere kom oosterse soep.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Soep
Keuken De Voedselzandloper, glutenvrij, Japans, Oosters
Porties 4

Ingrediënten

 • 2 eetlepels sesamzaadolie
 • 120 gram shiitake paddestoelen of andere paddestoelen
 • 1 grote zoete ui
 • naar smaak en dieet: glutenvrije en De Voedselzandloper toegelaten tamari of niet glutenvrije wegens de miniem aanwezige tarwe dus ook niet 100% De Voedselzandloper sojasaus
 • naar smaak 60 ml sherry of Chinese rijstwijn (rijst is een graan, dus niet echt volgens De Voedselzandloper, rode wijn is dan weer wel toegelaten, dus sherry moet ook kunnen Kris Verburgh?)
 • 1 liter groentebouillon
 • 500 gram garnalen zonder kop gepeld en zonder darmkanaal (of varieer met vis)

Hoe klaarmaken
 

 • Zet een soeppot met dikke bodem op een middelhoog vuur, en warm er de olie in op.
 • Snijd de zoete ui in ringen (of in halve maan schijfjes) en begin aan te stoven.
 • Snijd de shiitake paddestoelen in reepjes, doe bij in de soeppot, roer om en stoof een 5tal minuten mee aan.
 • Blus de pot met de sherry of rijstwijn en schraap eventuele aanbaksels met een houten lepel van de bodem los.
 • Voeg 1 eetlepel sojasaus of tamari toe, blijf roeren, zet het vuur hoger tot de sherry verdampt is, voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
 • Proef en voeg indien nodig meer tamari of sojasaus toe (of naar smaak - een eetlepel - miso: Japanse gegiste sojapasta lees op de verpakking of alle miso ingrediënten wel toegelaten zijn in De Voedselzandloper en dus ook glutenvrij zijn, sommige miso bevat gerstmout, wat een niet glutenvrij graan is).
 • Voeg de garnalen toe, kook gaar en serveer je heldere champignonsoep onmiddellijk.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.