Makkelijk en lekker noedelsoep recept dat ieder kan maken, zodat je met weinig werk zal genieten van een volledige maaltijdsoep op elk moment van de dag.
Noedelsoep met kip is 1 van mijn meest gegeten ontbijtsoepen hier in Maleisië.
Je leest het goed: in plaats van de dag te beginnen met een boterham, muesli of ontbijtgranen, eet je in Maleisië ook ’s morgens een warme maaltijd. “Hainese chicken rice” (kip met rijst), nasi lemak (kokosrijst met allerhande bijgerechten waaronder sambal, geroosterde pindanoten, hardgekookt ei, groenten, kip curry, garnalen…) of een soep met noedels.
“Zit je dan eerst 2 uur te koken alvorens je begint te ontbijten?”, hoor ik je denken? Nee hoor. Je gaat gewoon:
- de straat op en op zoek naar straatvenders of
- je kent een restaurantje waar alleen noedelsoepen worden geserveerd of
- je gaat naar je favoriete coffeeshop, waar allerlei venders een permanent plaatsje huren.
De coffeeshop – niet zoals in Nederland, maar gewoon een plaats waar allerhande koffie en andere dranken geserveerd worden – is mijn favoriete ontbijtplaats, kwestie dat er verschillende venders staan die elk hun specialiteit aanbieden, wat 2 voordelen heeft:
- ben je in groep, dan kan ieder in de groep apart bestellen wat zij of hij wil en
- je gerecht is veel sneller geserveerd in vergelijking met een restaurant met maar 1 keuken (en kok).
Snelheid is inderdaad troef hier: binnen het half uur (de minimum tijd van een betaalde parkeerplaats) kan je bestellen, eten, drinken en zonder parkeerboete weer wegrijden.
Wat noedelsoep betreft heb je – zeker in de gespecialiseerde noedelsoep restaurants – dikwijls ook nog de keuze uit:
- soort bouillon
- soort ingrediënten
- soort noedels.
Wat soep betreft is de keuze eerder beperkt van bouillon (kippe-, runds- of gehaktballenbouillon) of een currysoep voor currynoedels of “curry mee“. Sommige restaurants serveren je een “witte soep” met kokosroom en zetten een potje currypasta op tafel, zodat je naar believen je soep op smaak kan brengen met lekkere curry.
Wat extra ingrediënten betreft is dat dikwijls de keuze uit visballen, garnalen, sesamolie, gehaktballen, zwarte gehaktballen (van varkensbloed), gebakken tofu, kokkels, inktvis, sojascheuten…
Voor voorbeelden van andere noedelsoep recepten uit Maleisië, heb je de keuze uit dit laksa soep recept of deze Indonesische soep.
Glutenvrije en koolhydraatarme noedels
Wat soepnoedels betreft, verkies ik voor ontbijt de platte, brede rijstnoedels of kway teow: je kan ze ook gebakken eten in char kway teow.
De keuze van de noedels is voor mij uitermate van belang, daar ik geen gluten verdraag, dus eet ik geen pasta op basis van tarwe (zoals vele gele noedels – bami). Gelukkig zijn er hier flink wat rijstnoedels te vinden, waaronder de in de Lage landen ook gekende dunne, lange rijstvermicelli: mihoen. Tenslotte zijn er ook nog de uit bonen vervaardigde zeer dunne, meer doorzichtige glasnoedels of glasmie: tang hun of so hun.
Glutenvrij eten is in Azië dus niet echt moeilijk wegens rijst bevat geen gluten en rijst is alom aanwezig. Ik eet 90/10 paleo, waar die laatste 10 vooral uit rijst (noedelsoepen en nasi lemak) en peulvruchten (sojascheuten, thosai…) bestaan.
Gewoon glutenvrij op (Chinees) restaurant is makkelijk hier: gewoon 1 vis- of vleesgerecht en 1 tot 2 groentegerechten bestellen en je bent goed… Het went wel…, die blik op de ober haar/zijn gezicht wanneer je uitdrukkelijk zegt dat je er geen rijst bij wil… 🙂
Rijstnoedels zijn dus glutenvrij, maar niet koolhydraatarm!
Wie echter ook koolhydraatarm wil eten, heeft het geluk dat de Japanners uit de zetmeelrijke knollen van de konyak yam plant shirataki noedels maken. Deze shirataki noedels zijn uitermate geschikt voor een koolhydraatarm dieet en staan op de Japanse menukaarten onder Sukiyaki en Oden (ook wel misodengaku of dengaku genaamd).
Samengevat: soepen maak je zo gezond als je zelf wil, met ingrediënten naar smaak en die in jouw dieet passen. Tijd om aan de slag te gaan en deze noedelsoep met kip te maken:
Noedelsoep recept
Ingrediënten
Voor de bouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 kip 1 klein losloopkipje weegt hier 600 gram
- rotszout
- 1 ajuin
- 1 prei
- 1 wortel
- 2 knoflookteentjes
- 1 kruidnagel
- 10 tal zwarte peperbolletjes
- 1 kruidnagel
- 1 stengel citroengras
- 1 tipje van een verse lange rode peper (2 cm)
- 1 stukje verse gemberwortel 3 cm
- 1 koffielepel vissaus
- water tot alles onder staat
- 1 tomaat
Voor het serveren
- rijstvermicelli lees op de verpakking hoeveel per persoon, vuistregel 70 gram
- sojascheuten naar wens
- Romeinse slabladeren naar wens
Hoe klaarmaken
- Neem een brede soeppot en warm er de olie in op.
- Snijd de kip in stukken, strooi er rostzout over en begin te bruinen in de soeppot.
- Ondertussen ga je rustig de rest van de soepgroenten snijden en toevoegen: schil de ajuin, snijd in niet te kleine stukken en doe bij in de pot. Draai het vlees om zodat het aan beide kanten zal bruinen.
- Was een preistengel, snijd in lange stukken en voeg toe.
- Was een wortel, snijd in schijfjes en voeg toe.
- Schud zo nu en dan met de pot zodat alle stukken groenten en vlees de bodem zullen voelen.
- Pel de knoflookteentjes en voeg toe.
- Voeg tenslotte de kruidnagel, peperbolletjes, vissaus en gekneusde citroengrasstengel toe, schud alles even om en laat wat verder bruinen.
- Giet er dan water over tot alles onder staat, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat een anderhalf uur pruttelen.
- Voeg een kwartier voor het einde van de kooktijd een in stukjes gesneden tomaat toe.
- Zet ondertussen de rest van de soep klaar zodat je bij het serveren gewoon alles in grote soepkommen doet, de kippenbouillon erover giet en serveert.
- Week de rijstvermicelli een kwartiertje in heet water en laat dan een 5tal minuten koken in ander water op het vuur.
- Kuis de sojascheuten.
- Snijd de saladebladeren in kleine stukken, kwestie dat je ze makkelijk kan eten met stokjes of lepelen met een soeplepel.
- Terug naar je bouillon: proef en is de bouillon lekker van smaak, haal dan de kip eruit en pluk met je handen het vlees van de kippebeenderen. Voeg eventueel meer zout, peper of vissaus aan de bouillon toe.
- Tijd om je noedelsoep met kip te serveren? Schep dan het kippenvlees, de salade en de noedels in een kom. Overgiet met de kippenbouillon en serveer er nog enkele sojascheuten over. Heb je het bij de hand zoals hier in Maleisië: serveer met sambal belacan (of iets anders pikant, denk aan Sambal Oelek, wat we hier in Maleisië dan weer nauwelijks kunnen vinden...).
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!