Erwtensoep met munt

In 15 minuten klaar: maak deze erwtensoep met munt zodat je een verkoudheid sneller zal overwinnen of ’s zomers zal genieten van verfrissende aperitiefhapjes.

Eén van de lekkerste soepen uit mijn jeugd is nog steeds moeder’s erwtensoep, zowel met erwtjes uit de diepvries in de winter als vers in de late lente, wanneer we dagenlang erwtjes zaten te peulen uit eigen tuin.

Lekker voedzaam met gebakken korstjes en spek… Dit blijkt een klassieker te zijn bij vele gezinnen in de Lage Landen, inclusief de Vlaamse TV chefs zoals Piet Huysentruyt’s erwtensoep met korstjes en gerookt spek of de spliterwtensoep van Jeroen Meus met rookworst, spek en varkensschenkel.

Jammer genoeg maakt Piet Huysentruyt reclame voor zijn eigen instant bouillon en roert dat dus gretig door zijn soep. Jeroen Meus heeft geen bouillon waar zijn naam en hoofd op prijkt, en maakt erwtensoep zonder (instant)bouillon. Iedere keuken(chef) weet immers dat erwten van zichzelf al smaak genoeg hebben en geen extra bouillon vragen.

Onderstaand erwtensoep recept is toch met echte (dus geen instant poeder noch bouillonblokje) kippenbouillon: ideaal wanneer je sneller een griep wil overwinnen.

Een 40 jarige sprong van mijn jeugdjaren naar nu, en de korstjes zijn voor mij uit den boze wegens glutenintolerantie. Ook wie het paleo dieet (die eten trouwens ook geen erwtjes meer…) volgt of De Voedselzandloper, schrapt brood uit zijn menu. Gelukkig is er nog steeds spek zou je denken…

Spek is echter een gans ander verhaal. Mijn vader klaagde keer op keer dat de spekpan vol “water” zat in plaats van lekker krokant gebakken te zijn zoals in zijn jonge jaren. De vleesindustrie injecteert “spek” dikwijls met fosfaten en natriumnitraat om in minder dan 1 dag “bacon” te maken, wat resulteert in een – alles behalve lekker – wit vocht in de pan.

Uiteraard bestaat er nog steeds klassiek gedroogd spek dat maanden hangt te rijpen… niet echt evident in een land zoals Maleisië waar geen echte hespencultuur bestaat. Dus spek staat hier niet echt dikwijls op het menu. Schieten er dus alleen de erwtjes over…

Erwtensoep met munt

Vegetarische erwtensoep met munt van de vensterbank

Kijken we echter naar de Vietnamese keuken, dan zien we allerhande kruiden geserveerd bij de soep (zoals in dit Vietnamees pho bo recept). We raden dan ook ten sterkste aan om zelf je eigen kruiden te kweken in je tuin of op je vensterbank. Soms volstaat het een bosje munt te kopen, de meest houtachtige, dikke takjes in een bloempot te steken, en voor je het weet heb je steeds een voorraadje verse munt op je vensterbank.

Munt is bovendien lekker in thee (nog meer lekker en gezond wanneer je het toevoegt aan groene thee), lekker in allerhande Vietnamese soepen en gerechten (inclusief de niet gebakken Vietnamese rijstloempia’s), hier in Maleisië als muntsausje geserveerd bij Tandoori kip en in westerse gerechten als saus geserveerd bij lamsgerechten.

In de volksgeneeskunde drink je munt tegen maagpijn en zalfjes met munt worden op de borst of voorhoofd gewreven bij verkoudheden. Dus heb je een griep, dan raden we behalve kippensoepen ook onderstaande erwtensoep met munt aan! Een “geneesmiddel” zonder nevenwerkingen, klaar in 15 minuten en bovendien nog lekker en vullend… Uiteraard moet je lichaam de verkoudheid overwinnen en is deze soep een aansterkend hulpmiddel.

In de zomer kan je deze soep ook koud serveren. Je moet dan na het pureren ietwat meer rotszout toevoegen dan wat lekker proeft, want zoute smaak in koude soep is minder uitgesproken. Koel de net gepureerde soep onmiddellijk af in een kom gedompeld in een grotere kom gevuld met ijsblokjes. Serveer je koude erwtensoep met de apart gehouden erwtjes en extra zwarte peper van de molen.

Erwtensoep met munt

http://www.GezondeSoep.com/
In 15 minuten klaar: maak deze erwtensoep met munt zodat je een verkoudheid sneller zal overwinnen of 's zomers zal genieten van verfrissende aperitiefhapjes.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 3 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Soep
Keuken De Voedselzandloper, glutenvrij, Vegetarisch
Porties 4

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote sjalotten
  • 500 gram ontdooide erwten uit de diepvries
  • ongeveer 600 ml kippenbouillon of kokend water wanneer je niet verkouden bent of groentebouillon wanneer je toch bouillon wil gebruiken én vegetarisch wil eten
  • bladeren van een klein bosje verse munt
  • rotszout
  • zwarte peper van de molen

Voor de garnering

  • indien gewenst: enkele druppels van je beste extra virgin olijfolie dus voor in salades
  • enkele apart gehouden muntblaadjes

Hoe klaarmaken
 

  • Neem een kleine soeppot met dikke bodem en verwarm er de olie in op.
  • Schil de sjalotten, snijd fijn en stoof de sjalloten een 5tal minuten aan zonder dat ze verkleuren: dus wel zacht laten worden en vooral zo nu en dan omroeren.
  • Voeg de ontdooide erwtjes toe en giet er net zoveel bouillon over zodat de erwten onder staan.
  • Breng aan de kook en laat een paar minuten sudderen zodat de erwtjes goed gaar worden.
  • Voeg de muntblaadjes toe en neem de soeppot onmiddellijk van het vuur.
  • Schep wat erwtjes (met een schuimspaan) uit de pot om later per soepkom te gebruiken als garnering en extra beet.
  • Pureer deze erwtensoep onmiddellijk met een staafmixer, proef en voeg indien nodig meer peper en rotszout toe naar smaak.
  • Serveer onmiddellijk met de apart gehouden erwtjes, muntblaadjes en indien gewenst enkele druppels van je beste olijfolie.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.