Geniet van deze zonnige, zomerse bonensoep.
Een kommetje lekkers met groenten naar believen uit eigen tuin.
Zoals grootmoeder ze maakte, is dit nog steeds dé lievelingssoep van de kids!
Inhoud
Vandaag maakt Monique soep klaar met de bonen die nog groen zijn maar met al wel dikke bonen erin: ze moeten dus niet geweekt worden zodat je onmiddellijk zal kunnen koken.
Van ½ kg bonen met peulen, houdt Monique ongeveer 250 gram zuivere, verse witte bonen over.
Meer dan 7 soorten bonen: welke verkies jij?
Flink wat variëteiten, maar voor de kweek maak je vooral onderscheidt tussen staakbonen en struikbonen.
- Staakbonen ranken in de hoogte, kunnen makkelijk 3 meter hoog worden: dus veel meer plant en oogst op dezelfde oppervlakte. Je hebt dan wel staken nodig (mijn grootouders gebruikten takken van struikgewas, mijn vader gewoon staken, en je kan ook sterk touw gebruiken). Zaaien doe je in 1 keer, want de groei en dus ook de oogst gaat het ganse seizoen door.
- Struikbonen of bosjesbonen groeien maar een halve meter hoog, geen staken nodig, maar wel bukken om te plukken en uiteraard minder opbrengst dan de veel hogere staakbonen. Voor oogstspreiding zaai je best niet alle struiken tegelijk.
Dan heb je vooral nog de keuze in het soort peulen: snijbonen, prinsessenbonen… en een soort daartussenin (alle deze 3 zijn “Phaeseolus vulgaris“ bonen):
- snijbonen: brede platte peulen met niet volgroeide bonen worden in reepjes gesneden en zo gegeten
- prinsessenbonen (sperziebonen, slabonen en indien geel gekleurde peulen: boterbonen): ronde, dikke peulen, worden in hun geheel gegeten (wokken doen we dat hier in Maleisië), dus zonder in reepjes te snijden. Laat je de zaadjes van een prinsessenboon volgroeien, dan kan je witte bonen oogsten, gebruikt voor in Monique’s soep recept onderaan of volgens dit soep recept (waarin je simpelweg de erwten vervangt door bonen).
- spekbonen: ze zien eruit als een grote prinsessenboon maar worden meestal als snijboon verwerkt en gegeten. De Maleisische variant is de Chinese boon of Borlottiboon, waarvan we hier de vers gepeulde zaden mee in de soep doen volgens bijvoorbeeld dit simpel bonensoep recept.
2 compleet andere bonen dan bovenstaande (Phaeseolus vulgaris) bonen:
- sojabonen (Glycine hispida): makkelijk 5000 duizend jaar oud in China. De boon om sojamelk en tofu te maken: in een overbevolkt land als China ideaal om toch in de eiwitbehoefte te voorzien van mensen voor wie vlees een luxe is.
- labbonen (Vicia faba): de in Europa dan weer oudste boon (al gauw makkelijk 4000 duizend jaar oud), met een soms ietwat bittere smaak door het looizuur in de bonen, voor meer info hierover lees je verder in dit tuinbonensoep recept.
Tenslotte zijn er de bonen waarvan je niet de peulen gaat eten, maar wel de (gedroogde) zaden zoals bruine bonen, de witte bonen in vandaag’s recept en de kievitsbonen. Uiteraard kan je de bonen na het peulen ook onmiddellijk vers eten zonder te laten drogen. En wie al eens naar de blikjesbonen of bokalenbonen in de winkel heeft gekeken, ook dit zijn nog steeds variëteiten van de gewone Phaeseolus vulgaris boon:
- bruine bonen: klassieke Lage Landen boon met bruine zaden, ideaal voor in bruine bonensoep omdat vooral de langwerpige, grote bruine bonen sneller (sneller dan witte bonen) kapot zal koken.
- kievitsbonen of pintobonen: de Amerikaanse en Mexicaanse vervanger van de bruine bonen, ook vooral voor de inmaak, met een gespikkeld uiterlijk dat… aan eieren van kieviten doet denken (of… nu weet je gelijk hoe een kievitsei eruit ziet!). Ook lekker in chili con carne.
- nierbonen: zien eruit als niertjes en het zijn deze bonen waarmee je een authentieke chili con carne zal koken. Foutief verwerkt zijn ze wel giftig, dus goed weken en vooral lang genoeg koken (liefst langer dan een half uur).
- zwarte bonen: smaken ietwat naar champignons en hebben een compacte, ietwat vleesachtige structuur, zodat ze zeer gegeerd zijn om vegetarische gerechten mee te koken. Vooral bekend in de Braziliaanse gerecht feijoada: een lekker stoofpotje met varkensvlees en bonen. Noem het gemakshalve de “Braziliaanse cassoulet“.
Hoe zelf bonen kweken in eigen tuin?
Opnieuw een plant uit Mexico (denk aan het lekkere Mexicaanse bonenschotel chili con carne). Deze plant werd na de ontdekking van Amerika naar Europa meegebracht.
Zoals courgettes, pompoenen, tomaten en paprika’s houden ook bonen van de warmte en verdragen ze geen nachtvorst. Ze worden dan ook typisch ter plekke gezaaid na de “ijsheiligen”, dus direct na 10 mei. Daarna niet te lang wachten, want dan kan je last krijgen van de bonenvlieg, waarvan de larven de kiemplantjes zullen vernielen.
Bespaar jezelf wat werk en kies vroege en late rassen, zodat je de oogst kan spreiden over de ganse zomer. Weet ook dat je van de kleine struikbonen normaal gezien sneller zal kunnen oogsten dan van de staakbonen. Eens de bonen oogstbaar zijn, kan je al snel 2 keer per week verse bonen oogsten.
Het grootste probleem bij het kweken van bonen is de mogelijke aantasting door de zwarte bonenluis. Een mogelijke oplossing is Oostindische Kers tussen je bonen planten. Alhoewel de naam anders doet vermoeden, zal de bonenluis liever leven op de Oostindische Kers en je bonen niet te zeer aantasten. De Oostindische Kers geeft bovendien ook nog eens mooie, eetbare, lekkere bloemen: ideaal voor in salades. De bladeren zijn ietwat bitter mosterdachtig en alhoewel eetbaar, sommige mensen krijgen er darmklachten van, dus speel zeker en eet alleen de bloemen.
Van zodra je gaat oogsten, kan je er deze zeer lekkere en makkelijke bonen van Monique mee maken – Net zoals dat bij mijn grootmoeder gedaan werd… Lekker!
Hoe vegan witte bonensoep maken op grootmoeders wijze
Ingrediënten
- 1 lepel plantaardige olie (of boter voor wie melkproducten eet - boter is niet vegan!)
- 1 ui
- 1 stengel ui
- 1 prei
- 1 kleine selder
- 2 wortelen
- 1 takje lavas
- 3 liter groentebouillon
- 3 verse tomaten of tomatenpuree
- 250 gram witte bonen
Kruidentuiltje:
- 1 takje tijm
- 1 laurierblad
Voor de afwerking:
- verse peterselie en
- verse basilicum
Hoe klaarmaken
- We beginnen met alle groenten te kuisen en goed te wassen
- De bonen moeten we eerst polen zeggen wij , maar ik denk dat het eigenlijk peulen is, (de bonen uit de peulen doen) en wassen.
- Wij snijden alle groenten fijn.
- We maken de boter of olie warm in een grote kookpot of eventueel drukpot.
- En stoven daar in de ui, de stengelui met de pijpjes en de prei en selder , worteltjes en de verse lavas fijn gesneden .
- Ik voeg de bouillon toe.
- Wanneer ik peterselie gebruik, snijd ik ook de stengels fijn en voeg die ook fijngesneden bij de groenten .
- Daarna pel ik de tomaten en snijd ze in vier , verwijder de pitten en voeg toe aan de groenten .
- Tot slot de bonen en het kruidentuiltje tijm en laurier.
- Ik sluit de pot met een deksel en laat 20min koken, bij gebruik van een drukpot deze sluiten en het vuur uit doen als de pot onder druk staat.
- Wanneer de soep gaar is, het kruidentuiltje verwijderen en je witte bonensoep opdienen met gehakte peterselie en basilicum.
- Smakelijk!
Zin in niet alledaagse bonensoep recepten?
- Makkelijke, snelle witte bonensoep recept met 5 ingrediënten
- Eens iets ander: frijoles negros zwarte bonensoep
- Tuinbonensoep – Proef de Lente in ’n stevige kom soep!
- Groene bonensoep | Bubur kacang hijau = Zoet dessert
- Bonensoep: 1 recept + oneindig variaties = altijd anders!
- Borlottibonensoep met ribbetjes – Een kommetje lekkers
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!