Vissoep maken

Snel en makkelijk recept om lekkere vissoep te maken, zodat je zal genieten van een heerlijk groot bord romige maaltijdsoep… eindeloos smullen verzekerd!

Monique laat je stap voor stap zien hoe je deze lekkere soep zal maken. Voor visbouillon neemt ze meestal het mosselnat, zoals je in de link onderaan in het recept kan lezen: zo weet je meteen wat te doen wanneer je overschot zou hebben na mosselen te koken.

Wanneer je geen mosselen mag eten (mosselallergie), moet je bouillon maken van viskoppen en visgraten samen met verse groenten en kruiden. Je kunt dit vragen bij de vishandelaar.

Voor deze soep kan je verschillende soorten vis gebruiken, meestal gebruikt Monique vis met wit vlees: het best is vis te kiezen met vast vlees, vraag je vishandelaar om raad.

Een uitstekend recept voor de restjes van visfondue te verwerken, maar eerst wat meer over mosselen en allergieën.

Visallergie, garnalen allergie, mosselallergie

Wie deze site regelmatig volgt, weet dat ik gluten intolerant ben en ook zoveel mogelijk zuivel uit mijn dieet weer: kwestie dat mijn spijsvertering voelbare problemen heeft om deze 2 te verteren.

Ben je nieuw op deze site, dan heb je zeker al (verhalen) gehoord van glutenvrij, koemelkallergie of (pinda)notenallergie. De eerste 2 schijnen meer en meer op de voorgrond te treden (wegens meer en meer mensen met “onaanwijsbare problemen” denken eraan om hierop te testen). Minder mensen hebben een notenallergie. En nog minder mensen vertonen allergische reacties bij het eten van vis, garnalen of schelpen.

In de Lage Landen had ik daar nog niet van gehoord, maar hier in Maleisië ken ik meerdere mensen die na het eten van garnalen jeukende huiduitslag krijgen.

Vele westerlingen die bewust met hun voeding omgaan, gaan meer vis en zeevruchten eten in plaats van vlees, wegens minder verzadigde vetten en meer omega 3 poly-onverzadigde vetzuren.

En omdat er meer vis en zeevruchten worden gegeten, merken we ook een stijging in het aantal allergieën: zeker minder dan voor noten, melk of eieren, maar toch gemakkelijk 1 op 200 personen die er last van hebben.

Minstens 1 op 10 van deze mensen reageren ook slecht op de geuren die vrijkomen tijdens het koken of grillen van vis en zeevruchten. De aroma’s die vrijkomen bevatten eiwitten (amines) die allergische reacties kunnen teweeg brengen in de longen en in de ademhalingswegen.

De andere allergische reacties zijn algemeen, dus moeilijk te zeggen welk voedsel precies de oorzaak is: misselijkheid, buikkrampen, overgeven, ademhalingsproblemen, huiduitslag… Merk je 1 van deze problemen na het eten, dan probeer je best te ontdekken welk voedsel hiervan aan de oorzaak ligt.

We onderscheiden in vis en zeevruchten 3 mogelijke groepen boosdoeners:

 1. weekdieren (slakken, tweekleppigen – ook schelpdieren genaamd-, inktvissen)
 2. schaaldieren (garnalen, kreeften, langoesten, krabben)
 3. vissen (zalm, tonijn,…)

De meeste zee-allergieën worden veroorzaakt door de schaaldieren: garnalen, krabben en kreeften. Je kan op de website van de Mayo Clinic alles vinden over schaaldieren allergie.

Wie allergisch is tegen 1 boosdoener in 1 van bovenstaande 3 groepen, is dikwijls ook allergisch tegen alle andere diersoorten uit dezelfde groep. Bijvoorbeeld wie problemen heeft met het eten van mosselen, zal hoogstwaarschijnlijk ook geen oesters, escargots en calamari kunnen eten, maar zal daarom geen problemen hebben met vissoorten.

Soms zie je dan weer mensen met garnalen allergie, die ook problemen hebben met oesters en inktvis… Raadpleeg altijd een allergieën specialist wanneer je bij het eten van welk soort voedsel dan ook problemen lijkt te hebben.

Lijst van enkele voeding(smiddelen) met vis of zeevruchten

Uiteraard elke vis (behalve dan het zilvervisje) … Bovenstaande lijst is niet volledig, maar probeert voor sommigen niet evidente vis of zeevruchten in de kijker te brengen. Lees bij elke aankoop steeds de verpakking, wanneer je een voedselallergie hebt!

Geen problemen met vis noch mosselen, ga dan snel deze lekkere vissoep maken:

Vissoep maken

5.0 from 2 reviews
Vissoep maken
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Snel en makkelijk recept om lekkere vissoep te maken, zodat je zal genieten van een heerlijk groot bord romige maaltijdsoep... eindeloos smullen verzekerd!
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, Vers, (Glutenvrije opties)
Voor hoeveel personen: 10
Ingrediënten
 • 1 eetlepel olie of hoeveboter voor wie melkproducten mag eten
 • 1 eetlepel glutenvrije bloem: dus hetzelfde gewicht als de boter (wie gluten verdraagt kan hier gewoon klassieke tarwebloem gebruiken, en wie geen glutenvrije bloem heeft maar toch geen tarwe wil eten: lees onderaan de nota voor opties)
 • 3 liter visbouillon of Monique's lekkere mosselbouillon
 • 3 tomaten of tomatenpuree
 • peso (bijvoorbeeld vers gemalen peper en Keltisch zeezout)
 • 150 gram scampi
 • een stuk zalm (ongeveer 100 gram)
 • een stuk kabeljauw (ongeveer 100 gram)
 • een stuk Lotte (ongeveer 100 gram)
 • 1 stuk roodbaars (ongeveer 100 gram)
 • 200ml room
 • verse basillicum of vers anijskruid of verse peterselie
Bereiding
Een roux maken van de boter en de bloem: zie foto's!
 1. Boter (of olie) warm laten worden.
 2. Glutenvrije bloem toevoegen en goed roeren,
 3. tot de glutenvrije bloem begint te ruiken naar koekjes.
Gebonden soep maken
 1. Bouillon toevoegen en voortdurend goed roeren tot alle bouillon is toegevoegd.
 2. Goed laten doorkoken.
 3. Wanneer je ziet dat er nog klontjes in je bouillon zijn: de mixer er in zetten en daarna goed roeren en nog eens goed doorkoken.
 4. De tomaten pellen en in stukken snijden de pitten uithalen en goed laten koken, daarna mixen.
 5. Proeven en bijkruiden met peso.
 6. De vis in stukken snijden.
 7. De vaste vis eerst in soep doen, dit is de Lotte en de kabeljauw.
 8. De soep zachtjes laten koken of beter nog juist tot onder het kookpunt houden.
 9. De room toevoegen, de soep goed laten doorwarmen zonder te koken zodat de room niet schift.
 10. Ondertussen de scampi’s goed proper maken, door bovenaan een insnijding te geven en het darmkanaal verwijderen. De scampi’s in twee of drie snijden ligt aan de grootte, en toevoegen: ze worden gaar door de hitte van de soep. (Scampi's dus steeds als laatste toevoegen, na de room).
 11. Je roomsoep afwerken met basilicum en anijskruid of peterselie wanneer je geen vers anijskruid hebt. Opdienen met zelf gebakken vers glutenvrij stokbrood (klassiek stokbrood van bij de bakker is niet glutenvrij) voor een zeer lekkere maaltijdsoep.
 12. Smakelijk!
Nota | Tips
* Wie geen glutenvrije bloem heeft... vraag het recept aan via de nieuwsbrief! Je kan deze vissoep ook makkelijk glutenvrij klaarmaken door bijvoorbeeld geen roux te maken (dus ook geen boter of olie nodig), de bouillon aan de kook te brengen en te binden met bijvoorbeeld maïzena.
* Wie geen melkproducten gebruikt, vervangt de boter door olie en de room bijvoorbeeld door cashewnotenroom (mix 40 tot 80 gram geweekte cashewnoten met 200 ml water tot dikke melk).
 

Comments

 1. Stef wanneer ik deze soep maak voor mijn oudste dochter gebruik ik dezelfde ” bloem” – is eigenlijk geen echte bloem -, waar ze haar brood mee bakt. Ze heeft glutenallergie.
  Kan perfect maar dat dikkings proces zo zal ik het noemen verloopt heel anders dan wanneer je echte bloem gebruikt
  Je foto’s vallen mee op het net
  Groetjes
  Monique

  • Monique,

   Dus in de foto’s heb je gebruik gemaakt van zogenaamde “glutenvrije bloem” (een bloemmengsel zonder tarwe) ? Zoja, dan pas ik onderstaande nota even aan.

   En hoe smaakt haar glutenvrij brood?

   Het zijn jouw mooie foto’s hoor Monique 🙂

   Dankjewel!

 2. We hebben vorige week nog vissoep gegeten en er deze foto van gemaakt:

  Vissoep

  Smakelijk!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.