Champignonsoep maken

Champignonsoep maken is kinderspel met slechts 5 ingrediënten, zodat je in minder dan 1 uur met een minimum aan werk zal genieten van een lekker bord soep.

Jeugdherinneringen over het maken van champignon-maaltijdsoep

Ik kreeg net een email van een lezer van onze wekelijks soep nieuwsbrief (inschrijven is gratis en doe je rechts in de zijbalk), die smakelijk beschreef hoe hij jaren geleden voor zijn vrienden regelmatig champignon-maaltijdsoep maakte: de juiste dikte, romig en vol smaak…

 • Hij stond uren in de keuken alle stammetjes en de helft van de kapjes met een mesje heel fijn te snijden,
 • maakte een roux van boter en bloem
 • langzaam en beetje bouillon er telkens bij…

…Wat een werk maakte hij ervan, maar het was dan wel om je vingers van af te likken…!!!

Je vingers aflikken komt door de extra smaakmaker in de paddestoelen, “umami“, dezelfde smaakmaker die je terugvindt in tamari of sojasaus en ook in de te vermijden “smaakversterker” monosodiumglutamaat (MSG). Ook bepalen schimmels de smaken van verschillende kazen, wat illustreert hoeveel extra smaken er in de paddestoelenwereld wel te ontdekken vallen.

En heb je echt geen kaas gegeten (!) van soep koken, voeg dan voor meer smaak gedroogde champignons toe, tijdens het trekken van een bouillon. (lees daarvoor verder in dit recept om de perfecte groentebouillon te maken)

3 keer plezier om champignonsoep te maken

Inderdaad zijn er maar weinig soepen die een kok meer voldoening kunnen geven dan een lekkere paddestoelensoep:

 1. eerst is er het plezier van het zelf gaan plukken van eetbare paddestoelen in de bossen (wel doen met kenners zoals op deze Facebook groep of het ontdekken van de beste exemplaren op de markt,
 2. dan is er zoals hierboven beschreven de voldoening tijdens het maken van het gerecht en
 3. tenslotte zal je genieten van een heerlijke kom soep boordevol smaken die zo eigen zijn aan champignons.

Nu heeft niet iedereen de tijd en de kennis om zelf paddestoelen te gaan zoeken. En niet iedereen leeft in Scandinavië: waar cursussen worden aangeboden, zodat iedereen eetbare van oneetbare paddestoelen kan onderscheiden. Geen nood, want ook in de supermarkten vindt je hoe langer hoe meer keuzes dan de ingeburgerde witte “Parijse” champignons, de oesterzwammen, de bruine kastanjechampignons en de supergrote Portobello’s. En zeker tijdens de herfst is er een extra aanbod van bospaddestoelen (cantharellen, eekhoorntjesbrood, gordijnzwam, melkzwammen, keizeramaniet…)

Trouwens een leuk weetje: de witte “Parijse” champignons danken dan wel hun naam aan de eerste kwekers die ze in en rond Parijs op afval van meloenen teelden… het zijn de Nederlanders die het grootste aantal Parijse champignons produceren binnen de Europese Unie en op wereldschaal op nummer 3 ranken.

Ook heeft niet iedereen de tijd om een middagje paddestoelen te kuisen en te snijden. Gelukkig zijn vele champignons uit de supermarkt reeds gekuist en klaar voor gebruik. En voor wie een mesje te traag is, bestaat er een staafmixer om snel grote stukken fijner te malen. Niet helemaal hetzelfde, maar wel sneller en evenzeer lekker:

Champignonsoep maken

Paddestoelen in de duurzame landbouw

Tot slot nog een interessant weetje voor wie zich zorgen maakt over het duurzaam voeden van de wereldbevolking:

 • 1 hectare weiland levert 80 kg koeien-eiwit op
 • 1 hectare vijver kan 660 kg vis-eiwit produceren en
 • 1 hectare in een paddestoelenkwekerij levert 80.000 kg aan eiwitten, bovendien groeien schimmels op stro, zaagsel, hout… allerhande substraten die in de gangbare land- en tuinbouw weinig voedingstoepassing hebben.

Er moet ook bijgezegd dat niet alle paddestoelen biologisch worden gekweekt (lees daarvoor bijvoorbeeld hier verder), dus ga zoals altijd op zoek naar biologische producten. Vermits paddestoelen niet zoals groenten “van de grond” leven, kan je ze ook makkelijk zelf gezond thuis kweken – met doe het zelf pakketten : vraag naar een champignon kweekset – in je koele kelder of in je tuin.

Alhoewel een volledig vegetarisch voorgerecht: wie een paleo dieet volgt en geen aardappels eet, vervangt in onderstaand champignonsoep recept de aardappels met eenzelfde gewicht aan pastinaak.

Champignonsoep maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Champignonsoep maken is kinderspel met slechts 5 ingrediënten, zodat je in minder dan 1 uur met een minimum aan werk zal genieten van een lekker bord soep.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Vegetarisch, vegan, glutenvrij
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui
 • 2 bleekselderstengels
 • 2 knoflookteentjes
 • 2 aardappelen (200tal gram samen)
 • 500 gram gemengde paddestoelen (Hoe gevarieerder je mengeling van zowel wilde als gekweekte paddestoelen, hoe meer smaken in je soep!)
 • 1 liter groentebouillon
 • rotszout en versgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie of andere verse tuinkruiden
Bereiding
 1. Warm de olie op in een brede soeppot met dikke bodem.
 2. Schil de ajuin, snijd fijn en begin aan te stoven.
 3. Snijd de bleekselderstengels in fijne stukjes en stoof mee aan.
 4. Schil de knoflookteentjes en doe bij de aanstovende soepgroenten.
 5. Schil de aardappels, snijd in stukjes en laat ook mee stoven, Voeg indien nodig meer olijfolie toe.
 6. Snijd de champignons in grote stukken en roer ze door de soepgroenten wanneer de ajuinen glazig zijn. Roer zo nu en dan om en laat een 5tal minuten meestoven.
 7. Voeg de groentebouillon toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een kwartiertje sudderen.
 8. Ondertussen snijd je peterselie of andere verse tuinkruiden fijn voor de garnering.
 9. Pureer je champignonsoep grofweg met de staafmixer zodat er nog stukjes champignons in je soep achterblijven. Proef en voeg indien nodig meer rotszout en vers gemalen zwarte peper toe.
 10. Laat nog even (een minuutje) doorkoken zodat het vrijgekomen zetmeel van de aardappels de soep verder zal indikken.
 11. Garneer met verse tuinkruiden: smakelijk!
 

Share and Enjoy !

0Shares
0 2

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.