Maak dit beproefd flespompoensoep recept met zure appels (!) zodat je makkelijk en met weinig werk zal genieten van een smeuïge, lekkere kom vullende soep.
Soep smaakt al gauw beter wanneer er wat zuur in verwerkt is, zoals crème fraîche of citroensap. Crème fraîche past echter niet in ieders dieet, en waarom een ingevoerde citroen kopen, wanneer er in de herfst volop – om niet te zeggen een overaanbod – verse, friszure appels te verkrijgen zijn? Kies uit onderstaand lijstje voor de perfecte, zure appel in je soep.
Pompoensoep met appels: zure en friszure keuzes
De ietwat zoete smaak van pompoen kan je lekker compenseren met zure appels, waarvan deze 2 de voorkeur genieten:
- Granny Smith: een groene, geïmporteerde appel die het ganse jaar te koop wordt aangeboden. Makkelijk omdat je hem het ganse jaar door in bijna elke supermarkt kan kopen. Maar voor wie seizoensgebonden appels van bij ons wil, niet de ideale keuze.
- Bramley (Engelse site): een middelgrote tot grote, groene appel, die je in vele Europese tuinen – zoals die van mijn grootmoeder zaliger – kan terugvinden. Oorspronkelijk gezaaid door mevrouw Brailsford, die gewoon appelpitten zaaide en wachtte tot er appels geoogst konden worden. 1 van deze appelbomen met uitermate lekkere appelen verkocht ze aan meneer Bramley, die de boom op commerciële schaal begon te kweken. Verkrijgbaar in september.
Makkelijker te verkrijgen en seizoensgebonden van bij ons, kan je ook deze friszure appelrassen in je pompoensoep verwerken:
- Gloster: een overwegend rood gekleurde appel, verkrijgbaar van november tot maart
- Goudreinette = Schone van Boskoop: een groente, groengele tot bronsachtige appel, verkrijgbaar van september tot april
- Jonathan: een gele appel met rode blos, verkrijgbaar van september tot februari
- Karmijn: een vrij nieuw appelras: geel met rode blos, verkrijgbaar van oktober tot februari
- Summerred: een grote, ietwat langwerpige gele met rode appel, verkrijgbaar in augustus en september
Wie een andere appel verkiest in deze soep (of een andere pompoensoort), laat het weten onderaan in je reactie!
Zuid Afrikaanse pompoensoep met sinaasappel
Woon je bijvoorbeeld in Zuid Afrika – waar de flespompoen een populair vruchtgewas is – dan is de keuze voor zuur geen appel maar je raad het al wanneer je de titel goed gelezen hebt- : sinaasappel. Zoals bijvoorbeeld in dit recept (Zuid Afrikaanse pagina, vertaald hieronder) voor 6 personen volgt:
- 50 ml olijfolie
- 1 ajuin
- 1 kg flespompoen
- 300 ml groentebouillon
- sinaasappelschil (niet het bittere witte gedeelde, alleen de zeste) van 1/4de sinaasappel
- 500 ml sinaasappelsap
- rotszout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- Verwarm de olijfolie in je soeppot.
- Snijd ondertussen de ajuin fijn en laat zachtjes aanstoven tot doorschijnend.
- Snijd ondertussen de flespompoen in stukken en stoof mee aan.
- Voeg de zeste van sinaas en de bouillon toe, breng aan de kook en laat sudderen tot de pompoen zacht gekookt is.
- Giet er het sinaasappelsap bij, kruid naar smaak met peper en zout en pureer met een staafmixer. Breng nog even aan de kook alvorens te serveren.
Voor meer inspiratie voor Zuid-Afrikaanse flespompoen recepten zoek je naar Butternut squash of zoals zij het in het Zuid Afrikaanse noemen: “Botterskorsie“. Ook Jamie Oliver maakt heerlijke pompoensoep volgens dit recept.
Maar waarom het ver gaan zoeken, wanneer het beproefd lekkerder kan met fruit van bij ons: ga aan de slag met dit recept voor pompoensoep met appels:
- 3 eetlepels kokosolie of pindanotenolie (pindaolie, ook wel arachide olie genaamd is niet paleo): kies een olie of vet die niet verbrandt in de oven
- 16 salieblaadjes
- 1 flespompoen (tussen de 1 en anderhalve kilogram)
- 2 friszure appels (zie appelrassen hierboven), geschild, zonder klokhuis, grof gehakt
- 2 grote ajuinen
- 6 knoflookteentjes
- vers gemalen zwarte peper uit de molen
- rotszout
- 2 liter groentebouillon
- 125 ml cashewnotenroom (30 gram cashewnoten bijvoorbeeld 1 uur weken - de kooktijd van de rest van de soep - in water, spoelen en dan 1 minuut mixen in een kleine blender met 100 ml water: net op tijd om door de gare soep te roeren) Wie het mag eten, kan gewone koeroom gebruiken of wie het lekker vindt, kan ook kokosroom gebruiken (wij gebruiken alleen verse kokosroom, uit blik of karton vinden wij alvast niet echt lekker...smaken verschillen natuurlijk!)
- Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.
- Zet je cashewnoten te week in water, moest je dat nog niet gedaan hebben.
- Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd evenzeer in grove stukken.
- Pel de ajuinen en snijd in grove stukken.
- Pel de knoflookteentjes.
- Verwarm de 3 eetlepels olie in een pan of wok op een hoog vuur en frituur er de salieblaadjes in tot ze krokant zijn (een 30tal seconden). Haal de salieblaadjes uit de olie, laat uitdruppen in de pan of op een rooster en vang de olie op.
- Neem een bakplaat, schik er de stukken pompoen, appel, ajuin en gehele knoflookteentjes door elkaar op, en besprenkel met de 3 eetlepels "salieolie". Kruid met vers gemalen peper en rotszout en laat een half uurtje garen in de oven tot de groenten goudbruin en zacht gegaard zijn. Draai de groentenstukjes zo nu en dan om, indien ze langs de onderkant sneller bruinen dan aan de bovenkant.
- Neem de gegaarde groenten uit de oven.
- Neem de knoflookteentjes apart en plet met een vork.
- Neem een grote soeppot en doe er de geplette knoflookteentjes, de rest van de groenten en de groentebouillon in.
- Breng op een hoog vuur aan de kook.
- Laat dan een 5tal minuten zonder deksel sudderen: de soep zal een beetje indikken en zorg ervoor dat de pompoen volledig gegaard is.
- Pureer je pompoensoep met een staafmixer, voeg er de (noten)room aan toe, proef en breng indien nodig verder op smaak met peper en rotszout.
- Serveer je flespompoensoep onmiddellijk in kommen met de gefrituurde saliebladeren.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!