Lekkere tuinbonensoep maak je met deze variëteit op dit moment geoogst, zodat jij zal genieten van een lekker vullende, zomerse soep: heerlijk nostalgisch.
Tuinbonen of labbonen zijn de eerst oogstbare bonen in de Lage Landen (oogsten in juni en juli) en worden vooral als veevoeder geteeld. Jammer, want met een beetje kennis van ras en oogsttijdstip zijn ze uitermate geschikt in de soep, met bonenkruid in witte saus of tomatensaus, in puree en zelfs in een eiwitrijke, vegan vleesvervanger. Pureer met aardappels en notenroom, rol er balletjes van, druk ze plat en bak in olie als hamburgers.
Was je gestopt toen je veevoeder las? Jammer, want deze boon stond 6000 jaar geleden al op het menu, en is dus een van de weinig nog overblijvende neo paleo gewassen. Een nostalgisch vergeten groente die echter terug in opmars komt, zeker een aanrader voor wie tuinbonen zelf in eigen tuin kweekt zodat je zowel het correcte ras als ook de juiste oogsttijd voor de beste smaak volledig zelf zal bepalen.
Een volledig rijpe boon bevat looizuur, wat zorgt voor de typisch bittere smaak. Oplossing is zeer jong te oogsten: de jonge peulen kan je koken als snijbonen en hoe jonger de gedopte boontjes, hoe minder bitter de smaak.
Ook de raskeuze is belangrijk, want er zijn bittere en minder bittere labboon rassen.
- De witkokende bonen missen de bittere smaak en worden – dankzij dat ze wit koken – ingemaakt in bokalen. Witkokende labbonen hebben wel een harde zaadhuid.
- De bruinkokende variëteiten hebben wel de typische bittere smaak, en worden vooral diepgevroren verkocht.
Voor de beste smaak is het echter belangrijk om zo vers mogelijk te werken: liefst met tuinbonen uit eigen tuin. Oogst je tuinbonen jong, peul ze en maak er al onmiddellijk de lekkerste soep van.
Tuinbonen uit de winkel (zeker in augustus) zijn dikwijls te laat geoogst, maar kan je als volgt toch nog lekker gebruiken. Kook water, voeg de gedopte bonen toe en laat 4 tot 5 minuten gaar koken. Giet door een vergiet, laat wat afkoelen en duw dan alle bonen uit hun zaadhuid. De grootste bonen pureer je mee met de in het water gegaarde soepgroenten, de kleine bonen doe je in ieders bord soep.
Gebruik je te laat geoogste bonen in onderstaand recept, heb je extra tijd en wil je een zo fijn mogelijke soep? Bak dan eerst het spek krokant, haal het uit de soeppot en werk verder met het spekvet. Doe na het pureren de soep door een zeef, zodat je de boonvelletjes die niet gepureerd raken, toch uit de soep verwijderd. Voeg na het pureren het gebakken spek toe en serveer.
Heb je “te weinig” tuinbonen, vervang dan in onderstaand recept de helft van de bonen met verse erwten. Of kook de laatste 2 tot 5 minuten sla mee in de soep tot de slabladeren duidelijk verleppen: pureer en klaar is je zomerse soep.
Kook je vegetarisch of vegan, laat het spek dan achterwege en maak voor meer bonensmaak een groentebouillon met de peulen.
Ben je druk bezig en heb je “geen tijd” om te koken, doe dan gewoon tuinbonen uit een bokaal in een groentebouillon, pureer en je soep is klaar!
Volg je een koolhydraatarm dieet, dan eet je tuinbonen, zowel als andere bonen en erwten, niet of slechts in beperkte mate. Het zijn peulvruchten, dus ook niet geschikt in een strikt paleo dieet.
- 2 eetlepels olijfolie
- 100 tot 150 gram pancetta of 100 tot 200 gram spek
- 2 ajuinen
- 2 prei
- 2 wortels
- snuifje chilipoeder
- versgemalen zwarte peper
- rotszout naar smaak
- 4 knoflooktenen
- 350 tot 500 gram gepeulde tuinbonen (van ongeveer 1 tot anderhalve kilogram verse tuinboonpeulen)
- 1250 ml water of groentebouillon
- Verwarm de olijfolie in een soeppot met dikke bodem.
- Snijd de pancetta of het spek in kleine stukjes en begin aan te bakken zodat er extra vet in de soeppot komt.
- Rasp of snijd ondertussen de ajuinen fijn en laat mee aanstoven. Roer goed om.
- Snijd het wit van de preistengels in schijfjes en roer na 5 minuten ajuinen stoven mee onder de ajuinen. Bewaar het groene deel.
- Rasp of snijd de wortelen fijn en roer mee door de ajuinen. Strooi er een snuifje chilipoeder, zwarte peper en rotszout over. roer goed om en laat verder aanstoven.
- Schil de knoflooktenen, klop ze plat met je hand of een breed mes of een mortier en roer bij door de soepgroenten.
- Doe een deksel op de pot en laat rustig verder stoven, roer zo nu en dan om, zorg dat niets aanbakt (ongeveer 10 tot 20 minuten).
- Ondertussen peul je de tuinbonen.
- Voeg water of bouillon toe, schraap eventuele aanbaksels los, voeg de gedopte tuinbonen toe en de 2 groene stukken preistengel, breng aan de kook en laat (een 20tal minuten) pruttelen tot de bonen gaar gekookt zijn.
- Verwijder de 2 groene preistengels en indien gewenst vis je de kleinste boontjes uit de pot voor de garnering.
- Pureer grofweg met een staafmixer en breng je tuinbonensoep indien nodig verder op smaak met peper en zout.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!