Goedkoop knoflooksoep recept

Makkelijk Frans knoflooksoep recept zodat je zeer goedkoop zal genieten van een warme, gezonde, romige kom soep zonder room: dus ideaal tegen verkoudheid.

We blijven in de winterse sfeer op zoek naar makkelijke soepen om aan te sterken van een verkoudheid of gewoon om het wat warmer te krijgen op een koude dag. Deze keer zonder moeilijk te vinden Chinese ingrediënten zoals in deze Chinese kippensoep: lekker makkelijk met groenten van bij ons en…

Volgens sommigen is knoflooksoep 100 keer beter dan antibiotica, dus onderstaand recept volledig vegetarisch zonder kip: goedkoper kan je jezelf niet gezonder koken!

De werkzame stof alhier zou allicine zijn – klinkt zoals penicilline – dus een antibioticum: een penetrante olieachtige vloeistof met antibacteriële eigenschappen.

Allicine heeft wel een laag kookpunt, dus niets beter dan de knoflook rauw te eten. Trouwens niets lekkerder en makkelijker dan zelf gemaakte “knoflookmayonaise” ofte aioli : gewoon knoflook pletten, wat mosterd erbij en dan in een mortier of gewoon in een kommetje beetje bij beetje olie in druppelen en met een vijzel of een vork flink roeren tot een emulsie. (Het eigeel is dus niet eens nodig en gebruik naar believen zoveel mogelijk knoflookteentjes.)

Knoflooksoep uit Arleux Frankrijk

Knoflooksoep recept

Onderstaande looksoep komt uit het Franse stadje Arleux: een klein stadje in het noorden van Frankrijk waar flink wat knoflook geproduceerd wordt.

Om zich van andere knoflookproducenten te onderscheiden, zijn ze in Arleux de knoflook gaan roken alvorens te verkopen. Dit komt zowel de bewaartijd als de smaak ten goede en resulteert in een ietwat zachtzoete smaak.

Knoflook roken is een techniek die dateert van de zestiende eeuw waar de look eerst werd gedroogd, dan aan elkaar gevlochten en tenslotte gerookt boven de plaatselijke turf. Weer een goede, oude traditie die mooi in ere hersteld is!

Extra voordeel is dat je de look nu niet eerst moet gaan poffen zoals in dit knoflooksoep recept: dus vooral goedkoper wanneer je normaal geen oven gebruikt.

Wie eens een lookfeest wil meemaken, boekt best een reis naar Noord Frankrijk (Nord Pas de Calais) op de weekenden van eind augustus of begin september.

Deze keer een soep met aardappels, dus niet paleo, maar wel lekker romig, smeuïg, vullend en aansterkend.

Knoflooksoep recept

http://www.GezondeSoep.com/
Makkelijk Frans knoflooksoep recept zodat je zeer goedkoop zal genieten van een warme, gezonde, romige kom soep zonder room: dus ideaal tegen verkoudheid.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Keuken Franse keuken, Vegetarisch
Porties 5

Ingrediënten

 • een scheutje druivenpitolie of arachideolie en voor wie niet vegetarisch kookt, ook een klontje boter of reuzel
 • 1 kleine ajuin of 2 sjalotten
 • 2 grote of 3 kleine wortelen
 • 3 middelgrote aardappelen
 • 3 bollen knoflook
 • 2 liter groentebouillon of minder - bijvoorbeeld maar 1 liter - - wanneer je een dikkere soep wil
 • rotszout
 • peper van de molen
 • wie een meer romige soep wil: notenroom voor de niet vegetariërs koeroom of kaas naar wens

Hoe klaarmaken
 

 • Neem een soeppot met dikke bodem en warm er de olie (of voor de niet vegetariërs olie met boter en/of reuzel) in op.
 • Hak ondertussen de geschilde ui of sjalotten fijn en begin aan te stoven, zonder ze te laten bruinen.
 • Snijd ondertussen de wortelen en de geschilde aardappels in stukjes en laat mee stoven.
 • Schil de knoflookteentjes, snijd grof en voeg met een beetje rotszout en peper toe in de soeppot, roer zo nu en dan om en laat verder stoven tot de ui glazig wordt, maar...: zorg ervoor dat de look niet begint te bruinen!
 • Overgiet met de groentebouillon, breng aan de kook en laat een 40tal minuten pruttelen. Indien nodig voeg je tijdens het pruttelen meer hete bouillon toe.
 • Pureer je knoflooksoep en laat nog een minuutje doorkoken. Serveer, al dan niet met wat extra room toegevoegd. Uiteraard extra lekker met broodkorstjes van echt brood (voor wie granen mag eten, maar kies dan wel voor klassiek gebakken (zuurdesem)brood en niet het sponsachtige suikerspul vanuit sommige supermarkten) gebakken in olie met knoflook en geraspte kaas (uiteraard is kaas niet vegetarisch).
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.