Beproefd recept om lekkere maissoep met kip te maken, zodat je heerlijk zal genieten van een vullende maaltijdsoep, snel klaar wanneer je al kippenbouillon hebt.
Vertrek je van nul en ga je eerst zelf een (h)eerlijke kippenbouillon trekken, reken dan op een 2 tot 3 tal uren van start tot serveren. Je kan ook een zeer goedkope kippenbeenderenbouillon trekken, en extra kippenvlees bakken of het kippenvlees vervangen met gebakken omelet in reepjes gesneden of ei vers door de soep geroerd.
Indische Chinese maissoep maken
Mais is oorspronkelijk een Mexicaans gewas, dat door Christoffel Columbus naar Europa werd gebracht, waar het dan weer verder werd veredeld zodat het ook in de Lage Landen kan geteeld worden. Logischerwijze hebben de Mexicanen hun maissoep versies, dikwijls met bonen en pikant met chilies. De Groene Meisjes – 2 Nederlandse, leuke, veganistische meiden Jamie en Merel – delen alvast hun vegetarisch, Mexicaans maissoep recept.
Het recept hieronder is een Indische Chinese maissoep: ietwat zoet-hartig, smeuïg en zeker niet pikant. In plaats van maïzena, wordt er dikwijls een geklutst ei door de soep geroerd, voor de typisch Chinese egg drop soep. (Engelse Link)
Een kruidenbuiltje kan je natuurlijk kant en klaar kopen: het lijkt wat op een theezakje. Je kan het ook makkelijk zelf maken door de kruiden in kaasdoek te omwikkelen (dubbel omwikkelen wanneer je fijne kruiden gebruikt) en toebinden met een keukentouw. Nog makkelijker is een herbruikbaar (metalen of siliconen) theezakje (theebal of infuser genaamd) te vullen met je favoriete soepkruiden.
- De soep is supersnel klaar wanneer je al kippenbouillon klaar hebt en mais uit een bokaal toevoegt. Wel kijken op de verpakking wat er allemaal in het bokaal zit, liefst geen suiker of andere rommel toegevoegd en uiteraard biologisch geteeld. Het zou maar jammer zijn een eerlijke, zelfgemaakte kippenbouillon te mengen met fabrieksvoedsel.
- Kies je voor verse mais, reken dan een 20tal minuten extra kooktijd. Weet ook dat hoe langer de mais bewaard wordt, hoe meer natuurlijke suikers worden omgezet in zetmeel. Afhankelijk van wat je precies wil, gebruik je dus ofwel superverse mais ofwel lang bewaarde kolven.
Waarom is mais niet toegelaten in het paleo dieet?
In het paleo dieet (Engels site “The Paleo Diet“) wordt afgeraden om granen te eten. Ook mais is een graan.
Veel meer leesvoer over het paleo dieet vind je hier (voor de massa) of hier (diep wetenschappelijk ondersteunde discussies over paleo en het eten van onze voorouders, die duidelijk geen last hadden van de welvaartsziekten ten tijde van voor de landbouwrevolutie of het neolithisch stenen tijdperk.)
Paleo in het zeer kort: voor de landbouw was uitgevonden, spreken we van het paleolithisch stenen tijdperk, in het kort “paleo”. Mensen aten toen wat ze konden vinden (verzamelaars) of wat ze konden vangen (jagers). Dus: planten en dieren. Schijnbaar geen graszaden. Duidelijk geen landbouwgewassen (er werden immers geen groenten noch fruit gekweekt), geen veeteelt en ook geen brood.
In 1975 schreef Walter L. Voegtlin in “Het stenen tijdperk dieet (The Caveman Diet)” dat de stenen tijdperk mens niet geëvolueerd is om brood en melkproducten te verteren. Hij haalde deze 2 ingrediënten uit het menu van zijn patiënten, wat hun spijsvertering stelligst ten goede kwam. Dit werkt ook voor mij: ikzelf ben glutenintolerant, dus voor mij geen tarwebrood. Blijkt dat mais geen gluten bevat, dus kan ik deze soep zonder verdere problemen eten.
De paleo aanhangers (“The Paleo Diet” werd sinds begin deze eeuw gepatenteerd door Dr. Loren Cordain, is dus een commerciële bedrijvigheid geworden) gaan ervan uit dat:
- wie niet gezond is, best “strikt paleo” eet: geen granen, geen peulvruchten, geen toegevoegde suikers en geen fabrieksvoedsel.
- Wie wel gezond is, zou in beperkte mate wel wat granen en peulvruchten mogen eten, tot zelfs een glaasje wijn volgens Dr. Boyd Eaton – ook wel eens de grootvader van het paleo dieet genoemd).
Na 1 maand strikt paleo wist ik na bijna 40 jaar worstelen met een zeer vervelende spijsvertering, dat ik intolerant ben voor gluten. Ook verdraag ik bepaalde melkproducten niet goed. Iets wat je alleen te weten komt wanneer je een maand die producten uit je dieet schrapt.
Samengevat: heb je een ziekte die door de moderne wetenschap niet kan genezen worden of waarvan de moderne geneeskunde de oorzaak niet van kan vinden, eet dan een maand strikt paleo, en kijk of je je er beter van voelt.
Wie lactose-intolerant is, maar wel graag een extra romige soep maakt, vervangt in onderstaand recept bijvoorbeeld 100 ml kippenbouillon met 100 ml cashewnotenmelk, gemaakt door 10 gram cashewnoten 1 minuut te blenderen met 100 ml water. Hoe meer cashewnoten je blendert in 100 ml water, hoe romiger je cashwenotenmelk en uiteraard hoe romiger je soep.
- 1,5 tot 2 kg kippenbeenderen, organen, nek en vlees van biologisch geteelde losloopkippen
- water
- 2 witte ajuinen met bruine schil
- 2 wortelen
- 2 bleekselderij stengels
- 1 kruidnagel
- 10 zwarte peperkorrels
- 1 kruidenbuiltje van 1 laurierblad, 1 theelepel gedroogde tijm en enkele twijgjes peterselie
- 750 ml kippenbouillon (zelfgemaakt hierboven)
- minstens 50 gram versnipperd kippenvlees per persoon (van de kippenbouillon)
- 1 theelepel sesamolie
- 3 tot 4 verse maïskolven (of 1 bokaal (425ml) mais)
- indien gebonden maissoep gewenst: 2 eetlepels maïzena + 2 eetlepels water
- indien gewenst: 6 lenteuien: in 4 cm stukken gesneden of fijngesneden
- indien gewenst: ½de theelepel vers geraspte gemberwortel
- naar smaak: glutenvrije tamari saus (of sojasaus of paleo coconut amino's, weet wel dat mais niet paleo is) 1 tot 2 eetlepels
- naar smaak: witte peper
- naar keuze en smaak: bieslook of lenteuitjes, basilicumblaadjes, verse dragon of verse korianderblaadjes voor de garnering en extra smaak.
- Maak eerst kippenbouillon door de kip of kippendelen in een grote soeppot onder koud water te zetten. Breng langzaam aan de kook en schuim af indien nodig.
- Snijd ondertussen alle groenten grofweg, laat de schil aan de ajuin.
- Wanneer je de bouillon hebt afgeschuimd, voeg je de soepgroenten, kruidnagel, peperkorrels en kruidenbuiltje toe, en laat 1 tot anderhalf uur sudderen.
- Giet de bouillon door een vergiet of zeef, en gooi de beenderen en soepgroenten weg. Het kippenvlees houd je wel bij en de bouillon uiteraard ook. Wil je een vetarme bouillon, laat dan afkoelen en zet een nachtje in de ijskast zodat je het gestold vet er de volgende dag makkelijk af kan scheppen. Heb je zoals ik geen probleem met gezond kippenvet, drink het dan gewoon mee op.
- Versnipper (scheur) het kippenvlees, roer er een theelepel sesamolie door en zet apart tot je de maissoep gaat koken.
- Maak dan de maissoep: eerst de snelle methode met mais uit bokaal: kook de bouillon met het versnipperd kippenvlees, voeg de mais toe, maak een papje met de maïzena en het water en voeg ook dat toe. Laat een 3tal minuten sudderen, voeg de 6 lenteuien toe, proef en breng verder op smaak met glutenvrije tamarisaus.
- Laat de soep nog even sudderen en serveer met extra vers gesnipperde bieslook.
- De tragere methode met verse maïskolven: houd indien gewenst ½ kolf apart voor de garnering en snijd de graantjes van de andere kolven. Breek of snijd de kolven zonder graantjes in 2.
- Voeg de losse maiskorrels en de lege kolven in de bouillon, breng aan de kook en laat een 10 tal minuten pruttelen.
- Haal de kolven uit de pot en gooi weg.
- Pureer wat in de soeppot is (of giet de helft in een andere pot, pureer en giet terug bij de rest van de soep). Ideaal is flink lang te pureren tot de soep zeer smeuïg wordt. Je hebt dan verder geen maïzena nodig om de soep meer in te dikken. Is de soep te dik, voeg dan meer bouillon toe, is de soep te dun, voeg dan beetje bij beetje van het maïzenapapje toe in de kokende soep tot de soep de gewenste dikte heeft.
- Indien gewenst: Wie het kippenvlees nog wat extra smaak wil geven, kan het versnipperde vlees (200 gram) eerst eventjes (1 minuut) in warme olie met in schijfjes gesneden wit van lenteui en verse gemberwortel (1/2de theelepel).
- Snijd indien gewenst de rest van de graantjes van het overgehouden stuk maïskolf en roer door de soep met het versnipperde kippenvlees. Proef en breng verder op smaak met glutenvrije tamari, witte peper en verse tuinkruiden.
lijkt me een leuk recept en lekker ook
Dank voor de 5 sterren Monique!
Is inderdaad een leuk recept, je zou er gelijk suikermais voor gaan zaaien volgend jaar: best makkelijke teelt, vraagt niet echt veel ruimte noch werk, en is eens iets anders dan gewoon gekookte kolven geserveerd met echte hoeveboter (voor wie hoeveboter in haar/zijn dieet toegelaten is).
Wat heb jij dezer dagen weer op het vuur staan en hoe verloopt de oogst?
Warme groeten!