Wintermeloensoep

Zeer makkelijk Chinees wintermeloensoep recept zodat je iets oosters zal serveren dat bijna niemand kent, maar jij wel: eenvoudig en helpt tegen verkoudheid.

Vele Chinezen zijn van mening dat soepen verjongend werken en dat vrouwen veel soep moeten drinken, zodat ze minder snel verouderen. Niet echt duidelijk waarom de Chinese mannen dan wel snel mogen verouderen, maar goed… : vandaag geen Chinese wijsheid maar wel een typisch Chinese soep.

Wat is wintermeloen?

Mijn Chinese schoonzus kwam eergister op bezoek en vroeg of ik even met haar naar de auto wilde stappen zodat we er de wintermeloen uit konden halen. Inderdaad heb je daar best 2 personen voor nodig: het vruchtgewas is groter dan een emmer en weegt duidelijk ook meer dan een emmer water.

Nu zal je je afvragen: wat doet een wintermeloen in een tropisch land zoals Maleisië, waar er geen winters te bespeuren vallen? Goede vraag!

Het gaat hier wel degelijk om een vruchtgewas familie van de courgette en pompoen, dus het groeit best goed hier in warm Maleisië. De naam winter meloen is een letterlijke vertaling uit het Chinees (dōng guā | 冬瓜 ):

 • dong vertaalt in winter en
 • gua verwijst naar elk vruchtgewas uit de komkommerfamilie.

In China is deze groente zeer populair in seizoengsgebonden streken. Deze meloen kan je immers 12 maanden zonder ijskast bewaren, dus duidelijk de enige meloen die je in de koude winter zal terugvinden op het platteland.

Er zijn flink wat Chinezen hier in Maleisië, dus duidelijk heeft ooit eens iemand een zaadje meegenomen, hier in de grond gestopt en de rest gaat als vanzelf, zoals ook met courgette en pompoen. Mijn schoonzus en haar man bewerken een grote tuin boordevol biologisch geteelde groenten en fruit, voor eigen gebruik of in gerechten verwerkt in hun eethuis. Niets lekkerder dan een vers geoogst product uit de tuin even later op je bord.

Wintermeloen

Het vruchtgewas heeft een groene schil, met daarover – wanneer de meloen rijp geoogst is – een grijs waslaagje: het lijkt van ver alsof de ganse vrucht onder as of grijs stof zit. Het doet een beetje denken aan het waslaagje op de niet gespoten Belgische blauwe druiven uit Overijse.

Hoe wintermeloen gebruiken, waar te koop

Je kan hier alvast meer lezen over de wintermeloen (Engelse site) of waspompoen.

Snijd je het vruchtgewas open, dan ziet het eruit als een meloen of pompoen met wit vruchtvlees: flink wat pitten in het midden. Verwijder de pitten en schil de meloen, en het vruchtvlees is ideaal om te verwerken in soepen (“wintermelon soup“) of stoofpotjes. Een 15tal minuten koken tot de witte kleur veranderd naar doorschijnend en je meloen is al gaar gekookt.

In Nederland kan je ze wel vinden in de toko’s: meestal gewoon per schijf verkocht, zodat je niet zoals ik en mijn schoonzus met 2 moet zijn om het gewas thuis te krijgen. De schijven kan je slechts enkele dagen in de ijskast bewaren, alleen de ganse vrucht bewaard de ganse winter.

De smaak van de jonge wintermeloenen – deze hebben nog geen waslaagje, maar wel haartjes op de schil – is ietwat zoet. Het gewas wordt echter normaal gezien rijp geoogst – dus met het waslaagje – en heeft dan geen sterk uitgesproken smaak meer. Met andere woorden: het zal de smaken opnemen van de soep of saus waarin het verwerkt wordt. In onderstaande soep proef je toch nog een subtiel zoete smaak, de textuur deed me eventjes denken aan gestoofde winterpeer.

Makkelijkst recept: gewoon mee koken wanneer je bouillon maakt van varkensribben of rundsribben. Vermits mijn schoonmoeder geen rundsvlees eet, werden het dus varkensribben in haar recept.

Wintermeloensoep recepten variaties:

 • Voor extra smaken kan je gedroogde ingrediënten toevoegen, zoals gedroogde garnalen, gedroogde oesters, gedroogde Sint Jakobsschelpen of gedroogde champignons. Heb je een verkoudheid en ga je winkelen naar de toko of Aziatische supermarkt, koop dan zeker gekonfijte Chinese dadels: met wat witte peperkorrels en deze dadels zal je de “vissmaak” van de gedroogde zeevruchten ietwat neutraliseren: wie zegt dat medicijnen niet lekker zijn!
 • Wie gluten verdraagt kan er ook gerst in mee koken, dan heb je al snel een zeer makkelijke maaltijdsoep klaar.
 • En mijn Hainanese schoonvader gooit in zijn bouillons al wel eens graag een gedroogde schil van Chinese mandarijntjes erbij.
 • Chinese bouillons worden ook dikwijls gemaakt voor medicinale doeleinden (om je lichaam “warmer” of “kouder” te maken: begrippen die niets met westerse temperaturen te maken hebben, dus deze vertaling zal je eerder verwarren dan helpen), waar ze bijvoorbeeld per liter soep Chinese medische kruiden of superfoods mee koken zoals bijvoorbeeld 5 gram engelwortel, 15 gram condonopsis wortel (“arme mensen ginseng”) en 15 gram gojibessen.

Chinese keuken in Maleisië

Ondertussen staat er hier in de buitenkeuken een pot soep met wintermeloen op het houtskoolvuurtje te pruttelen en de geur van verbrand hout komt hier lekker langs mijn open raam voorbij. Ik zie de soeppot van hier dampend pruttelen, kwestie van de varkensribben rustig gaar te koken tot makkelijke vleesbouillon.

Nu we het toch over mijn familie hebben: mijn schoonvader is van het meest zuidelijke eiland van China (het subtropische Hainan eiland) op zijn 13de naar Maleisië uitgeweken. Vermits de Hainan Chinezen de laatste Chinese bevolkingsgroep was die naar hier uitweek, was er voor hen niet echt nog werk.

Bleek echter dat de Hainan Chinezen meesterlijk de typisch Britse recepten voor de Britse kolonisten klaarmaakten met Maleisische ingrediënten. Het duurde dan ook niet lang vooraleer de Britten de gegeerde Hainanezen als thuiskok aanwerfden. Westers-Chinees fusion koken dus.

Een andere fusion keuken waar de Chinezen met Maleisische ingrediënten koken is de Nyonya keuken, waar we al over vertelden in dit noedelsoep recept.

Ben je op bezoek in Maleisië, breng dan zeker een bezoek aan een “authentieke Hainanese coffeeshop”: een eethuis waar in een razend tempo westers uitziende gerechten worden geserveerd met een extra lekker oosters smaakje. Lees best eerst in reisverslag sites zoals Tripadviser (Engelse site) in hoeverre het eten wel degelijk lekker is. Wegens sommige van deze zogenaamde Hainanese coffeeshops worden alles behalve door Hainanese chefs uitgebaat. En dat zal je proeven!

Zonder reisreview websites herken je de betere eethuizen dikwijls aan de lange rij wachtende klanten die staan te wachten tot er een tafeltje vrijkomt. Daarom niet Hainanees, maar alvast waar voor je geld.

Ondertussen even wachten totdat de soep hier klaar is, zodat we er een fotootje van kunnen nemen en dit recept online zetten…

Wintermeloensoep

Wintermeloensoep

http://www.GezondeSoep.com/
Zeer makkelijk Chinees wintermeloensoep recept zodat je iets oosters zal serveren dat bijna niemand kent, maar jij wel: eenvoudig en helpt tegen verkoudheid.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 15 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Gang Soep
Keuken Chinees, glutenvrij, koolhydraatarm, Paleo
Porties 4

Ingrediënten

Er wordt hier bij het maken van Chinese soep nooit iets afgewogen, dus werk naar eigen inzicht volgens volgende richtlijnen:

 • 1 schotel in stukken gesneden wintermeloen geschild en zaadjes verwijderd : minimum 750 gram per 2 liter water
 • varkensribbetjes: minimum 250 gram per 2 liter water wij gebruiken al gauw 500 gram
 • koud water 1 tot 2 liter
 • rotszout naar smaak
 • peper naar smaak
 • 1 ajuin geschild en grof versneden
 • knoflookteentjes van een ganse bol knoflook niet geschild!

Hoe klaarmaken
 

 • Doe de varkensribben in een smalle, hoge soeppot, giet er koud water over - zodat de ribbetjes goed onder staan - en breng aan de kook.
 • Schuim af wat aan het oppervlakte komt te drijven.
 • Daarna gewoon de in stukken gesneden ajuin, knolfooktenen, stukken wintermeloen en peper en zout naar smaak toevoegen. Giet indien nodig meer water in je soeppot, zodat alles goed onder staat. Breng aan de kook.
 • Deksel op de pot en laat je wintermeloensoep 2 uur sudderen alvorens te serveren.
 • Proef en voeg indien nodig meer peper en of zout toe.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Comments

 1. Berings Karel says

  5 sterren
  Ik vind het supertof om de recepten te lezen en en zelfs na te maken , de recepten zijn klaar en duidelijk uitgelegd . Dank u daarvoor .

  • 5 sterren
   Graag gedaan Karel en dank voor de 5 sterren waardering!

   Het staat je vrij om een fotootje te nemen van een soep die je maakt of namaakt, en er even bij vertelt hoe jij het al dan niet anders doet, kwestie dat ieder wel zijn eigen manier van soep maken heeft.

   Elke vraag is welkom!

   Prettige dag en warme groeten!

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating
*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.