Groentebouillon

Makkelijke groentebouillon recepten die ieder kan maken, zelfs met restjes, zodat je nooit meer bouillonblokjes zal kopen – dus goedkoop: om zo te drinken of als basis voor lekkere recepten en vegetarische gerechten.

Een goede, gezonde, echte bouillon moet je minstens eens 1 keer vanaf nul gemaakt hebben, zodat je zelf zal ontdekken:

  • hoe makkelijk het kan zijn en
  • hoeveel beter het smaakt dan de superzoute bouillonblokjes uit de winkel.

Van zodra je de makkelijkste methode – omkaderd onderaan – onder de knie hebt, belet niets je om meer smaakvolle (groente)bouillons te trekken, zodat je nooit nog een blokje uit de winkel zal gebruiken.

Bovendien bevat zelf gemaakte bouillon veel meer gezonde voedingsstoffen dan een bouillonblokje en is het veel goedkoper dan kant en klare bouillons gekocht in een fles of karton.

Basis groentebouillon recepten

Onderstaand omkaderd recept is zowel makkelijk te maken als neutraal van smaak: dus overheerst niet in een groentesoep. Ideaal voor vegetariërs die graag lekkere recepten maken, die vragen naar verse bouillon.

Wil je een sterker smakende groentebouillon trekken, dan heb je een 5tal mogelijkheden met dezelfde ingrediënten:

  • wortelen, bleekselder en uien in hun geheel roosteren in de oven, of
  • de fijngesneden soepgroenten eerst een 5 tot 10 minuten stoven en bruinen in spekvet of ghee (uiteraard is het dan niet meer vegetarisch, vegetariërs kiezen dan ook best een smaakvolle plantaardige olie die geschikt is om groenten te bruinen), of
  • minder water gebruiken (bijvoorbeeld maar 2 liter in plaats van 6), of
  • een mengeling van verse champignons toevoegen (200 tot 500 gram), of
  • gedroogde en geweekte champignons toevoegen (ook het weekwater van de champignons bij in de bouillon gebruiken), of

Wil je deze bouillon in slechts 15 minuten maken, lees dan hier verder.

Om een meer smaakvolle bouillon te trekken – alleen van groenten – maar met extra ingrediënten, groenten en overschotjes, kan je bijvoorbeeld als volgt te werk gaan:

  • 2 grof gesneden preistengels
  • 3 grof gesneden bleekselderstengels
  • 1 grote, ongepelde ui: grof gehakt (de bruine schil geeft een ietwat bruinere kleur aan de bouillon)
  • 2 stukken verse gemberwortel, fijngesneden
  • 1 rode of gele paprika: zaden verwijderen en paprika fijn snijden
  • 1 pastinaak: fijn gesneden
  • champignonsteeltjes of droge champignons
  • geschikte groente-overschotjes: schillen, wortels, peulen, stengeltje en eindjes van tomaten, wortelen, asperges, prei, lenteui, knoflook, venkel, snijbiet, bietenloof, sla, pastinaken, groene bonen, pompoen, paprika, aubergine, champignons, maïskolven, wintermeloen, peterselie, koriander….liever geen koolsoorten en artisjok
  • 3 eetlepels tamari (tarwevrije sojasaus, dus glutenvrij en Voedselzandloper vriendelijk, gebruik kokosamino’s wanneer je het paleo dieet volgt)
  • Bouquet garni (kruidentuiltje) van bijvoorbeeld:
    • 3 laurierblaadjes
    • steeltjes van een bosje peterselie (geen verse peterselie bij de hand, niet nodig om te vervangen met gedroogde peterselie: de smaak van gedroogde – of verse – peterselie is het sterkst, wanneer je het op het eind van de bereiding toevoegt. Anders gezegd: de smaak verdwijnt naarmate je de gedroogde peterselie langer kookt)
    • 3 verse tijmtakjes (of een kleine 1/2 theelepel gedroogde tijmkruiden)
    • 1 vers rozemarijntakje (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
  • zwarte peper van de molen
  • ongeveer 3,5 liter water

Groentebouillon

Werkwijze om deze smaakvolle groentebouillon te maken is uiterst simpel:

  1. doe alles ingrediënten uit het lijstje hierboven in een pot,
  2. breng langzaam aan de kook, roer zo nu en dan om en
  3. laat een half uurtje pruttelen.
  4. Laat afkoelen, duw met een pollepel door een zeef en je bouillon is klaar voor gebruik of om in te vriezen.

Welke verse groenten in huis halen

We kregen onlangs een email met de vraag hoe je dat dan wel aanpakt steeds weer verse soep te maken met verse ingrediënten. Hier de vuistregels.

Ieder kent de 4 soepgroenten, afgekort tot WUPS: Wortel, Ui, Prei en Selder. Zorg er steeds voor dat je wortelen, selder en uien bij de hand hebt, want ze bewaren wel een tijdje. Beginnen deze groenten er toch wat slapjes uit te zien, dan zijn ze nog steeds perfect om in de groentebouillon te doen.

Prei is van de uien familie, en als het op bewaren aankomt, gaan uien veel langer mee, dus prei mag wel, maar moet niet.

Knoflook is ook van de uienfamilie en best ook makkelijk te bewaren. Begint de look toch te spruiten met een groen scheutje, weet dan dat die scheutje ook gewoon bij in de bouillon kan.

Heb je een koele kelder of zolder of schuur in de winter, dan heb je een ideale plek om ook nog eens pompoenen, aardappels, koolraap en andere knolgewassen te bewaren… handig moest je echt eens ondergesneeuwd raken (wat dezer jaren door het broeikaseffect steeds meer op de achtergrond begint te raken).

Bouillon trekken met restjes

Bouillon trekken is een ideale manier om ietwat verwelkte groenten toch nog nuttig te verwerken. Wat je ook doet, gebruik nooit beschimmelde of rotte groenten.

Groenterestjes kan je “opsparen”: probeer binnen 1 week restjes (steeltjes, schillen, wortels, peulen, stengels…) van groenten te verzamelen. Was en snijd de restjes fijn (in stukjes van gelijke grootte) en bewaar in een luchtdichte pot of zak in je ijskast. Van 1 liter restjes maak je als vuistregel 2 liter bouillon.

Geraak je in 1 week niet aan een liter restjes, vries ze dan in zodat je ze langer kan bewaren en gebruiken wanneer je genoeg restjes hebt.

Volgende restjes gebruik je echter liever niet (tenzij je echt geen problemen hebt met de uitgesproken smaak): koolsoorten (kool, spruitjes, broccoli, bloemkool, rapen, koolrapen) en artisjokken.

Welke groenterestjes wel geschikt zijn, kan je hier lezen.

Creative ideeën om een bouillon snel om te toveren in lekkere soep

Spek (uiteraard is het dan niet vegetarisch meer!) is steeds een geheim wapen wanneer het op extra smaak aankomt, omdat je het op 3 manieren kan verwerken:

  • stoof de soepgroenten aan in spekvet
  • voeg spek toe voor extra smaak wanneer je een bouillon trekt of
  • bak het spek krokant om zo je soep te garneren (nog meer lekker dan gebakken korstjes en ideaal voor wie glutenintolerant is, of Het Paleo Dieet van Dr. Loren Cordain of De Voedselzandloper van Dr. Kris Verburgh volgt, en dus geen brood eet)

Makkelijker en veel langer te bewaren dan spek is ghee (geklaarde boter, dus ook niet vegetarisch). Alvast lekker om je soep in aan te stoven, en duidelijk een andere smaak dan olijfolie. Volgens het paleo dieet ook nog eens een gezond vet om in te bakken.

Voor een extra zure smaak: makkelijk te bewaren maar ietwat moeilijk te vinden in de Lage Landen: tamarindepasta. Een ander alternatief is biologisch geteelde citroenen bewaren in je ijskast. Je kan je soep en bouillon extra smaak geven met de citroenzeste en een verse toets met vers geperst citroensap.

Tot slot: verse kruiden geven een bouillon een extra vers tintje tot zelfs een heuse soep (denk aan peterseliesoep, kervelsoep…). Wie een tuin heeft, zorg dat je een plekje bewaart voor verse tuinkruiden (bieslook, een lavas-struik, peterselie, winterpeterselie voor in de winter, koriander, basilicum…). Wie geen tuin heeft, kan alvast op een vensterbank plekjes reserveren voor verse tuinkruiden, en wie ook dat niet heeft: zaai gewoon wat tuinkers in een bord liefst bedekt met katoenen watten of als het echt niet anders kan: keukenpapier.

Bouillon invriezen

Bouillon leent zich uitermate om in te vriezen. Maak daarom steeds een zo groot mogelijke hoeveelheid, maar weet dat logischerwijze voor meer smaak je meer ingrediënten moet toevoegen. Wat je ook doet: zorg er steeds voor dat al je ingrediënten onder water staan vooraleer je alles aan de kook brengt

Om zo lang mogelijk te bewaren, laat je de bouillon eerst een nachtje afkoelen in de ijskast. Zo kan je de volgende dag het gestolde vet makkelijk van het oppervlakte scheppen (vet bewaart niet goed in de diepvries) en kan je de ontvette bouillon verder invriezen.

Maak je groentebouillon volgens onderstaand neutraal smakend bouillon recept, dan hoef je geen vet af te scheppen, en kan het zo de diepvries in.

Groentebouillon

http://GezondeSoep.com/
Makkelijke groentebouillon recepten die ieder kan maken, zelfs met restjes, zodat je nooit meer bouillonblokjes zal kopen - dus goedkoop: om zo te drinken of als basis voor lekkere recepten en vegetarische gerechten.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang Bouillon
Keuken De Voedselzandloper, glutenvrij, Klassiek, Paleo, Vegetarisch
Porties 18

Ingrediënten

  • 2 grote wortelen: geschild en in kleine stukjes gesneden
  • 2 grote ajuinen: fijn gesneden
  • 2 dikke stengels bleekselder: fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 twijgje verse tijm een snuifje droge tijmkruiden
  • 3 twijgjes verse peterselie of indien niet voorhanden en je toch peterselie wil toevoegen: 1 theelepel droge peterseliekruiden
  • 2 laurierbladeren
  • 10 zwarte peperkorrels
  • ongeveer 6 liter water

Hoe klaarmaken
 

  • Makkelijker kan niet: snijd alle groenten fijn, doe in een smalle, hoge bouillonpot en overgiet met water tot alles onder staat.
  • Breng aan de kook over een hoog vuur (geen deksel op de pot zetten) en draai het vuur lager van zodra het water begint te koken.
  • Laat alles een uurtje zachtjes pruttelen: vermits er in vergelijking met vlees en visbouillons geen eiwitten zijn om de bouillon troebel te maken, hoef je ook niets af te schuimen en zal je steeds een heldere bouillon overhouden (opgelet: geen aardappelen of andere hoge zetmeelhoudende groenten bij in de bouillon doen voor een zo helder mogelijke bouillon).
  • Na een uurtje giet je de bouillon door een fijne zeef (al dan niet bedekt met kaasdoek) in een andere, grote pot of kom, en je groentebouillon is klaar voor onmiddellijk gebruik of vries het in, in kleinere hoeveelheden (potjes van 250ml, een halve liter of 750 ml, afhankelijk hoeveel soep je per keer zal maken, 250ml is leuk wanneer je een klein beetje saus gaat maken, en een andere bewaar methode is er ijsblokjes van te maken).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.