Linzensoep maken

Makkelijk linzensoep maken doe je met wat jij in je keuken kan vinden zodat je zal genieten van een heel vullend gerecht: lekker, voedzaam en verwarmend in de koude wintermaanden.

Wat zijn peulvruchten?

  • Je zal al wel gehoord hebben dat peulvruchten goed zijn voor je gezondheid (zoals Kris Verburgh zegt in zijn Voedselzandloper).
  • Of… misschien volg je het paleo dieet en zweer je dat peulvruchten uit den boze zijn, want alzo spreekt Loren Cordain!…

Daarom wat meer uitleg over wat precies onder peulvruchten verstaan wordt en of je ze al dan niet gaat toevoegen aan je dieet.

Peulvruchten zijn de vruchtgewassen van de vlinderbloemigen. De meest bekende vlinderbloemigen zijn bonen en erwten, maar er zijn er veel meer zoals: brem, klaver, rooibos (je weet wel, van de Zuid Afrikaanse rooibos thee), gouden regen (een mooie sierboom), lupinen (mooie groenbemesters), tamarinde (de zure smaak in laksa soepen) en zelfs pindanoten.

Een lange lijst dus. Eerst duidelijk maken dat peulvruchten verwarrend zowel “droog” als “vers” benoemd worden. De droge peulvruchten zijn de gedroogde zaden die verkocht worden als spliterwten, linzen, pindanoten, gedroogde (soja)bonen… De verse peulvruchten zijn uiteraard vers en worden met de ganse peul gegeten, zoals sluimererwten of snijbonen.

Zijn peulvruchten gezond?

Waar ieder het over eens is, is dat peulvruchten rijk zijn aan vezels en een lage glycemische index hebben. Alhoewel ook rijk aan eiwitten, mineralen, antioxidanten en B-vitamines, opperen sommigen dat deze voedingsstoffen niet goed worden opgenomen door de menselijke spijsvertering.

Fytinezuur zou hier de boosdoener zijn die het de micronutriënten uit de peulvruchten moeilijk maakt om verteerd te worden… Ok als de paleo mensen dus peulvruchtzaden en graanzaden gaan vermijden, maar waarom dan ook geen andere zaden en noten boordevol fytinezuur uit het dieet schrappen? Per slot van rekening is fytinezuur de fosforopslagplaats in zaden, dus ook in noten en de zogenaamde superfoodzaden (lijnzaad, sesamzaad…).

Er zit trouwens veel meer fytinezuur in noten dan in peulvruchten, zoals je in dit Engelse lijstje kan zien. Maar niemand die echt massa’s geld opzij heeft liggen om te leven op een notendieet… dus daar is al een reden waarom er in het paleo niet echt veel over gesproken wordt. Met andere woorden: fytinezuur mag, zolang het maar niet teveel wordt.

Bovendien hebben mensen geleerd hoe iets eetbaarder te maken dan het op het eerste zicht lijkt. Jammer genoeg is deze evolutionaire kennis in de westerse cultuur verloren gegaan, en vervangen met wat je op school hebt geleerd: niet echt veel over gezond eten, noch over duurzame landbouw!

Linzensoep maken

Wat de hoeveelheid fytinezuur betreft: je kan deze verminderen door zaden te weken (in zuur water), te doen kiemen, lang te laten koken of te doen gisten in melkzure omgeving. Dit laatste doet je meteen denken aan het oude… zuurdesembrood dat traag maar zeker na een nacht gisten het fytinezuur zal verminderen in granen. Het duurt wel een tijdje, en voor dat extra gezonde “tijdje” is in de hedendaagse supermarktmaatschappij natuurlijk … geen tijd! Maar om daarom een gans product uit je dieet te schrappen, wanneer er alternatieven zijn… wel makkelijk gezegd maar niet voor iedereen praktisch.

Trouwens over verloren evolutionaire kennis gesproken: rogge en haver bevatten geen fytinezuur, misschien vandaar dat onze voorouders ook roggebrood maakten. Zelfs mijn broer na een stage bij een bakker, gebruikte roggemeel om zijn zuurdesemstarter te maken: het roggemeel bevat bovendien 100 keren meer micro-organismen dan tarwebloem. Allemaal evolutionaire kennis die jammer genoeg niet in de school wordt doorgegeven 🙁

Het fytine-anti-micronutriënten verhaal lijkt een flinke dosis scheikunde… en zoals we hier reeds eerder zegden: mensen zijn meer dan scheikunde-laboratoria in een mooi velletje! Iemand met een “gezonde, rijke” darmflora, zal immers het enzyme fytase aanmaken dat het fytinezuur gaat afbreken…: einde discussie?

Wel: “de waarheid” zit weer ergens tussenin: ja, we kunnen best overweg met een beetje fytinezuur (een beetje heeft zelfs goede eigenschappen!), zolang we er maar niet teveel van binnenkrijgen. En teveel krijg je al snel binnen wanneer je basisvoedsel bestaat uit gewoon gegist brood, pasta en andere snel bereidde fytinezuur-rijke producten waar geen tijd werd gemaakt om het fytinezuur uit het product te verwijderen (zuurdesemgist, zaden eerst laten kiemen…). Dus zoals altijd weer de gouden regel: een beetje voedsel met fytine moet kunnen, overdaad schaadt.

… Veel uitleg waarmee het wat duidelijker wordt waarom bijvoorbeeld Paleo grootvader (volgt reeds paleo vanaf 1985, dus 15 jaar eerder dan Loren Cordain ermee op de proppen kwam) Stanley Boyd Eaton zegt: gezonde mensen mogen best ook wat peulvruchten eten.

Mia’s linzensoep recept

Orce, Spanje

Deze keer werd er geen “normale” groente als basis voor de soep gebruikt maar linzen. In België en Nederland worden er meestal rode linzen gebruikt maar hier in het pittoreske Orce in Spanje, heb ik nog geen rode linzen gevonden dus moest ik het doen met de grauwe soort. Rode linzen geven uiteraard een mooiere kleur aan de soep.

Linzensoep is een gerecht op zich, heel voedzaam en goed vullend. Is uitermate geschikt in de koude wintermaanden: verwarmend.

Is uiteraard niet strikt Paleo maar het kan best een keer in het NeoPaleo-dieet.

Linzensoep maken

Mia @ http://GezondeSoep.com/
Makkelijk linzensoep maken doe je met wat jij in je keuken kan vinden zodat je zal genieten van een heel vullend gerecht: lekker, voedzaam en verwarmend in de koude wintermaanden.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur 10 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Soep
Keuken De Voedselzandloper, Vegetarisch
Porties 2

Ingrediënten

  • 250 gr linzen 2 maatbekers
  • 1 grote ui
  • 2 grote tomaten
  • kokosolie
  • 1/2 liter bouillon kip of groenten
  • komijn
  • chilivlokken
  • peper en rotszout
  • verse peterselie
  • vers citroensap of wat kokosmelk

Hoe klaarmaken
 

  • Spoel de linzen af en kook ze tot ze zacht zijn (ik doe dit in mijn rijstkoker: 1 maatbeker linzen op 2 maatbekers water): dit duurt een 40 tal minuten tot al makkelijk 1 uur.
  • Snijd de ui en de tomaten in stukken en fruit ze in kokosolie.
  • Als de linzen zacht zijn, voeg ze bij de ui en de tomaten en kruid af met peper, zout, komijn en chilivlokken.
  • Laat ze even meestoven.
  • Giet het mengsel in de blender samen met de bouillon en laat op volle toeren draaien.
  • Goed opwarmen en eventueel bijkruiden.
  • Serveren met verse peterselie.

Tips en Weetjes

Tip: een theelepel vers citroensap of wat kokosmelk geven een extra dimensie aan deze linzensoep
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.