Makkelijk en lekker recept om Turkse, rode linzensoep te maken, zodat je in minder dan 1 uur zal genieten van een heerlijke maaltijdsoep zoals op restaurant.
De smaak van Griekenland of Turkije…
Vandaag in een Turks restaurant wat kippen-sates gegeten, lekker gemarineerd in citroensap en weet ik wat voor kruiden. Op tafel wordt er dan een rood potje kruiden zonder naam bij geserveerd. Lijkt een beetje op wat te grof vermalen cayennepeper, dus voorzichtig een zeer klein beetje proeven: geluk, je mond staat niet in brand.
Reden is dat het hier alles behalve een pepersoort in een potje is, maar wel een typisch Midden Oosterse en Middellandse Zee specerij onder de naam sumak. Wie op reis is geweest in Griekenland en/of Turkije en op zoek was naar die speciale, zure smaak: je hebt hem gevonden!
De specerij komt van een struik die dieprode bessen produceert. Deze bessen worden gedroogd en grofweg vermalen tot poeder. De smaak is een combinatie van pittig en citroenachtige, alhoewel veel minder sterk dan citroen zelf. En de rode kleur oogt natuurlijk kleurrijk als garnering.
Sumak is een van de belangrijkste componenten in de za’atar kruidenmix (met gedroogde tijm, oregano, sesamzaadjes…) en was in het oude Europa de belangrijkste “zure” smaak totdat de Romeinen citroenen meebrachten. Je kan het stilaan in meerdere supermarkten terugvinden, zoniet bij de Turkse of Marokkaanse winkel of online (Pit & Pit heeft het zeker).
De pittig, zure smaak maakt het een zeer veel gebruikte specerij in het Midden-Oosten: gewoon om vers vlees te kruiden, maar ook in marinades en dressing. Maar zoals het Iraanse restaurant al doet vermoeden: je strooit het best naar smaak over je eten na het serveren.
Geweldig op groenten (zoals ze dat in Griekenland doen), gegrild (lams)vlees, kip, vis, in de Griekse tzatziki dipsaus, op het lekkere en makkelijk te maken vegetarisch aperitiefhapje: hummus, en uiteraard ook in onze linzensoep:
Weet dat je rode linzen niet moet weken, dus je kan onmiddellijk aan het soep recept beginnen!
We leggen er de nadruk op dat je sumak best als garnering gebruikt (of geweekt om een marinade aan te zuren), daar het aroma snel verdwijnt tijdens het opwarmen van deze toch wel zeer lekkere en veelzijdige specerij.
Linzen zijn peulvruchten, dus niet strikt paleo volgens Loren Cordain, wel mogelijk in de paleo versie van Stanley Boyd Eaton en zeker toegelaten in De Voedselzandloper, waar we hier wat meer over vertellen.

Rode linzensoep
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ajuin
- 1 grote stengel bleekselderij
- 1 wortel
- 4 knoflookteentjes
- 1 groot blik ongeveer 800ml biologische, gehakte tomaten van je favoriete soort en merk: zoek dus naar tomaten die je het lekkerst vindt, zoals bijvoorbeeld Roma tomaten of San Marzano tomaten, die we ook gebruikten om deze lekkere tomatensoep te maken
- 1 liter groentebouillon of kippenbouillon
- 1/2 tot 1 kopje rode linzen linzen zijn niet strikt paleo
- 1 bosje verse fijngehakt peterselie (of 2 eetlepels gedroogde peterselie)
- rotszout en peper naar smaak
- naar smaak: 1tot 2 theelepels sumak
Voor extra garnering indien gewenst:
- 1 kleine citroen
- Griekse yoghurt indien dat in je dieet past: zuivel is niet strikt paleo noch toegelaten in De Voedselzandloper
Hoe klaarmaken
- Verhit de olijfolie in een soeppot met dikke bodem op een matig vuur. Versnipper de ui fijn en begin aan te stoven: hoe fijner gesneden, hoe meer smaak door het bruinen, maar hoe meer werk. Wie snel wil werken en iets minder smaak prefereert, snijd alle soepgroenten grof, want de soep wordt toch gepureerd.
- Snijd de wortel fijn en stoof mee aan, roer even om.
- Snijd de bleekselderstengel fijn, voeg bij de wortel en ajuin, roer even om en stoof mee aan.
- Laat minstens een 5tal minuten stoven totdat de soepgroenten zacht zijn of laat langer stoven tot de groenten duidelijk bruinen.
- Snijd ondertussen de knoflookteentjes fijn, voeg bij de gestoofde soepgroenten toe en laat 1 minuut mee stoven.
- Voeg tenslotte de bouillon en de tomaten toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een 20 tal minuten sudderen.
- Pureer de soep met een staafmixer, doe door een zeef of passe-vite wanneer je geen tomatenvelletjes noch tomatenzaadjes in je soep wenst, proef en kruid naar smaak.
- Voeg nu de rode linzen toe, breng aan de kook en laat dan op een klein vuurtje zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar gekookt zijn (een 15 tal minuten). Platkoken hoeft niet.
- Is de soep te dik, voeg dan meer bouillon toe.
- Proef opnieuw en serveer je Turkse rode linzensoep met sumak, verse peterselieblaadjes, citroen en indien je dieet het toelaat: Griekse yoghurt.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!