Recept dikke, Dikke erwtensoep

Noors recept om erwtensoep te maken zodat je met een minimum aan ingrediënten een zeer vullende soep zal maken: als de Noren er warm van worden, dan jij zeker!

Met het klimaat alsmaar warmer wordend, mag ik hopen dat jullie al erwtjes gezaaid hebben. De laatste keer dat ik in België erwtjes zaaide – en dat is alweer meer dan 20 jaar geleden – , was in februari, wat maakt dat je ietwat sneller aan de verse erwten zit, dan wie de oude kalender volgt (toen het ’s winters nog echt koud was).

Het leuke aan zeer vroeg erwtjes zaaien is dan je de jonge scheuten al kan oogsten om er verse erwtensoep van te maken: kwestie dat je dan al veel vroeger dan in de zomer zal genieten van verse erwtensoep. Bovendien is deze soep zeer snel klaar (enkele minuten om de jonge toppen te garen) en smaak evenzeer lekker naar erwten.

Maar wie zoals ik nu de luxe niet heeft om erwtjes te zaaien in eigen tuin, die kan wel het ganse jaar lang genieten van gedroogde erwten.

Recept erwtensoep

Vandaag nemen we een kijkje in de Scandinavische keukens, waar ze vooral gele erwten gebruiken om soep van te koken. Verder erg traditioneel met een stuk gezouten varkensvlees erbij. In het koudere noorden zijn het vooral wortelgewassen die makkelijk het klimaat trotseren, dus je zal al gauw een gewone wortel of een knolselder mee in de ingrediënten vinden.

Wat kruiden betreft kiezen ze in het hoge noorden tussen een takje rozemarijn, of gedroogde tijm en/of gedroogde marjolein.

Klassiek wordt het ’s winters geserveerd met roggebrood en bier… Als het warmer wordt, serveren ze het met een dot tuinkers en wat zure room of yoghurt. Wat wij denken over paleo, de Voedselzandloper en al dan niet gezond roggebrood, kan je hier lezen (met ook Mia’s lekker linzensoep recept).

Recept dikke, Dikke erwtensoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Noors recept om erwtensoep te maken zodat je met een minimum aan ingrediënten een zeer vullende soep zal maken: als de Noren er warm van worden, dan jij zeker!
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, glutenvrij, koolhydraatarm
Voor hoeveel personen: 6
Ingrediënten
 • 500 gram gedroogde gele erwten
 • 1,5 liter water
 • 250 gram gezouten varkensvlees (ham, spek)
 • 2 uien
 • 2 wortelen
 • 1 theelepel gedroogde tijmkruiden
 • 1 theelepel gedroogde marjoleinkruiden
 • 1 laurierblad
 • 5 peperbolletjes
Voor het serveren, indien gewenst:
 • graanmosterd
Bereiding
 1. Laat de erwten een nachtje weken in water, verwijder eventuele steentjes of andere dingen die niet op erwten lijken.
 2. Gebruik je vers spek, bak dat dan eerst even aan in eigen vet: hoe meer reepjes je snijd, hoe meer aanbaksels dus hoe meer lekkere smaken in de soep.
 3. Giet de volgende dag af, laat uitlekken, doe in een soeppot met dikke bodem, voeg het water toe en zet er een vuur onder zodat je de erwten aan de kook kan brengen.
 4. Schil ondertussen de uien, snijd in stukjes en voeg toe.
 5. Kuis of schil de wortelen, snijd in stukjes en voeg toe.
 6. Voeg het vlees, de gedroogde tijm en marjolein, de peperbolletjes en het laurierblad toe, roer even goed om, en laat onder deksel anderhalf uur gaar koken
 7. (roer zo nu en dan om). Het is de bedoeling dat je de erwten kookt tot ze uit elkaar vallen en je zo een brij krijgt.
 8. Verwijder het varkensvlees, snijd ze in reepjes of blokjes en voeg het terug toe.
 9. Proef en voeg naar smaak meer zout of peper van de molen toe. Is de soep te dik, voeg dan een beetje meer water toe.
 10. Serveer de erwtensoep met een pot graanmosterd bij op tafel zodat ieder naar eigen smaak mosterd kan toevoegen.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.