Pho Ga Vietnamese kip noedelsoep

Zeer makkelijk recept om thuis lekkere Pho Ga Vietnamese kip noedelsoep te maken, zodat je goedkoop, zonder ver te reizen, zal genieten van warme maaltijdsoep.

Zet je klok even stil en bestel in gedachten een verse Vietnamese koffie, die onmiddellijk voor je neus op tafel staat… en begint te druppelen zodat je zal genieten van een verse tas “echte” koffie (sorry Starbucks, maar wat smaak betreft verkies ik deze Vietnamese koffie’s… en ze zijn nog eens veel goedkoper!). Geniet tijdens het druppelen van een Vietnamese snack of gewoon van hoe de Vietnamese wereld rondom je beweegt.

Vietnamese keuken ontdekken in Vietnam

Wanneer je in Vietnam bent en je wil iets gaan eten, leg dan je gids met aanbevolen restaurants opzij… Ga gewoon de straat op, op zoek naar de straatvenders waar flink wat volk rondhangt, en kans is groot dat je de lekkerste Vietnamese noedelsoep of loempia’s hebt (Niet de dikke diepvriesloempia’s die je “bij de Chinees” uit het frituurvet geserveerd krijgt.: In Vietnam is alles vers).

Vietnam is een ideaal land om je klok thuis te laten liggen en je gewoon onder te dompelen in het dagdagelijkse leven. Zonder klok weet je toch nog hoe laat het is wanneer je kijkt wat er rondom je gegeten wordt:

  • ’s morgens herken je uiteraard de lekker krokante Franse broden, maar Vietnamees ontbijt is vooral noedelsoep (pho – zie ons lekkere pho bo recept): talloze stalletjes serveren een dampende bouillon met noedels, in reepjes getrokken kip, varkens vlees , sjalot en de typisch Vietnamese verse, groene tuinkruiden.
  • ’s namiddags vinden de schoolkinderen en iedereen die honger heeft wel een straatvender die – sneller dan je oog kan volgen – dunne rijstpannenkoekjes vult met alweer verse groenten tot de typische Vietnamese loempia
  • ’s avonds verandert het straatbeeld: waar je overdag nog een auto kon parkeren, staan nu tafels met plastiek stoelen of zitjes rond stalletjes waar je zal genieten van banh xeo (foto hieronder: gevulde eierpannenkoek op basis van flink wat ei en rijstmeel: dus glutenvrij), pho uiteraard en zoete fruitdesserten: vers gesneden fruit gemengd met ijs en gecondenseerde melk.
    Vietnamese hartige pannenkoek banh xeoBanh xeo (vertaald naar “sissende cake”): Vietnamese hartige pannenkoek gevuld met sojascheuten, varkensvlees, garnaal en lenteuitjes

Natuurlijk kan je ook op Vietnamees restaurant gaan aldaar, maar de menukaart wil wel eens een uitdaging zijn: westerse letters met accenten in allerhande richtingen, maar geen enkel woord dat je begrijpt.

Makkelijker wordt het wanneer je gewoon de straat op gaat: kijk naar wat iemand op zijn bord heeft, kijk naar wat er in de pot van de straatvender zit, en maak zo je keuze. Hoe meer volk zit te wachten voor lege kommetjes, hoe meer kans je hebt een straatvender gevonden te hebben waar het duidelijk waard is om op zijn/haar voedsel te wachten.

Buikje niet vol na 1 straatvender? Ga dan op zoek naar de volgende… Wat wel vol zal blijven is je geldbeugel 🙂 Elke straatvender is gespecialiseerd in 1 gerecht, maar ook in sommige restaurants zal je maar 1 gerecht vinden: zo serveert Cha Cha La Vong in Hanoi alleen… “cha cha“: geen 2/3de dans, maar wel een visfilet geroosterd boven een houtskoolvuurtje, geserveerd met noedels, dille, geroosterde pindanootjes in pittige limoenolie… bereid en geserveerd zoals ze het al 100 jaar daar doen.

Vietnamese recepten en gerechten

De Vietnamese keuken is een mengeling van vooral Chinese, wat Franse en enkele Amerikaanse koloniale invloeden. Vietnam werd door de Chinezen gekoloniseerd tot ongeveer 1000 jaar geleden en introduceerden stokjes (chopsticks), wokken en frituren. Ook de Franse keuken laat een duidelijke indruk na: stokbrood met gio (paté: niet te vet varkensvlees dat tot een pasta wordt gehakt, in bananenbladeren gerold en dan gekookt).

Zoals we al zegden druppelt Vietnamese koffie minutenlang in een glas met een bodem gecondenseerde melk. Is je koffie na het druppelen al te koud, dan vul je gewoon aan met heet water. Inderdaad westerse, gecondenseerde koemelk, daar waar de meeste Aziaten sojamelk verkiezen (wegens ze verteren niet goed koemelk en eenzelfde stuk land produceert veel meer sojamelk dan koemelk!). Behalve “Franse” melk vind je ook yoghurtpotjes, caramel flans en vooral roomijs, wat door de Amerikanen serieus werd gecommercialiseerd.

Wandel rond op het Vietnamese platteland (wanneer je een taxireis van de stad naar het platteland overleeft, wegens het is er ‘minder vriendelijk’ rijden dan op het wegennet in De Lage Landen) en je ziet groen alom.

Vooral groene rijstvelden, maar ook groene bladgroenten en vooral groene tuinkruiden: koriander, basilicum, munt, dille, komijnbladeren en ander groen dat je in De Lage Landen niet zal terugvinden. Wat maakt dat je in elke soep, pho, loempia, vlees- of visgerecht een bosje rau of verse groene kruiden geserveerd krijgt. Of bestel ’s morgens een Vietnamees groene smoothie of cocktail rau met verse groene kruiden, water, ijs en suiker.

Kijk op de landkaart en je ziet dat Vietnam een zeer lange, smalle landstrook is naast de kust, met veel water voor zowel rijst als rivieren. Vis speelt dan ook een belangrijke rol in het Vietnamese dieet, naast uiteraard rijst. Langs de landwegen zie je garnalen drogen in de zon en de Vietnamese vissaus nuoc nam zal je in vele Vietnamese recepten terugvinden.

Het paleo dieet in Azië?

Persoonlijk ranken voor mij de Japanese (denk Okinawa dieet, waar een groot deel van de bevolking gezond 100 jaar wordt) en Vietnamese keukens hoog.

De Vietnamese keuken rankt hoog, wegens de lekkere, en eenvoudig te maken bouillonsoepen en wegens mijn glutenintolerantie: Vietnamese noedels, verse Vietnamese loempia’s, banh xeo (eierpannenkoeken)… allemaal op basis van glutenvrije rijst. Niet strikt paleo , maar ikzelf eet alvast niet – zoals de Vietnamezen – elke dag rijst: wat dus best past in de minder strikte paleo dieet versie volgens S. Boyd Eaton.

Simpel gezegd: neem uit de Vietnamese keuken de rijst weg, en je zit uitermate dicht bij een strikt paleo dieet. Logisch dan ook in Vietnam “het paleo dieet” niet echt veel opgang maakt wegens… “Vietnamese keuken – rijst = paleo”.

Pho Ga Vietnamese kip noedelsoep

Dat het maken van Vietnamese soepen niet moeilijk hoeft te zijn, zal je in onderstaand soep recept merken. Mijn schoonvader (uit Hainan, China en 90+ jaren jong) voegt al gauw 1 theelepel gula melaka (ongeraffineerde bruine suiker) toe in een bouillon van een halve kip. Volgens schoonvader is suiker nog steeds het beste “geheime” ingredient in allerhande gerechten.

Heb je teveel bouillon gemaakt, hak dan de gekookte beenderen fijn, voeg ze bij de overschot van de bouillon, laat een 5tal minuten koken en serveer bij de volgende maaltijd.

Pho Ga Vietnamese kip noedelsoep

http://GezondeSoep.com/
Zeer makkelijk recept om thuis lekkere Pho Ga Vietnamese kip noedelsoep te maken, zodat je goedkoop, zonder ver te reizen, zal genieten van warme maaltijdsoep.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten
Gang Soep
Keuken (strikt paleo en Voedselzandloper wanneer je de rijstnoedels vervangt met shiratakinoedels van de konjac yam), glutenvrij, Vietnamese keuken
Porties 2

Ingrediënten

  • 150 gram droge platte rijstnoedels geweekt in warm water tot ze zacht zijn - Voor wie strikt paleo of Voedselzandloper volgt: vervangen met shiratakinoedels van de konjac yam, bijvoorbeeld te koop bij Delhaize -
  • halve biologische scharrelkip (kip met vrije uitloop dus) in stukken gehakt
  • 4 knoflookteentjes
  • 6 sjalotten
  • 2 eetlepel olie
  • 1/2 theelepel van het Chinese 5 kruidenpoeder 5 spice powder
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 2 eetlepel vissaus
  • naar smaak 1 theelepel rotszout of zeezout

Garnering:

  • takjes lente-uitjes fijngehakt
  • verse korianderbaadjes
  • Vietnamese basilicumblaadjes
  • gehakte rode pepers
  • kalamansi limoentjes of limoen of citroen

Hoe klaarmaken
 

  • Warm olie op in een wok en karameliseer er de sjalot en de knoflook in aan (vuur niet te hoog zetten, je wil de knoflook niet aanbranden). Dit duurt een 5tal minuten.
  • Doe de gekarameliseerde sjalot en knoflook in een soeppot, samen met het Chinese 5 spice powder, het kaneelstokje, de steranijs, peperkorrels, vissaus en kip. Voeg water toe tot de kip onder staat (ongeveer 2 kommen soep, want het gerecht is voor 2 personen, staat de kip niet onder, dan uiteraard meer water toevoegen). Breng aan de kook en laat dan een uurtje pruttelen op een laag vuurtje onder deksel. Indien nodig: afschuimen.
  • Haal de stukken kip uit de soep, laat even afkoelen, trek het vlees van de botten en versnipperen het vlees met de hand. Zeef de soep door een vergiet. (onze soeppot heeft een handig deksel met gaatjes, dus gewoon afgieten en je hebt al het meeste van de bouillon opgevangen).
  • Tijd om je Vietnamese noedelsoep te serveren: doe de rijstnoedels in een soepkom en schep er de bouillon over. Leg daarop wat kippenvlees en garneer met lenteuitjes, koriander, basilicum en gehakte pepers. Serveer onmiddellijk, met (kalamansi) limoentje voor wie een extra (zure) smaak aan de soep wil toevoegen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.