Groentebouillon maken in 15 minuten

Maak deze snelle groentebouillon zodat je na 10 minuten zonder bouillonblokje toch zal genieten van een lichte bouillon voor in talrijke soep recepten.

Herken je dit: je vindt een mooie foto van een soep recept, je wil onmiddellijk aan de slag, leest de ingrediënten en daar staat dan: “voeg bouillon toe”…

🙁

Meestal ga je dan op zoek naar een ander recept, of gebruik je een instant bouillonblokje (met weet ik wat aan ongezonde ingrediënten en boordevol zout). Nochtans kan je in 15 minuten zelf een lekkere, verse en gezonde groentebouillon maken: veel sneller en even lekker dan de klassieke bouillons die 1 uur of meer moeten trekken.

Snel even gegoogeld naar groentebouillon en we vonden voor de eerste 2 zoekresultaten
Jeroen Meus en OnsKookboek.com terug.

Jeroen Meus laat zijn groentebouillon 5 kwartier pruttelen, maar hij voegt wel na 15 minuten een soepkip toe die een uurtje mee moet sudderen om te garen. Wat soepgroenten en kruiding betreft gebruikt hij op 3 liter water 4 wortels, 4 prei, 4 ajuinen, 6 bleekselderstengels, 4 knoflookteentjes, 2 kruidnagels, zwarte peperbolletjes, en een vers kruidentuiltje van laurier, tijm, peterselie en rozemarijn.

Bij OnsKookboek.com maken ze groentebouillon met alleen groenten, en wordt de bouillon slechts 3 kwartier getrokken. Vermits er geen kip in de bouillon gaat voor extra smaak, worden duidelijk wat meer groenten en kruiden gebruikt.

De kooktijd in het recept van OnsKookboek.com is duidelijk korter, omdat een soepkip nu eenmaal langer moet garen dan groenten. Jeroen Meus spaart dan weer tijd uit door te starten met kokend water.

We behouden de idee van het kokend water en gaan nog veel meer tijd uitsparen door de soepgroenten snel te raspen met een grove rasp: ze zullen zo in een mum van tijd gaar gekookt zijn! Dankzij het grof raspen zullen de smaken van de groenten veel sneller in de bouillon terecht komen dan wanneer je de soepgroenten in grote stukken zou snijden:

Groentebouillon maken

5.0 from 1 reviews
Groentebouillon maken in 15 minuten
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak deze snelle groentebouillon zodat je na 10 minuten zonder bouillonblokje toch zal genieten van een lichte bouillon voor in talrijke soep recepten.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Vegetarisch, paleo, glutenvrij
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
 • 1 grote Wortel
 • 1 grote Ui
 • 2 bleekSelderijstengels
 • 1 dikke teen knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 1 laurierblad
Bereiding
 1. Verwarm de olijfolie in een brede pan.
 2. Kook 1 liter water (elektrische waterketel gaat het snelst).
 3. Begin met de ui en rasp de soepgroenten snel met een grove rasp: doe (portie per portie, niet wachten tot alles geraspt is, zodat je sneller zal stoven) bij in de pan, en voeg dan ook de gehele knoflookteen (mag gepeld worden) en het laurierblad toe.
 4. Stoof even aan, zet een deksel op de pan en laat 5 minuten zachtjes stoven.
 5. Giet dan het kokende water over de groenten, zet het vuur hoog en breng aan de kook.
 6. Zet het vuur lager, laat zonder deksel een 5tal minuten sudderen en je groentebouillon is klaar om te gebruiken (giet door een zeef en klaar voor verder gebruik in andere, gezonde soep recepten).
 

Comments

 1. Ik maak mijn bouillon met een braadkip ,ajuin , groene selder , porei , wortelen , lavas, thijm, laurier , peterselie met de stengels ,en zet dit op met koud water, de bedoeling van het koude water is dat de groenten en de kip nog meer smaak afgeven.
  “We hebben in de hotelschool geleerd dat we het vlees en de botten waaronder mergpijp altijd eerst laten kleuren in de oven .Bv in de winter maak ik wildbouillon van de hazenruggen die ik eerst fileer, dus ik doe de beenderen van de hazenruggen en maak op dezelfde manier mijn wildbouillon.Wanneer je de ruggen laat fileren bij de poulier moet je de benen vragen,hetzelfde voor vis. Wanneer je de beenderen laat kleuren in de oven heb je een mooie lekkere bruine bouillon voor je saus te maken.Moet je lang genoeg laten koken zodat het ingedikt is , voor soep heeft dat geen belang.En als je huisdieren hebt een hond of kat , hoeft er niks verloren te gaan ,ze eten de uitgezeefde vlees en groente restante allemaal op,ik bewaar dat in de diepvries in boterdoosjes en mijn poes vind het lekkerder dan gekocht poezen eten.

  • Chef Soep says

   Dank Monique! Dat klinkt inderdaad als een zeer smaakvolle bouillon, zelfs zonder zout!

   Leg je even uit hoe jij tewerk gaat om vlees en botten te bruinen in de oven?

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.