Mooie, lekkere, witte mosterdsoep maak je snel met dit recept, zodat je zal genieten van een smeuïge soep met jouw favoriete mosterdsmaak van de beste streekproducten.
Hoe maak jij je lekkerste mosterdsoep naar eigen smaak?
De bedoeling is eerst een soep te maken met een lekkere en zachte smaak, die je daarna afwerkt en verder op smaak brengt met mosterd naar jouw persoonlijke smaak.
Uiteraard is de keuze van de mosterd bepalend voor je eindresultaat. In België (bijvoorbeeld Tierenteyn), Nederland en Frankrijk wordt nog artisanale mosterd gemaakt, dus kies uiteraard voor zulke streekproducten.
Verder kan je spelen met pittigheid en textuur: Mosterd bestaat in sterke/scherpe of veel zachtere varianten. Ook kan je spelen met textuur: altijd mooi om mosterdzaadjes in je mosterdsoep te vinden! Uiteraard maak jij je eigen (geheime) huisrecept met een mengeling van door jouw gekozen mosterdsoorten, zodat jij je vrienden zal verassen met een mosterdsoep die ze nog nooit ergens anders geproefd hebben!
Lees op de mosterdpot wat op de verpakking staat aan ingrediënten: de gezondste mosterd bestaat uit mosterzaden, azijn, water en zout. In de zogenaamde graanmosterd zijn deze (grof gemalen) zaadjes dus nog zichtbaar.
Kies witte kleuren en zachte smaken om je mosterd te dragen:
Mosterd gaat je soep een typisch scherpe smaak geven, dus kies geen andere, scherpe ingrediënten zodat mosterd de hoofdrol blijft spelen. Subtiel kiezen we dus niet voor ui, maar wel voor een ietwat zoetere, zachter smakende sjalot en prei.
Het oog wil ook wat: je wil de donkere mosterdzaadjes liefst zo goed mogelijk zichtbaar houden, dan kies je voor ingrediënten “zonder kleur”. In het geval van prei dus wel de witte stengel van de prei, maar zeker niet het groene gedeelte toevoegen. In het geval van selder: geen groene stengels maar wel een knolselder.
Verder kan je naar believen ingrediënten toevoegen waar je anders ook mosterd of mosterdvinaigrette bij zou serveren: we denken hier aan witloof, waar je de scherpe smaak van het witloof dan wel onmiddellijk afzwakt door het witte vruchtvlees van een zoete appel toe te voegen. Wie De Voedselzandloper volgt, zal uiteraard zeker wat witte champignons toevoegen.
Voeg indien gewenst ook room toe aan de soep, zowel voor de witte kleur en ook opnieuw om de scherpe smaak van mosterd wat te verzachten. Klassiek gebruik je koeroom, De Voedselzandloper zal sojaroom gebruiken en in het paleo dieet gebruik je zelf gemixte cashewnotenroom. Maar wie vorige tip herinnert: voeg ingrediënten toe waar je anders ook mosterd zou aan toevoegen: vervang de room door… kaas! Met kaas wel pas zout toevoegen nadat de kaas door de soep gemixt is.
Je wil een ietwat gebonden soep, dus hier kies je voor een binding die ook in je dieet past:
- werk je met hoeveboter, dan kan je tarwebloem over de gestoofde groenten strooien, schudt even met de pot zodat de bloem goed verdeeld wordt en laat zo even mee stoven: giet daarover bouillon of water, breng aan de kook en je soep zal binden
- wie een paleo dieet of De Voedselzandloper volgt, weet uiteraard dat je met tapioca je soep kan indikken (reken 25 gram per liter bouillon
- wie generaties lang aardappelen gebruikt om soepen in te dikken (hoera, ook een aardappel is wit!), laat 250 gram aardappel mee stoven en garen per liter bouillon)
Wie witte kool of bloemkool aan de groenten wil toevoegen, weet – zoals reeds vermeld in het koolsoepdieet – dat je kolen niet langer dan 10 minuten laat meekoken. Dus wanneer je alle groenten bijvoorbeeld een half uur zal laten gaar sudderen, voeg je de kool pas de laatste 10 minuten toe.
Samengevat: maak een dikke, gepureerde, liefst witte of licht gekleurde soep, en breng verder op smaak met mosterd. Smakelijk!
- vetstof (olie, ghee of hoeveboter, geen margarine!) om te stoven
- 1 tot 2 sjalotten
- 1 tot 2 witte preistengels
- 1 tot 2 aardappels
- andere witte groenten of witte champignons (totaal gewicht aan groenten met aardappels een 500 gram)
- groentebouillon om de groenten onder te zetten (dubbel zoveel als de groenten: 1000 ml)
- indien gewenst: 50 ml room of 50 gram kaas
- peper en rotszout naar smaak
- mosterd naar smaak (je kan ook meer dan 1 mosterdsoort gebruiken!)
- Warm vetstof op in een soeppot met dikke bodem, zorg ervoor dat de vetstof niet bruin kleurt.
- Snijd de sjalot fijn en begin aan te stoven: houdt het vuur laag zodat de sjalot niet begint te bruinen ( we werken zo wit mogelijk en zorgen ervoor dat uiteindelijk de mosterd de meeste smaak zal geven).
- Snijd de andere soepgroenten en aardappel fijn, roer door de sjalot en laat mee aanstoven.
- Zet dan onder de groentebouillon, breng aan de kook, voeg indien gewenst nu al wat peper en rotszout tot en laat een half uurtje zonder deksel sudderen totdat alle ingrediënten supergaar zijn (kolen pas de laatste 10 minuten laten meesudderen).
- Pureer dan de soep met een staafmixer.
- Neem van het vuur en mix er indien gewenst room of kaas door.
- Nu wordt het naar eigen smaak spelen met mosterd toevoegen: neem een halve eetlepel mosterd, roer door de soep en proef. Ben je tevreden met de mosterdtoets en is de soep zout genoeg, serveer dan. Is meer zout nodig, voeg dan meer zout toe. Wil je meer mosterdsmaak: voeg dan opnieuw een halve of hele eetlepel mosterd toe en blijf proeven tot de mosterdsoep proeft zoals jij het wil: niet te scherp (liefst geen scherpe wasabi toestanden die je neus doen lopen), maar wel een lekkere soep verder op smaak gebracht met mosterd.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!