Verse tuinkerssoep klaar binnen 20 minuten

Lekker tuinkerssoep recept met alleen verse tuinkers en soepgroenten, zodat je snel zal genieten van heerlijk ruikende romige soep, geplukt op je vensterbank.

De lekkerste groentegerechten maak je wanneer je de tijd van oogst tot verwerken zo kort mogelijk houdt. Anders gezegd: van je tuin, wassen en rechtstreeks in je pot geeft de meeste smaken in je gerecht.

Hoe doe je dat dan ’s winters of wanneer je geen tuin hebt?

Wie geen tuin heeft, kan nog steeds verse groentetjes kweken op de vensterbank: tuinkers is veruit de makkelijkste groente om winter en zomer voor je raam te zaaien en oogsten. Zaai in zand of gewoon op natte watten of zelfs keukenpapier. 2 tot 5 dagen later zullen je zaadjes kiemen en een week of 2 later kan je al oogsten.

’s winters vers oogsten lijkt een ander verhaal, wat bovendien je ijskast ten goede komt. Vele planten zoals wortelen, pastinaak, ui, koolgewassen, spruiten… zijn speciaal aangepast om een koude periode te doorstaan, dus best te bewaren in de ijskast maar zo veel lekkerder vers geoogst in de herfst wanneer het echt kouder wordt.

Dus wat je ook doet: de meest verse smaken haal je logischerwijze uit zo vers mogelijk geoogste producten. Koop daarom steeds seizoensproducten, oogst uit eigen tuin of probeer met vrienden een stuk grond te bewerken. Lukt dat allemaal niet, dan gewoon een plat bakje met waterkers voor je vensterbank zetten en in minder dan 21 dagen kan je aan de slag met onderstaand recept. De ietwat scherpe tuinkerssmaak maakt het ideaal voor een groente garnering, zeker bij in je salade en ideaal om van een gewone groentebouillon een heuse soep te maken, net zoals je kervelsoep of peterseliesoep zou maken.

Vertrek van een klassieke groentebouillon (klaar in ongeveer 3 kwartier) of rasp je soepgroenten zodat je bouillon na 10 minuten op het vuur al klaar is – zie dit soep in 15 minuten recept – . Vermits we een lichtgroene soep maken van de lichtgroene waterkers, gebruiken we voor de bouillon alleen witte of groene soepgroenten (dus bijvoorbeeld geen tomaten en geen wortelen, maar wel ajuin, selder, prei en aardappel voor wie dat mag eten). Ook leuk is pastinaak : een wortel met witte kleur en een ideale aardappelvervanger zoals in dit preisoep recept.

Wie zoals ik van romige soepen houd, kan natuurlijk wat extra room, melk of kaas door de soep pureren na het koken. Vermist ikzelf niet echt goed melkproducten verteer, kies ik voor lekkere, zelfgemaakte cashewnotenmelk: bijvoorbeeld 10 gram cashewnoten tot melk blenderen met 100ml water of niet kokende bouillon. Nooit kokend water of bouillon in je blendertje doen, want dan zet door het mixen je het blendertje onder teveel druk en schiet al het gevaarlijk heet water uit het blendertje als je het opent: supergevaarlijk dus voor brandwonden.

Had je reeds een bouillon klaarstaan, dan wordt het nog makkelijker en zeker klaar binnen de 15 minuten: stoof gewoon een 250 gram tuinkers aan in olijfolie. Giet er dan je bouillon (700 ml) over, breng aan de kook en pureer. Proef, breng verder op smaak met peper en zout een roer er indien gewenst een scheut room naar keuze en smaak door (bijvoorbeeld 100 ml cashewnotenmelk of 25 ml vette koeroom).

Opnieuw: wie al een (700tal ml) bouillon klaar heeft, kan er 50tal gram peterselie of kervel door pureren en nog even zonder deksel opkoken tot de peterselie en kervel duidelijk gegaard zijn.

Geen groentebouillon bij de hand maar wil je wel snel verse soep maken, rasp dan groene of witte soepgroenten en ga als volgt te werk zodat je toch nog snel zal genieten van een lekker, verse soep, liefst van je oogst op je vensterbank:

Tuinkerssoep

Verse tuinkerssoep klaar binnen 20 minuten
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Lekker tuinkerssoep recept met alleen verse tuinkers en soepgroenten, zodat je snel zal genieten van heerlijk ruikende romige soep, geplukt op je vensterbank.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Koolhydraatarm, glutenvrij, paleo, vegetarisch
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui
  • 1 selderstengel
  • 100tal gram pastinaak voor wie geen aardappels mag eten (koolhydraatarm dieet, Paleo dieet) of 1 aardappel
  • 1 preistengel
  • rotszout
  • 250 gram verse tuinkers
  • 1 liter water
  • 1 laurierblad
  • indien gewenst: 100 ml cashewnotenmelk van 10 gram cashewnoten en 100 ml water (of koeroom of kaas voor de lacto-vegetariërs en zij die geen paleo
  • dieet volgen)
  • zwarte peper van de molen (naar smaak)
Bereiding
  1. Kook water in een elektrische ketel wanneer het echt snel moet gaan (binnen 20 minuten dus).
  2. Warm de olijfolie op in een soeppot met dikke bodem.
  3. Maak een snelle groentebouillon door alle soepgroenten te raspen en stoof aan. Begin met de ui en rasp in de pot, dan bijvoorbeeld de pastinaak (of aardappel), de selder en tenslotte de prei. Kan je deze laatste niet raspen, snijd dan in dunne ringetjes.
  4. Strooi er wat rotszout over, zet een deksel op de pot en laat een 5 minuten stoven. Schud of roer zo nu en dan om zodat niets aanbakt. Zet je vuur niet te hoog zodat de groenten niet gaan bruinen.
  5. Giet er dan het (kokend) water over, breng aan de kook, deksel op de pot en laat 5 minuten sudderen.
  6. Houd een paar tuinkersplantjes apart voor de garnering, de rest hak je in stukken.
  7. Na het 5 minuten sudderen, vis je het laurierblad weer uit de soeppot, voeg de tuinkers toe en pureer met een staafmixer.
  8. Breng opnieuw aan de kook (en laat zeker even doorkoken wanneer je aardappel hebt gebruikt, zodat het vrijgekomen zetmeel van de aardappels na het pureren de soep meer zal binden).
  9. Roer er de cashewnotenmelk door (of neem van het vuur en roer er koeroom of geraspte kaas door), proef en breng je tuinkerssoep indien nodig verder op smaak met rotszout en vers gemalen zwarte peper.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.