Thaise soep

Zeer makkelijk recept om Thaise soep te maken zodat je snel zal genieten van het meest populaire gerecht uit Thailand.

Snel… wanneer je rode Thaise curry pasta bij de hand hebt, zoniet wel extra winkelen maar met een blendertje heb je al snel zelf een lekkere pasta gemaakt. De authentieke wijze is alle ingredienten fijn te stampen in een vijzel, wat leuk is wanneer je je armspieren wat wil oefenen en verder alle tijd van de wereld hebt.

De gezonde Thaise keuken

De Thaise keuken is gekend voor het gebruik van verse ingrediënten, waarvan sommige ook nog eens extra goed zijn voor de gezondheid:

  • Citroengras: heeft schimmelwerende eigenschappen. Helpt bij hoofd- en buikpijn en lichte verkoudheden met verstopte neus. Ook goed voor de spijsvertering.
  • Galangalwortel (Laos of “Thaise Gember”): heeft anti-inflammatoire eigenschappen, kan helpen bij maagpijn en slechte spijsvertering. Kan je het echt niet vinden, dan is gember een redelijk goede vervanger met alvast gelijkaardige gezondheidsvoordelen.
  • Geelwortel (kunyit of kurkuma): goed bekend in de Ayurveda gezondheidsleer, is onstekingsremmend, bevat anti-oxidanten (altijd goed om kanker te voorkomen) en goed voor de huid.
  • Knoflook: altijd goed tegen hoest of verkoudheid, bloeddruk en cholesterol verlagend, bevat anti schimmel en anti bacteriële eigenschappen en altijd goed voor een betere spijsvertering.
  • Koriander: Vers bevat het veel ijzer, vitamine C en A. De zaadjes kunnen een opgeblazen gevoel verlichten.
  • Pepertjes: je zal het al gemerkt hebben dat je neus begint te lopen wanneer je te pikante gerechten eet: pepers kuisen de sinussen en verlichten verstopping van de neus. Verder stimuleren ze het immuunsysteem… wel erop letten dat je darmen er tegen kunnen!
  • Tamarinde: Ook een bron van antioxidanten. Het kan helpen om koorts te verlagen en de spijsvertering te bevorderen (ietwat laxerend). Helpt verder bij kleine huidaandoeningen.

De Thaise keuken is dus best een gezonde keuken, vermits er vooral gebruik wordt gemaakt van verse ingrediënten. Hier in Maleisië zijn deze ingrediënten zeer makkelijk te vinden. Hoe verder weg van Thailand, hoe moeilijker het wordt. Gelukkig zijn de meeste ingrediënten makkelijk terug te vinden in Aziatische winkels: gedroogde garnalen, vissaus, chili pasta, verse laos (galangalwortel), palmsuiker – indien dat in je dieet past – belacan (droge garnalenpasta), en tamarindepulp.

Heb je plaats voor een grote bloempot, dan raden we je aan om zelf citroengras en kaffirlimoen te groeien: het gras verspreid zich makkelijk snel en eens je een limoenboompje hebt, zal het je genoeg verse bladeren verschaffen.

Limoenblaadjes zijn in Thailand natuurlijk makkelijk vers te koop op elke markt. In Europa vind je het in de Aziatische winkels. Indien niet vers te vinden, kijk dan even in de diepvries: bevrozen blaadjes verliezen nauwelijks hun smaak. Je kan ze ook gedroogd kopen, en voeg ze dan zo snel mogelijk bij in de pruttelende bouillon. Niet echt te vervangen met blaadjes van een gewone citroen- of limoenplant.

Thaise soep recepten

Thaise soep

Om de pikante smaak van hete pepertjes te neutraliseren, kan je ofwel kokosroom (liefst vers uiteraard) of suiker toevoegen. (bijvoorbeeld 1 theelepel per liter soep). In Thailand wordt gebruik gemaakt van “palmsuiker-cylinders”: het lijkt van vorm zowat op bruine wc-rol-kartonnetjes. De suiker is gewoon gesmolten palmsap, dus niet geraffineerd en lekker aromatisch. Verkrijgbaar in de Aziatische supermarkt of te vervangen met kokossuiker.  In de toko’s te vinden onder de naam “Gula melaka” of “Gula Java”.

Vermits wijzelf geen suiker toevoegen aan onze gerechten, zorgen we ervoor dat de soep niet te heet en niet te zuur smaakt en voegen wat extra verse kokosroom toe, wat ook een zoet aroma heeft.

Tamarinde is een lekker-zuur smakend ingrediënt en is hier als pulp in de supermarkten te koop. In Europa is het in flessen te vinden als puree of is het ook te koop als kristallen. Opnieuw best te vinden in een Aziatische supermarkt. Voor mensen die een paleo dieet volgen: tamarinde is een boom uit de erwtenfamilie, dus misschien niet geschikt voor jouw paleo leefstijl.

Wanneer je tamarinde in pulp aankoopt, ga je voor onderstaand recept 1/4de van het pakket in warm water laten weken, waarna je de zure vloeistof me je handen uit de pulp kan kneden: dus alleen de uitgeperste vloeistof gebruiken, niet de pulp en ook niet de zaden.

Wil je extra ingrediënten toevoegen, zoals bijvoorbeeld bloemkoolroosjes of de hoeden van oesterzwammen, voeg deze dan toe bij de pruttelende soep, enkele minuten vooraleer als laatste de garnalen toe te voegen.

Thaise rode curry pasta

Wil je snel werken, dan koop je gewoon de beste tom yam pasta die je kan vinden in de winkel. Nadeel is dan wel dat je naar een paste moet zoeken die je lekker vind én waarin alleen gezonde ingrediënten zitten die in jouw dieet of levensstijl passen.

Een gewone bokaal “tom yam paste” hier uit de Maleisische supermarkt bevat het volgende: 30% citroengras, 20% ui, 10% sojaolie, 8%gedroogde pepers, 6%suiker, 5% limoenblaadjes, 5% vissaus, 5% tamarinde, 5% citroenzuur, 3% laoswortel (galangal) en 3% gedroogde garnaaltjes.

Wil je liever zowel ingrediënten als smaak volledig zelf onder controle hebben, neem dan onderstaand recept voor een typische rode Thaise curry pasta:

  • 1 eetlepel korianderzaadjes
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels zwarte peperbolletjes
  • 2 theelepels gedroogde garnalenpasta (belacan gemaakt van gedroogde,
    gezouten garnalen, te verkrijgen in de Aziatische winkel: ruikt ietwat “raar” maar smaakt heerlijk eens verwerkt in gerechten
  • 12 gedroogde lange, rode pepers (of verse als deze makkelijker te verkrijgen zijn)
  • 1 theelepel nootmuskaatpoeder
  • 12 kleine sjalotjes
  • 12 knoflookteentjes
  • 4 citroengras stengels (alleen het witte gedeelte), in zo fijn mogelijke schijfjes snijden
  • 2 eetlepels verse, fijngehakte korianderwortels
  • 2 eetlepels, verse, fijngehakte korianderstengels
  • 8 verse (kaffir)limoenblaadjes (of uit de diepvries)
  • 2 theelepel zest van (kaffir)limoen
  • 2 theelepels rotszout
  • 2 theelepels geelwortelpoeder (kunyit, turmeric)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2tal eetlepels kokosolie
  1. 1. Werk je met gedroogde pepers, laat ze dan eerst 10 minuten weken in kokend water.
  2. 1. Rooster de korianderzaadjes en komijnzaadjes in een pan voor een 3 tal minuten tot de aroma’s goed vrijkomen: zorg ervoor dat de zaadjes niet aanbranden, dus constant omroeren.
  3. 2. Doe de belacan in een soeplepel en verwarm een 3tal minuten boven een gasvlam. Er gaat een ongelofelijke geur vrijkomen: dit is normaal. Geen gas: dan een 3tal minuten opgerold in aluminiumfolie onder de gril opwarmen).
  4. Doe de geroosterde zaden met de peperbolletjes in een blendertje en mix tot poeder.
  5. Snijd de (uitgelekte droge of verse) in stukjes en mix met de belacan enkele seconden in je blendertje.
  6. Snijd alle andere ingrediënten in stukjes, voeg toe met ook de olie en mix alles tot een pasta. Ikzelf schud de blender flink op tijdens het mixen, zodat alle ingrediënten het mes zullen voelen. Lukt dit moeilijk, voeg dan wat meer olie toe of duw met een lepel alles wat aan de kant plakt weer naar omlaag. Stop tot je een pasta hebt.
  7. Geen blender? Stamp dan alles fijn in een vijzel, zoals je dat ook zal zien of horen in Thailand.

Na al dit hard werk is het leuk te weten dat je deze pasta toch wel een week tot 2-3 kan bewaren in je ijskast. Nog makkelijker is van de pasta ijsblokjes te maken in je diepvries . Laat blokjes eerst (een uurtje) ontdooien alvorens te verwerken in Thaise recepten zoals in het nu verder wel snelle tom yam soep recept hieronder.

Thaise soep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Zeer makkelijk recept om Thaise soep te maken zodat je snel zal genieten van het meest populaire gerecht uit Thailand.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Thailand
Voor hoeveel personen: 6
Ingrediënten
  • 500 gram ongekuiste garnalen
  • 1 tot 2 eetlepels olijfolie
  • 2 liter water
  • 2 eetlepels rode curry pasta (zie recept hierboven)
  • 2 eetlepels tamarinde-pasta (zie uitleg hierboven)
  • 2 theelepels geelwortelpoeder (kunyit)
  • 6 (kaffir) limoenblaadjes
  • naar smaak (2 eetlepels) vissaus (Nam Pla)
  • 2 eetlepels vers geperst limoensap
  • een klein handvol verse koriander
indien gewenst:
  • naar smaak (1 theelepel) fijngehakte verse rode pepertjes
  • naar smaak kokosroom
voor de garnering:
  • in 3 cm stukken gesneden lenteui of bieslook
  • verse korianderblaadjes
Bereiding
  1. Kuis de garnalen: verwijder de hoofden en de schalen van de garnaal, maar laat de staart eraan. Maak met een scherp mes een snede over de ganse rug en verwijder het zwarte darmkanaal. Zet de gekuiste garnalen apart voor later en begin met het maken van de garnalenbouillon.
  2. Verwarm olie in een soeppot met dikke bodem.
  3. Voeg de garnaalhoofden en garnaalschalen toe en laat een 10tal minuten bakken over een middelhoog vuur, totdat de hoofden en schalen diep oranje kleuren. Roer een flink aantal keren om zodat niets aanbakt.
  4. Blus met een tas (250 ml) water, roer er de Thaise curry pasta door en laat 5 minuten zonder deksel doorkoken.
  5. Voeg de rest van het water toe (1750ml), breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat 20 minuten verder pruttelen.
  6. Giet dan je zelfgemaakte bouillon door een vergiet, zodat je de schalen en hoofden verwijderd en met de garnalenbouillon zal verder werken. Proef: indien niet pikant genoeg kan je direct meer pepers toevoegen)
  7. Doe de bouillon terug in de soeppot, voeg de (gekneusde of gescheurde) limoenblaadjes, tamarinde, geelwortel en indien gewenst pepertjes toe, breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken.
  8. Voeg de gekuiste garnalen toe en laat ze mee koken tot ze roze verkleuren (niet langer dan 5 minuten).
  9. Breng je Thaise soep verder op smaak door er vissaus, citroensap en indien gewenst kokosroom door te roeren.
  10. Serveer onmiddellijk, gegarneerd met verse korianderblaadjes en lenteui.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.