Thaise kippensoep

Zeer makkelijke Thaise kippensoep die ieder – die ook water kan koken – kan maken, zodat je zal genieten van een lekkere, warme, romige kom soep, alsof je ze in Thailand zit te proeven.

Zwaarbewolkt of zelfs motregen… wanneer je de koudere dagen beu bent, dan is deze soep een warme kom troost, in het beste geval maak je met dit recept zelf zomer in je huis!

Het leuke van aan soep is dat je gewoon de pot op het vuur zet, de bouillon aan de kook brengt, ondertussen alle ingrediënten klaar snijd en ze er ten gepaste tijde aan toe voegt.

Ben je voor onze andere Thaise tom yam soep inkopen gaan doen in een Aziatische supermarkt of toko, dan kan je met de ingrediënten die je hebt, direct aan de slag om onderstaand kippensoep recept te maken…

Tom Kha Kai soep (of Gai) of: gekookte soep (Tom) met galangal (Kha) en kip (Kai of Gai) met kokosroom en als extra smaakmakers citroengras en kaffir limoenblaadjes.

Zoals de Thaise naam het al zegt, is het belangrijkste ingredient van deze soep verse galangal of ook wel eens laos genoemd. Galangal is familie van de gember, maar met een scherpe, ietwat citrussmaak.

Kan je geen verse galangal vinden, maar wel gedroogde schijfjes, laat dan 5 schijfjes 10 minuten weken in een tas kokend water. Daarna snijd je de schijfjes in reepjes en gebruik het weekwater waar in onderstaand recept water wordt vermeld.

Verder een snelle en makkelijke soep: laat de kruiden trekken in een bouillon en kook daar dan kip en andere ingrediënten in (champignons is makkelijk en authentiek voor de Thaise keuken, apart gestoofde wortelschijfjes is alles behalve Thais maar ook wel heel lekker als garnering, je kan natuurlijk ook de wortelschijfjes gewoon aan de bouillon toevoegen). Is het ondertussen herfst wanneer jij dit leest, gebruik dan de nu beschikbare bos-champignons.

De soep wordt dan verder op smaak gebracht met vissaus, limoensap, pepertjes en kokosmelk. Houd je van pikant, dan kan je de pepertjes al in de bouillon laten trekken, voor het pikantste resultaat.

Belangrijk is de juiste hoeveelheid kokosroom toe te voegen om de hitte van de pepertjes en de zure smaak van het limoensap te compenseren. Met de kokosroom die wij hier hebben is 1 deel kokosroom met 8 delen bouillon een geslaagde verhouding. Experimenteer naar eigen smaak met de kokosroom die je voorhanden hebt.

Uiteraard blijft je makkelijkste Thaise garnering gewoon vers gesneden korianderblaadjes over de soep te serveren.

Thaise kippensoep

Thaise kippensoep
 
Zeer makkelijke Thaise kippensoep die ieder - die ook water kan koken - kan maken, zodat je zal genieten van een lekkere, warme, romige kom soep uit Thailand.
Website / Auteur:
Soort recept: Paleo
Cuisine: Thailand
Voor hoeveel personen: 4-6
Ingrediënten
 • 500 ml kippenbouillon
 • 500 ml water
 • 3 cm stuk verse galangal
 • 1 stengel citroengras
 • 5 kaffir limoenblaadjes
 • (naar smaak) 3 kleine, rode pepertjes
 • 250 ml kokosroom
 • 3 kippenborstfilets
 • indien gewenst: 1 bakje paddestoelen
 • naar smaak: 1 eetlepel vissaus
 • naar smaak: 1 eetlepel limoensap
voor de garnering:
 • vers gesneden korianderblaadjes
Bereiding
 1. Neem een soeppot en breng hierin het water met de bouillon aan de kook.
 2. Maak ondertussen de verse kruiden klaar voor in de bouillon. Snijd de galangal is zo dun mogelijke schijfjes. Kneus de limoenbladeren. Snijd de citroengrasstengel in stukken van een 6tal cm en plet door er bijvoorbeeld met een stamper een paar keer op te kloppen (of met de achterkant van een zwaar mes of kliever). Verplet ook de pepertjes.
 3. Doe de galangal, limoenblaadjes, citroengras en pepertjes in de bouillon en laat 1 tot 2 kwartier sudderen, tot de bouillon sterk naar de kruiden ruikt.
 4. Ondertussen snijd je het kippenvlees in reepjes en de paddestoelen in beetklare stukjes.
 5. Snijd ook al de verse korianderblaadjes, zodat al je snijwerk gedaan is wanneer de soep klaar zal zijn.
 6. Verwijder alle ingrediënten uit de bouillon (schep met een schuimspaan of giet door een vergiet) en doe de pepertjes terug in de bouillon wanneer je graag een pikantere smaak zal proeven.
 7. Voeg de kip, champignons (en eventueel andere groenten) en de kokosroom bij de bouillon, breng aan de kook en laat sudderen tot de kip gaar is, (vraag uw slager om raad, 8 minuten zou zeker genoeg moeten zijn of snijd een reepje open: als het vlees binnenin nergens meer roos gekleurd is, is de kip gegaard, zorg ervoor dat je de kip niet overgaar kookt).
 8. Roer er ondertussen naar smaak vissaus en limoensap bij (hoeveel hangt af van je smaak, de hoeveelheid zout die al in de bouillon zat en hoe zuur je limoenen zijn). Wil je het nu nog pikanter, duw dan de pepertjes plat tegen de wand van de soeppot.
 9. Serveer deze Thaise kippensoep onmiddellijk met verse korianderblaadjes.
 

Share and Enjoy !

0Shares
0 2

 

Na uw dubbel bevestigd inschrijven, gaat u akkoord met dit Privacy Beleid

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.