Kippenbouillon

Makkelijk basisrecept voor de goedkoopste kippenbouillon die ieder kan maken: dus een minimum aan ingrediënten waarmee je de lekkerste soep of saus zal maken.

De basis van flink wat lekkere soepen begint met bouillon. Alhoewel bouillon gemaakt wordt met eenvoudige ingrediënten en iedere keukenpiet die water kan koken, ook bouillon kan koken: vele soepen op deze site en in andere kookboeken kunnen gewoon niet zonder bouillon.

Behalve kippenbouillon, zijn er visbouillon, groentebouillon en bruine vlees bouillon:

 • Groentebouillon maken

  Maak deze snelle groentebouillon zodat je na 10 minuten zonder bouillonblokje toch zal genieten van een lichte bouillon voor in talrijke soep recepten.

  bruine vlees bouillon wordt getrokken uit vooral beenderen (van ofwel kies je voor rund ofwel kies je voor lam) die eerst gebruind worden in vet. gekookte beenderen geven gelatine af, zodat de bouillon in de ijskast meestal helemaal opstijft.

 • groentebouillon is snel gemaakt, normaal gezien lichter van kleur en kan je naar hartelust variëren naar smaak doordat je de keuze hebt aan een groot aantal groenten: ofwel laat je 1 smaak doorwegen (bijvoorbeeld wortelbouillon maken voor wortelsoep, aspergebouillon maken voor aspergesoep), ofwel probeer je een neutrale bouillon te maken zonder overheersende smaak. “Zoete” ingrediënten zoals wortel, ui en prei kan je balanseren door “zure” ingrediënten toe te voegen zoals tomaat, verbergen door aardappels toe te voegen of laten overheersen door de complexe smaken van allerhande paddestoelen.
 • Kippenbouillon

  Makkelijk recept met extra tips hoe je zeer goedkoop toch lekkere kippenbouillon zal maken.

  visbouillon is ook snel gemaakt en goedkoop wanneer je visgraten en vishoofden gebruikt

 • kippenbouillon tenslotte is de basis voor allerlei fijne soepen. Gebruik rauwe of gekookte kippenbeenderen en enkele andere aromaten zodat je 2 tot 3 uur later een gelatineuse bouillon zal hebben: goedkoop en ideaal voor soep en saus.

Vertrek met koud water om je bouillon te maken, zodat je zo de meeste smaken uit de ingrediënten in de bouillon zal trekken!

Kippenbouillon maken

We hebben op deze site al meer tips gegeven hoe kippenbouillon te maken: ieder heeft immers zijn eigen recept. Onderaan een recept met een korte maar ideale lijst aan ingrediënten om anderhalve liter bouillon te maken, maar: heb je een kippenkarkas, ui, wortel en 1 of 2 extra kruiden in huis, dan zal je gegarandeerd eindigen met een lekkere, fijne bouillon!

Doe geen zout in de bouillon, zout voeg je pas toe aan het recept waar je ook de bouillon in zal gebruiken zodat je de zoute smaak 100% in de hand hebt en nooit voor verassingen komt te staan (bijvoorbeeld wanneer je soep gaat afwerken met flink wat zoute kaas).

Kies voor kwaliteit, dus alles biologisch!

Kippenbouillon
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Makkelijk basisrecept voor de goedkoopste kippenbouillon die ieder kan maken: dus een minimum aan ingrediënten waarmee je de lekkerste soep of saus zal maken.
Website / Auteur:
Soort recept: Bouillon
Cuisine: Paleo, De Voedselzandloper, Klassiek
Voor hoeveel personen: 6
Ingrediënten
 • 1 kippenkarkas (rauw of van een gekookte of gegrilde of gebraden kip)
 • 1 ui
 • 1 biologische wortel
 • 1 preistengel
 • 1 selderstengel
 • 10 zwarte peperbolletjes
 • 2 laurierbladeren
 • enkele verse peterseliestengels
 • 1 vers takje tijm of een snuifje (1/8 theelepel) gedroogde tijm
 • 1.5 tot 2 liter koud(!) water
Bereiding
 1. Breek het karkas in stukken ontwricht de beenderen, zodat alles makkelijk en mooi in een pot past.
 2. Schil de ui en snijd in 4. Was de wortel, prei en selder en snijd ze allen in 4.
 3. Doe alle ingrediënten in een bouillonpot, overgiet met koud water tot alles onder staat en breng aan de kook.
 4. Zet een deksel op je pot, zet het vuur lager en laat 3 uur sudderen: schuim af indien nodig.
 5. Giet daarna alles door een metalen zeef of een vergiet met dunne gaatjes en druk met een pollepel zoveel mogelijk bouillon door de zeef of het vergiet.
 6. Wil je onmiddellijk verder werken met je bouillon maar wil je zo weinig mogelijk vet, dan kan je het vet met een dubbelgevouwen keukenpapier van de bouillon spatelen. Makkelijker is je kippenbouillon te laten afkoelen en dan in de ijskast te zetten: de volgende dag kan je er het gestolde vet makkelijk van afscheppen. Wie gezond is en biologische ingrediënten gebruikt, weet dat dit ook best gezond vet is, dus jammer om het weg te gooien zoals ons jarenlang werd aangeraden in vetarme publicaties.
 

Comments

 1. Is een goed idee om zonder bouillon tabletten te werken ik ga het vanavond proberen

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.