Pompoensoep met tomaat

Makkelijk en beproefd recept om lekkere pompoensoep met tomaat te maken, zodat je zal genieten van een lekkere, vullende, ietwat zoetzure en vooral verse soep.

De ietwat zoete smaak wordt lekker gecompenseerd door het zuur van de tomaten. En de tomaten worden dan weer lekker geaccentueerd door de soep te serveren met verse basilicumblaadjes: een lekker geslaagde smaakcombinatie in dit makkelijk pompoensoep recept van gastchef Monique.

Pompoenen kan je vanaf nu – en vooral dan in september en oktober – tot laat in de herfst (wacht niet tot het vriest!) weer volop oogsten. Het is een zeer veelzijdig vruchtgewas voor zowel hartige als zoete gerechten zoals bijvoorbeeld:

  • klassiek zoete pompoentaart: gevuld met pompoenpuree, eieren, suiker, boter, bloem en speculaaskruiden (gember, nootmuskaat, kaneel, kruidnagel, piment). Maar je merk het al: toegevoegde suiker, niet geschikt in vele diëten en tarwebloem: niet glutenvrij. (bijvoorbeeld ook niet glutenvrij in dit recept van Jamie Oliver)
  • zoet in confituur (bijvoorbeeld met ananas of met sinaasappels volgens een recept uit de Belgische krant Het Nieuwsblad: confituur zit echter boordevol toegevoegde suiker, dus niet iets dat ik nu nog eet)
  • hartig in ofwel pompoencurry – zoals in dit paleo vegan recept -, of gebakken of gefrituurd: dus hartig verwerkt past het duidelijk wel in allerlei diëten
  • hartig in allerlei soep recepten zoals deze 2 pompoensoep recepten of in Monique’s lekker, makkelijk recept met verse tomaten en tuinkruiden dat onderaan volgt.

Ook de gepelde pompoenpitten zijn eetbaar en geroosterd best lekker en vers geoogst, kan je ook de nog niet te harde schil makkelijk mee koken: dus toch wel een veelzijdige groente die je volledig kan benutten.

Smaken verschillen…

… Van weinig smaak, naar zoet naar notensmaak: voor ieder wat wils dus!

Niet alle pompoenen smaken even sterk. De zogenaamde reuzenpompoenen mogen dan wel meer wegen dan een volle emmer water, hun smaak is eerder flets.

Kleine pompoenrassen geven vruchten van maximaal enkele kilo’s, maar wat je verliest aan kilo’s, win je niet alleen aan meer smaak, ze zijn ook nog zoeter en bewaren langer dan de reuzenpompoenen. De Japanse Hokkaidopompoen staat bekend voor zijn zoete smaak en allerlei kleuren.

Dan is er nog de spaghettipompoen en zoals het woord al doet vermoeden: na een 20tal minuten kan je met een vork het spaghetti-achtig vruchtvlees uit de pompoen halen. Een makkelijke pastavervanger in een koolhydraatarm dieet, en je hebt er geen speciale snijmachine voor nodig (wat wel wordt aangeraden wanneer je courgette-spaghetti of zogenaamde “zoedels” wil snijden).

Hoe meer oranje de kleur, hoe meer caroteen in de vrucht: caroteen is dezelfde stof die ook wortelen hun oranje kleur geven. In je lichaam worden ze verder omgezet tot vitamine A wat ook wel retinol genoemd wordt. Je zal daar het woord retina herkennen: de lichtgevoelige cellen in je oog. Vandaar dat wortelen en pompoenen goed zijn voor je ogen.

Belangrijk om weten is dat pompoenen na de oogst verder rijpen en hun beste smaak geven in januari.

Samengevat: vind je op het Internet een recept voor pompoensoep met allerhande positieve reacties, maar proeft het in je keuken maar zus en zo, bedenk dan dat het recept misschien wel een geheel andere soort pompoen had verwerkt.

Pompoen kweken

Pompoen is een vruchtgewas uit dezelfde familie als de courgettes, waarvan we hier de kweek hebben beschreven.

Ook de pompoenplant heeft flink wat warmte nodig om te groeien, dus je plant ze pas uit in volle grond in je tuin na de ijsheiligen, dus na 10 mei. Zorg ervoor dat je alle pompoenen geoogst hebt voor de eerste vorst. Ideaal is een plant op je composthoop te laten groeien, zodat deze optimaal kan benutten van je organische mest.

Zaadjes komen uit binnen de week, dus je kan ze makkelijk half mei met 3 zaadjes naast elkaar ter plekke zaaien: 1 meter in de rij, 2 meter tussen de rijen. De beste van de 3 plantjes laat je verder groeien. Heel leuk wordt het wanneer je de plant via een sterk touw op een dak kan laten groeien. Anders gewoon op de grond laten groeien.

Wegens de grote plantafstand, moet je in het begin van de teelt je grond rondom de plant regelmatig wieden. Daarna erop letten dat de pompoen de rest van je gewassen niet gaan overwoekeren, desnoods moet je de plant snoeien.

Oogsten moet je doen vooraleer het gaat vriezen, anders zal het vruchtgewas gegarandeerd niet bewaren. Een pompoen is rijp genoeg om te oogsten, wanneer de stengel gerimpeld is en barsten of groeven vertoond. Snijd de pompoen met stengel van de plant.

Pompoenen bewaar je eerst op een goed verluchte plaats, zodat de schil hard zal worden. Daarna bewaart hij makkelijk lang verder op een koele plaats ( ongeveer10 graden). Op bovenstaande wijze geoogst en bewaard, zal de smaak van je pompoen op zijn best zijn in de maand januari.

Van zodra je pompoenen vers begint de oogsten rond “half oogst” (15 augustus), kan je ze onmiddellijk als volgt verwerken:

Pompoensoep met tomaat

5.0 from 1 reviews
Pompoensoep met tomaat
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Makkelijk en beproefd recept om lekkere pompoensoep met tomaat te maken, zodat je zal genieten van een lekkere, vullende, ietwat zoetzure en vooral verse soep.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Paleo, (lacto) vegetarisch, glutenvrij, koolhydraatarm
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
Voor 1kg vruchtvlees van pompoen, gebruik ik volgende ingrediënten
  • 1ui
  • 1 wit van prei
  • 4 tomaten of Monique's zelfgemaakte tomatenpuree
  • 1takje tijm
  • 1 takje oregano
  • 1eetlepel plantaardige olie 20 gram boter (voor zij die melkproducten mogen eten)
  • 1liter groentebouillon
  • room of melk naar keuze en smaak (300 ml melk of 100 ml room, veganisten werken met notenmelk of kokosnotenroom)
  • kruiden met peso (peper en rotszout of zeezout)
  • ½ bosje basilicum
Voor de veganisten onder ons:
  • vervang de 300 ml koemelk met 30 gram cashewnoten geblenderd met 300 ml water tot notenmelk, of
  • vervang de 100 ml koeroom met kokosroom
Bereiding
  1. De vers geoogste pompoen ga je dus niet schillen, maar wel zeer goed afschrobben met een borsteltje.
  2. Snipper de ui fijn.
  3. Snijd de prei in kleine stukjes.
  4. Pel en ontpit de tomaten en snijd in stukken.
  5. Snijd de pompoen in stukken en verwijder de pitten.
  6. Rits de blaadjes van de tijm en de blaadjes van de oregano van het takje.
  7. Stoof de ui met de tijm en de oregano glazig in de boter of de olie.
  8. Voeg de prei en de tomaten er aan toe en laat even mee stoven.
  9. Voeg de stukken pompoen er bij en laat deze ook even stoven.
  10. Voeg de bouillon toe en laat 20min afgedekt koken.
  11. Mix de soep fijn of doe ze door een roerzeef (passefit | passe-vite).
  12. Nog eens goed laten doorkoken.
  13. Voeg de room of eventueel melk in plaats van room toe en laat nog eens door koken (met melk). Had je room toegevoegd, dan enkel nog eens goed doorwarmen en niet meer koken.
  14. Proeven en eventueel bijkruiden met peso (peper en zout).
  15. Als laatste de basilicum wassen blaadjes van de stengeltjes plukken en met een scherp mes de blaadjes in stukjes snijden (niet hakken ) dadelijk in de pompoensoep doen en opdienen.
  16. Smakelijk!
 

Comments

  1. Stef ik heb ook een takje verse “Lavas” toegevoegd geeft extra veel smaak aan je soep
    Verder ok
    Groetjes en smakelijk
    Monique

    • Dank om je recept te delen Monique,

      en dank om er nog even je reactie aan toe te voegen.

      Ik deed vroeger – zo een meer dan 30tal jaar geleden – in elk bord soep een takje lavas, lekker vers uit de tuin… Vind het gewoon superlekker.

      Warme groeten!

      Stef

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.