Op zoek naar een makkelijk recept om goedkoop vleesbouillon te maken zonder vlees? Ga dan deze bone broth bouillon maken met weinig ingrediënten maar veel smaak.
Een verse bouillon is dikwijls onmisbaar in een lekkere, verse soep omdat de extra smaken en voedingsstoffen van een bouillon duidelijk meer aan je soep geeft dan gewoon water.
Uiteraard zijn er ook bouillonblokjes of reeds klaargemaakte bouillon te koop in de supermarkt. Die laatste zijn echter superduur, wat je zal merken wanneer je zelf de ingrediënten aankoopt. En bouillonblokjes… mijn nonkel zei altijd: als je 1 keer een bezoekje brengt aan de fabriek waar ze de bouillonblokjes maken, dan zal je nooit nog bouillonblokjes gebruiken. Meestal bestaat zulk een blokje vooral uit veel zout en smaakstoffen.
Kies je toch voor bouillonblokjes, lees dan eerst goed op de verpakking wat erin zit en koop geen rommel boordevol smaakstoffen (e621 bijvoorbeeld: monosodiumglutamaat). Of maak het jezelf gemakkelijk en voeg aan je soep sojasaus toe (voegt net als monosodiumglutamaat de umami smaak toe, minus de mogelijke hoofdpijn en droge mond) en enkele gedroogde paddestoelen (boordevol complexe smaakstoffen waaronder alweer umami).
Waarom zelf bouillon maken
Zelf bouillon maken is niet alleen verrassend simpel, dikwijls ook zeer goedkoop omdat je bijvoorbeeld al kan vertrekken met overschotjes die je anders zou weggooien, bijvoorbeeld:
- beenderen van een net gegeten kip (geroosterd, gegrild of gekookt, geef toe, hoe dikwijls heb je die al gewoon weggegooid?).
- de hoofden en pellen van garnalen: ook iets wat je anders gewoon zou weggooien: dus sommige basisingrediënten voor bouillon heb je “gratis” ter beschikking en laat je een tweede leven leiden.
Bovendien trekt een bouillon uit beenderen flink wat smaak en voedingsstoffen die je nergens anders in je dieet zal terugvinden. En we hebben het al meer gezegd: gezond eten is zo gevarieerd mogelijk eten: goed voor jezelf en je immuunsysteem: dus minder ziek.
Hierbij even melden: een vriendin van ons – in remissie van borstkanker – gaat geregeld voor haar en haar vrienden de gekookte beenderen zo klein mogelijk verbrijzelen, om ze zo een tweede maal4 uur te laten sudderen. Uiteraard voor de aansterkende eigenschappen maar zeker ook lekker zonder zelfs een korreltje zout: ideaal dus voor wie een zoutloos dieet volgt en toch smaakvol wil eten.
Bone broth: goedkoop bouillon maken
De goedkoopste bouillon maak je zelf in grote hoeveelheden (ideaal gebruik van je energiebron). Wat teveel is vries je in porties in voor later.
Zo gaan we vandaag weer de goedkope toer op door te kiezen voor beenderen: van rundsvlees, lamsvlees of varkensvlees (of beenderen van gevogelte).
- Varkensbeenderen: omdat we die hier in Maleisië makkelijk in kleine porties kunnen kopen met flink wat lekker vlees eraan.
- Lamsbeenderen: wanneer je lamsschouder of lamsbouten maakt, heb je direct de beenderen op overschot en lekker in vele Schotse of Scandinavische soepen.
- Rundsbeenderen: ideaal als basis voor uiensoep.
Makkelijk basisrecept voor de goedkoopste kippenbouillon die ieder kan maken: dus een minimum aan ingrediënten waarmee je de lekkerste soep of saus zal maken.
Uiteraard kan je ook kippenbeenderen of kalkoenbeenderen gebruiken, maar dat hadden we reeds in dit recept beschreven (reken minstens 1 kg gevogelte-beenderen op 3 liter water wanneer je in onderstaand recept gevogelte beenderen gaat gebruiken).
Dan is er de keuze tussen zo goedkoop mogelijke bone broth of zo lekker mogelijke:
- voor zo goedkoop mogelijk doe je alle ingrediënten (beenderen, wortel, ui, selder) met kruiden in een soeppot, voeg water toe, breng aan de kook en laat sudderen
- voor zo lekker mogelijk verspreid je de beenderen, wortel en ui over een bakplaat en laat een 3 kwartier bruinen in een oven van 200-225 graden tot alle ingrediënten donkerbruin geroosterd zijn (niet laten verbranden uiteraard). Om geld uit te sparen doe je dit best tegelijk wanneer je je oven hebt aanstaan om al iets anders klaar te maken. Een tussenoplossing is de beenderen en de wortel + ui te bruinen in een braadpan op het vuur (zoals wij dat doen met de varkensbeenderen), maar uiteraard gaat bruinen veel beter in een oven.
Tip: maak zoveel mogelijk bouillon en vries deze in. Wil je echt wat extra bij de hand hebben voor op een snelle dag, koop dan klaargemaakte biologische bouillon of biologische bouillonblokjes: lees uiteraard de ingrediënten en weet dat er flink wat zout in zit, dus extra zout toevoegen aan je soep of saus doe je pas na proeven!
- anderhalve kilogram lamsbeenderen of rundsbeenderen of varkensbeenderen (al dan niet rauw), liefst met beendermerg of minstens 1 kg karkas van gevogelte (al dan niet rauw)
- 3 uien
- 3 wortelen
- een kruidentuiltje (takjes tijm en verse peterselie waarrond je met een touwtje een laurierblad rond de stengels vastbindt)
- een 20tal zwarte peperbolletjes
- 2,5 tot 3 liter koud water (tot alle ingrediënten onder staan)
- Halveer de uien en de wortelen.
- Vertrek je van rauwe beenderen, leg deze dan met de uien en de wortelen op een bakplaat in de oven en laat een half uurtje roosteren op 200 graden (draai zo nu en dan om en rooster tot de beenderen mooi gebruind zijn).
- Doe nu alle ingrediënten in een bouillonpot, breng aan de kook en schuim (met een schuimspaan) onzuiverheden af.
- Zet een deksel op de pot, zet het vuur lager en laat 3 tot 4 uur sudderen.
- Doe de soep dan door een vergiet of zeef en druk met de pollepel zoveel mogelijk bone broth uit de ingrediënten.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!