Supersnelle spinaziesoep

Wil jij je super energiek voelen? Maak dan deze lekkere en supersnelle spinaziesoep zodat ook jij snel zal genieten van een goedkoop superfood! Sneller dan Popeye die een blik spinazie opendraait (want dat duurde soms wel eens een tijdje in de tekenfilms toentertijd…)

Of je de spinazie klaarmaakt als groente bij je hoofdgerecht en daarna de rest bewaart om de spinaziesoep te maken of je maakt alleen maar de soep, de werkwijze is compleet dezelfde wat de bereiding betreft.

Dus waarom geen twee vliegen in één klap slaan en vandaag op de middag spinazie eten en vanavond dan de soep (opgelet bij het opnieuw opwarmen) of als voorgerecht spinaziesoep en de rest van de spinazie bij het hoofdgerecht.

Dan heb je ’s avonds een snelle maar tevens gezonde hap!

Spinazie

Spinazie lijkt dan wel een beetje op een kleine krop sla maar dat is het zeker niet. Het is een plant uit de amarantenfamilie waarvan bieten je zeker bekend zijn. Niet te verwonderen dat het blad lijkt op snijbiet: een ideale vervanger in recepten waar spinazie wordt gebruikt.

En wist je dat ook een bekende graan-vervanger uit de Andes uit dezelfde familie als de spinazie komt? Inderdaad: quinoa! Dus superfood-status en goedkoop van bij ons!

Spinazie is een makkelijk te telen plant wanneer:

 • je een ziekte-resistente variëteit koopt
 • de plant niet te heet en niet te droog hebt staan (anders gaat hij doorschieten: dan krijg je bloemen in plaats van meer bladeren).

Blijft doorschieten een probleem, zaai of plant dan Nieuw Zeeland spinazie: alhoewel de blaadjes sterk naar spinazie smaken, en net zoals spinazie oxaalzuur bevatten, behoort Nieuw Zeelandse spinazie tot de ijzerkruidfamilie.

Lukt dat ook niet – of gewoon geen zin in een exoot wanneer er ook alternatieven bestaan uit eigen land, ga dan voor de vergeten groente en kweek snijbiet, bovendien veel sneller te oogsten vanwege de grote bladeren.

Spinaziesoep recept

Spinaziesoep = superfood! + 3 keer lachen 🙂

Wanneer quinoa (gierstmelde) als superfood mag bestempeld worden, dan kan dat met spinazie evenzeer. Het is immers niet voor niets dat stripfiguur Popeye na het eten van een blik spinazie supersterk wordt…

 1. Ik hoor je lachen: een stripfiguur gebruiken om te bewijzen dat spinazie superfood is? Popeye is toch maar een fictief verzinsel?
 2. Gelijk heb je hoor, en hopelijk lach jij je evenzeer een breuk (!) wanneer je op reclame een vrouw ziet met een breekbare gebogen rug die na het drinken van een glas melk verrijkt met calcium de moeilijkste rugbrekende dansroutines uitvoert, alsof ze net een olympische medaille behaalt heeft. Net zoals Popeye is zij een fictief verzinsel in een reclamefilmpje.
 3. Hopelijk lach je ook wanneer op reclame een man in witte jas je de chemische samenstelling geeft van een product en dan besluit dat dit allemaal goed voor je is… Die witte jas is alweer een fictief verzinsel. De witte jas doet je vergeten dat er een verschil is tussen wat er in voeding zit en wat jij uit die voeding opneemt: want moesten we alles opnemen wat in onze voeding zit, dan zouden we nooit naar het toilet gaan. Zo logisch en simpel is de realiteit!

Genoeg gelachen met fictieve verzinsels: spinazie is wel degelijk een belangrijke leverancier van voedingsijzer, zo belangrijk zelfs dat het sap van spinaziebladeren in de eerste wereldoorlog gegeven werd aan soldaten met bloedingen.

Je zal er dus niet meteen supersterk van worden zoals Popeye, en je zal er ook niet meteen een gouden medaille mee winnen, maar spinazie is een gezonde en goedkope bladgroente (altijd gezond!) die je makkelijker meermalen in je dieet kan verwerken dan je zou denken, zoals in:

 • spinaziesoep
 • salades (de jonge blaadjes)
 • groene smoothies
 • gewokt, bijvoorbeeld met spek (let op met spek: het is rood vlees dus niet aangeraden in De Voedselzandloper. Wel toegelaten in het Paleo Dieet, maar koop dan wel gezond spek, niet iets dat door de voedselindustrie verrijkt is met suiker, smaakstoffen en bewaarstoffen)
 • en voor wie aardappelen mag eten: gewoon zeer lekker met mosterd in klassieke aardappel-spinaziepuree.

Spinaziesoep niet opnieuw opwarmen…

Spinazie, net zoals vele andere bladgroenten, bevatten nitraten. Op zich niets mis mee, maar het kan omgezet worden tot nitriet en daarna tot kankerverwekkende nitrosamines.

Ga je spinazie verwarmen, dan bewaren en daarna opnieuw verwarmen, dan gaat via enzymes in bacteriën het nitraat omgezet worden tot nitriet.

Ga je dat eten, in een maaltijd met eiwitten (bijna elk voedsel bevat eiwitten), en komt dat eten in je zure maag (zoals je van eten mag verwachten), dan heb je de ideale omstandigheden om nitrosamines aan te maken.

Besluit: maak net zoveel spinaziesoep dan je kan opdrinken en ga je de soep toch opnieuw opwarmen, doe dat dan niet tot het kookpunt en zeker niet lang. Of zoals Mia hierboven vermeldt: maak een portie spinazie als bijgerecht en eet de rest als soep.

Dit recept wordt aangeboden door Mia uit Andalucia : klik hier om te vragen of Mia nog een (januari) (2016) bonus voor je klaar liggen heeft!

Spinaziesoep recept

Mia uit Andalucia op http://GezondeSoep.com/ (contact mia@gezondesoep.com)
Wil jij je supersterk voelen? Maak dan deze lekkere en supersnelle spinaziesoep en geniet vooral van goedkoop superfood: sneller dan Popeye...
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Soep
Keuken De Voedselzandloper, glutenvrij, koolhydraatarm, Paleo
Porties 2

Ingrediënten

 • 1 kg spinazie vers of diepgevroren
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie kokosolie of ghee
 • peper en rotszout
 • groenten- of kippenbouillon

Hoe klaarmaken
 

 • Smelt de vetstof in een diepe pan of wok en doe er meteen de spinazie bij en de geraspte of gesneden knoflook.
 • Kruid met peper en rotszout.
 • Als de spinazie klaar is, kan je bijvoorbeeld de helft houden voor het middagmaal en de andere helft voor de soep.
 • Doe de helft van de spinazie met het sap in een blender, voeg 250 gram/ml bouillon toe en mix op volle kracht tot een romige soep.
 • Kruid je spinaziesoep verder af indien nodig met rotszout en zwarte peper.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.