Maak deze echte Chinese kippensoep zodat je niet alleen lekker een verkoudheid zal overwinnen, maar als bonus ook nog een mooiere huid zal krijgen.
Soepen maken deel uit van de dagdagelijkse menu’s hier in Azië. De soepen zijn meestal makkelijk te maken, gebaseerd op bouillon zonder zuivelproducten (geen roomsoepen dus) en zonder andere verdikkingsmiddelen.
Alhoewel vele soepen gedronken worden voor smaak en aroma, worden er hier evenveel soepen geserveerd voor de gezondheid: voor zowel revitaliserende als opwekkende eigenschappen. Een soep is hier dus niet alleen om lekker te drinken, maar ook om er beter van te worden.
Klassieke Chinese soep recepten
Chinese soepen vormen dikwijls het hoofdgerecht van de maaltijd en worden onmiddellijk na het koken geserveerd, zonder verder veel franjes.
Er wordt dan ook ontzettend veel belang gehecht aan het maken van een goede bouillon. Dikwijls zal de bouillon met de ingrediënten als dusdanig worden geserveerd zoals in deze Chinese kippensoep met oude komkommer.
In de Chinese keuken kan je volgende bouillons onderscheiden:
- kippenbouillon: wordt hier het meest gedronken wegens het makkelijk kweken van kippen. De soep is dikwijls aangesterkt met goji bessen en andere Chinese kruiden.
- varkensbouillon: mager varkensvlees staat soms uren lang te pruttelen (op een houtskoolvuurtje) met wortels, gedroogde (geneeskrachtige) kruiden en paddestoelen zoals de bekende shiitake of de in onderstaand recept witte fungus: dus duidelijk een soep voor de gezondheid te verbeteren.
- witte bouillon: varkensbeenderen worden eerst geblancheerd alvorens enkele uren te laten sudderen tot een melkachtig witte bouillon
- visbouillon: dikwijls gemaakt van vis die eerst gebakken wordt en dan enkele uren pruttelt, wat ook leidt tot een melkachtige witte bouillon
- goedkope bouillon voor alle doeleinden: bouillon getrokken uit beenderen, vleesresten, organen, en vel van varken, eend of kip.
Chinese kippen-champignonsoep
Vandaag een makkelijk te maken Chinese soep met als hoofdingrediënten:
- makkelijk te vinden kip
- alleen in de toko’s, Aziatische winkels of online te vinden gedroogde longan, gedroogde rode dadels, gedroogde Chinese paddestoelen en gedroogde zilveroortjes.
Neen, geen zilveruitjes, maar wel zilveroortjes, een witte fungus met de Latijnse naam Tremella fuciformis met als Engelse namen white jelly mushroom, silver ear fungus, white fungus en snow fungus; in het Japans: shiro kikurage. Niet de klassieke champignonvorm met hoed en steeltje, wel een soort witte “zeewierwaaier”.
Deze witte fungus wordt zowel in zoete als hartige soepen verwerkt, niet echt voor de smaak, maar wel voor de speciale textuur en de medicinale eigenschappen. Chinese en Japanse vrouwen gebruiken de fungus om rimpels te voorkomen en te verminderen. Het valt onder de “versterkende” middelen, dus helpt ook bij verkoudheid.
Ze worden gedroogd verkocht, dus eerst bijvoorbeeld een half uurtje laten weken in kokend water (geen half uur koken, wel overgieten met kokend water en een half uur wachten). Afspoelen onder de koude kraan en zijn er dan nog harde stukjes, snijd deze dan weg. Klaar om al dan niet in stukjes gesneden te eten of in soep of dessert te verwerken.
Chinese yin-yang energie, gezondheid en voeding
In het westen bekijken we voedsel als een scheikundige aangelegenheid en wordt gezocht naar de ideale optelsom tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.
Voeg daarbij ook nog een optelsom van vitaminen en mineralen, en het valt niet te verwonderen dat je een karton melk kan kopen waar calcium en vitaminen aan worden toegevoegd. Westerse voeding wordt dus een scheikundig allegaartje, geen wonder dat fabrieksvoedsel gretig verkocht wordt.
Dat de westerse benadering niet echt heilzaam werkt, blijkt uit de alsmaar groter groeiende groep van zwaarlijvige personen en een allegaartje aan “moderne welvaartsziekten” die bij steeds jongere mensen optreden.
Ergens ook logisch: wat baat het calorieën te tellen zonder de kwaliteit van de calorieën te beschouwen. Of anders gezegd: logisch toch dat iemand die het merendeel van zijn calorieën uit frisdrank haalt, er een gans andere gezondheid op nahoudt dan iemand die gevarieerd eet zonder toegevoegde suikers.
Er zijn dus andere benaderingen nodig, zodat je weet wat gezond voor je is en wat niet. Kijken we even naar de Chinezen; daar wordt voedsel als yin en yang benadert.
Yin en Yang: alhoewel 2 schijnbaar tegenstrijdige energieën, kan de ene niet zonder de andere. Het is dan ook de bedoeling om Yin en Yang in zowel je voeding als in je ganse levensstijl evenwichtig in te bouwen.
Wanneer dit als Chinees voor je klinkt… het is inderdaad ook Chinees. Wat ik er na 15 jaar Maleisië van begrijp is dat “yin” verkoelend werkt (cooling) en “yang” verwarmt (heaty).
Logischerwijze ga je in een heet klimaat meer yin voeding eten. Leef je in een koude winter, dan eet je meer “yang”. Je zal ziek worden wanneer je yin en yang in onevenwicht komt, of wanneer je gewoon teveel van beide eet.
En om het nog wat minder strikt wiskundig te maken: evenwicht bereik je wanneer je per maaltijd 2 delen yin en 3 delen yang eet.
Dat laatste klopt met wat ik hier ervaar: doe je je tegoed aan de durian lekkernij (3 yang) dan balanceer je dat met minder mangosteen te eten (2 yin). Niet dat we dat strikt gaan afmeten, maar wel eet je wat mangosteen na een schranspartij van durians.
Kip en paddestoelen vallen in de Yang categorie – dus werken verwarmend – dus ideaal bij een verkoudheid of om in de winter te eten.
Makkelijk toch die Chinese gezondheidsregels (ahum). Maar wie ze goed onder de knie heeft zoals mijn schoonvader, zal dan ook een lang en gezond leven gegeven worden.
… Heb je alle Chinese ingrediënten gevonden, dan is het simpel weken van de gedroogde paddestoelen, alles in de pot en pruttelen maar volgens bijvoorbeeld onderstaand recept:
- 2 Chinese zilveroor witte fungus
- 12 (droge) rode dadels
- 3 eetlepels gedroogde longan bessen (drakenogen)
- ½ gedroogde schil van mandarijn (ook gekocht bij de toko of Aziatische winkel of gewoon zelf gedroogd zoals mijn schoonvader het hier doet in zonnig Maleisië)
- 12 Chinese, gedroogde (zwarte) paddestoelen: deze zien eruit als "echte" paddestoelen, dus met stam en hoed, iets groter dan Parijse champignons maar veel donkerder 3 eetlepels goji bessen
- 1 biologische kip met beenderen in stukken gehakt
- 2,5 tot 5tal liter koud water
- rotszout naar smaak
- Overgiet de witte zilveroor fungi met heet water en laat 1 uur weken. Snijd dan indien gewenst beetgare stukken van de voet los.
- Overgiet de Chinese paddestoelen met heet water, laat 2 uur weken en snijd dan in beetgare stukken.
- Snijd de kip in stukken: uiteraard gebruik je het ganse beest, ook de beenderen, kop, poten en het karkas.
- Doe alle ingrediënten behalve de witte fungus in een soeppot, overgiet met water tot alles goed onder staat, breng aan de kook en schuim af.
- Laat dan een 2tal uur verder pruttelen met halfopen deksel.
- Proef en voeg rotszout toe naar smaak (1 eetlepel).
- Voeg dan de witte zilveroor fungus toe, laat een 10 tot 20 minuten mee pruttelen en je echte Chinese kippensoep is serverensklaar.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!