Kippensoep maken

Makkelijk recept om paleo kippensoep te maken zodat je lekker zal genieten van een vullende kom soep en bovendien koolhydraatarm en weinig calorieën.

Een van de meest gezonde soepen: goed om aan te sterken en dikwijls voorgeschreven bij verkoudheden, is een kom kippensoep. Uiteraard ging deze logica veel beter op wanneer de kippen nog gevoed werden met granen en vrijuit konden rondscharrelen.

Het vet van de soep halen?

Wanneer je leest over gezondheid, merk je een massa tegenstrijdige berichten. Toen ik nog een kind was, werd hoeveboter afgeschilderd als dodelijk voor je hart en moest je best margarine smeren “Goed voor hart en bloedvaten” ging de slogan van Becel (wist je dat BeCeL staat voor Blood Cholesterol Lowering?).

40 jaar later (nu dus) merk je dat diezelfde margarineproducent hoeveboter bij de margarine begint te mengen. Je vraagt je dan meteen af: is het nu wel of niet gezond die hoeveboter…of die margarine?

Ergens klopt dus iets niet, en zo kunnen we nog een tijdje doorgaan met allerhande voedsel. Ondanks al de vetarme producten die de laatste decennia verkocht werden, blijkt dat de welvaartsziekten alleen maar zijn toegenomen.

Er is dus duidelijk iets mis. Wat er precies mis is, is open ter discussie, maar meer en meer vingers wijzen naar de alsmaar toenemende suiker in ons voedsel.

Verder zien we ook:

  • vroeger (dus voor de alsmaar meer voorkomende welvaartsziekten) at je alles vers of zelf ingemaakt, al het spul waarmee de supermarkten nu mee vol liggen, waren vroeger nauwelijks deel van ons dieet.
  • voor de tweede wereldoorlog werden geen pesticiden gebruikt, vandaag zal je voedsel kopen met een “aanvaardbaar gehalte” aan vergif. Nu gaan we daar niet direct van dood, maar een ganse leven vergif eten doet denken aan “jezelf langzaam maar zeker vergiftigen”.
  • tenslotte zitten we nu hoe langer hoe meer, daar waar we vroeger bewogen.

Het Paleo Dieet

En dan verscheen er in 2002 het boek “The Paleo Diet” van Dr. Loren Cordain, die het ook begon te hebben over vroeger:

  • niet tot voor de tweede wereldoorlog maar
  • tot voor de landbouw was geboren: zijnde in het oude stenen tijdperk.

Volgens Loren Cordain kan je alle welvaartsziekten voorkomen wanneer je eet zoals onze verre voorvaders in het stenen tijdperk.

Lijkt logisch maar: al het voedsel  dat wij eten komt uit de landbouw. Ik haalde het hierboven al aan: een loslopende scharrelkip van bij mijn grootouders is lang niet hetzelfde als een plofkip uit de supermarkt. En het is zeker nog anders dan wat de oermens bij elkaar jaagde en verzamelde. Tenzij je zelf in oeroude biotopen je eten gaat zoeken, moet je het stellen met wat de land- en tuinbouw je nu aanbiedt.

Daar maak je best zelf je keuzes. Volgens Loren Cordain is het duidelijk dat aardappels, granen, peulvruchten en melkproducten je gezondheid niet ten goede komen. Wie echter gezond is en geen problemen heeft met deze 4 voedingsmiddelen, kan ze in beperkte mate eten. Wie denkt dat Loren Cordain het bij het rechte eind heeft, die gaat terug naar de basis van ons voedsel – vis, vlees, groeten, fruit, zaden en noten zonder aardappels en zonder peulvruchten – en kan onderstaande paleo soep maken.

De makkelijkste van alle paleo maaltijden is gewoon een paleo maaltijdsoep maken. Gewoon alle paleo ingrediënten in een pot doen, koken tot alles gaar is en serveren.

Het paleo dieet is in het begin flink wennen, wegens je lichaam is een constante influx van brood en aardappels gewoon die je insuline doen pieken tot al de suikers uit je bloed in vet zijn omgezet en… dan heb je ineens weer grote honger. En zo blijf je bezig. Doorbreek die cirkel en je zal merken dat het wel degelijk anders kan en… je zal ondertussen al een paar kilo’s kwijt zijn.

Kippensoep maken

 

Kippensoep maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Makkelijk recept om paleo kippensoep te maken zodat je lekker zal genieten van een vullende kom soep en bovendien koolhydraatarm en weinig calorieën.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Paleo, koolhydraatarm, glutenvrij
Voor hoeveel personen: 8
Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 witte uien
  • 1 dikke preistengel, zowel het witte als het groene gedeelte gebruiken
  • 8 teentjes knoflook
  • een grote, biologische scharrelkip van minstens anderhalve kilogram
  • rotszout
  • peper naar smaak
  • paprikakruiden naar smaak (2 theelepels)
  • tijm naar smaak (1/2 de theelepel)
  • 3 wortelen
  • 3 pastinaken
  • 1 bosje verse Italiaanse peterselie
  • 1 bosje dille
  • 2 liter water
  • 1 bosje boerenkool
Bereiding
  1. Neem een soeppot met dikke bodem en verwarm hierin de olie.
  2. Schil je eerste ui, snijd fijn (we gaan de soep niet pureren, dus de grootte die je nu snijd is ook de grootte die je in je bord zal terugvinden) en begin aan te stoven.
  3. Herhaal met de tweede ui, voeg toe, roer om, en herhaal met de derde ui: voeg toe en roer om.
  4. Snijd de prei in dunne schijfjes en laat mee aanstoven met de ajuinen.
  5. Schil de knoflookteentjes, snijd ze zo fijn mogelijk en roer door de prei en de ajuinen. Laat deze soepgroenten aanstoven tot de uien ietwat doorschijnend worden (een 10 tal minuten).
  6. Ondertussen schil je de wortels en pastinaken en snijd in kleine stukjes. Roer zo nu en dan door de ajuinen zodat ze niet aanbakken en alle stukjes rustig aanstoven.
  7. Bind de peterselie en de dille met een keukentouwtje op tot een kruidentuiltje.
  8. Zijn de ajuinen glazig, dan leg je soepkip er bovenop (eerst met de borst omlaag) en kruid met rotszout, peper, paprikapoeder en tijm. Draai om en kruid dan de bovenste helft van de kip.
  9. Voeg er de stukjes wortel en pastinaak bij.
  10. Voeg het kruidentuiltje erbij, overgiet met het water en breng op hoog vuur aan de kook.
  11. Zet een deksel op je soeppot, draai het vuur lager, en laat zachtjes sudderen tot de soepkip gaar gekookt is (anderhalf tot 2 uur).
  12. Ondertussen kan je de boerenkool in 2 tot 3 cm stukken snijden.
  13. Verwijder dan het kruidenbuiltje uit de bouillon.
  14. Neem de kip uit de soep, laat afkoelen, verwijder het vel en de beenderen en voeg al het kippenvlees versnipperd weer toe aan de kippensoep en breng weer aan de kook.
  15. Voeg nu de in stukjes gesneden boerenkool toe (of scheur de bladeren met je handen) en laat mee koken tot ze verschrompelen, beetgaar of gaar zijn: niet langer dan 5 minuten. Proef en kruid indien nodig met meer peper en rotszout.

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.