Deze Indiase kruidenbouillon maak je in minder dan 30 minuten zodat je snel een volledige pot groentesoep naar smaak zal maken of serveer lekker bij rijst.
In de westerse wereld grijpen velen al snel naar een bouillonblokje, water erbij en ‘hoppa’: klaar is de “bouillon”, al dan niet boordevol zout, monosodium glutamaat en andere scheikundige producten waar je de naam niet echt goed van kan uitspreken. Een toch wel zeer snel en gezond alternatief is deze groentebouillon die je maakt in minder dan 15 minuten. Hoef je geen groenten te garen, dan kan het dus nog sneller met alleen kruiden.
In India vind je naast de rijst dikwijls een kommetje heldere bouillon boordevol smaak: “rasam” of “saar” of “Pepper Water” – peper water inderdaad -. Het is een dunne, heldere soep op basis van tamarinde, knoflookteentjes en zoals het woord kruidenbouillon doet vermoeden: een flink aantal verse of gedroogde kruiden.
De functie van rasam is tweevoud:
- je bevochtigt je rijst ermee, zodat je met je hand rijstballetjes kan rollen en zo zonder lepel noch vork te eten
- bovendien geeft het de rijst extra smaak.
Klassiek wordt rasam gemaakt door een klein beetje dahl – een zeer dikke soep van gedroogde linzen, gedroogde bonen of gedroogde erwten – te koken met veel water, verder op smaak gebracht met gebakken mosterdzaadjes, pepertjes en curry bladeren.
Een andere manier is gewoon wat kookvocht te scheppen van een grote pot kokende dahl, en daar naar wens look, komijn, mosterdzaadjes, gember, geelwortel en koriander aan toe te voegen. Afhankelijk van wat je bij de rasam voegt, krijgt deze bouillon een toepasselijke naam waaronder de meest bekende mulligatawny: de Engelse interpretatie van het klassiek Indiase Pepper Water.
Omdat niet iedereen linzen bij de hand heeft, vertrekt onderstaande kruidenbouillon van tomaten. Heb je ook geen tamarinde, dan kan je in onderstaand recept ook de mosterdzaadjes weglaten en beide vervangen met 2 tot 3 theelepels mosterd en citroensap naar smaak. Uiteraard is de smaak dan helemaal anders, maar je zal toch nog een lekker gekruide bouillon maken. Kook er nog wat champignons door en je hebt een lekkere, heldere champignonsoep klaar in minder dan 30 minuten… lekker gekruid zonder bouillonblokjes!
- 1250 ml water (= 1 liter (kokend) water voor de tomaten + 250 ml kokend water voor de tamarinde)
- 2 eetlepels gedroogde tamarinde
- 4 grote tot 8 kleine tomaten
- 1 eetlepel olijfolie (of voor de lacto-vegetariërs: ghee)
- ½ theelepel zwarte mosterdzaadjes
- 1 ajuin
- 1 theelepel komijnpoeder
- ½ theelepel zwarte peper
- rotszout
- 1 klein rood pepertje
- 10 knoflooktenen
- indien nodig: vers geperst citroensap
- 3 eetlepels vers gehakte koriander (blaadjes met of zonder stengel, maar niet de wortel)
- Heb je een elektrische waterketel en wil je snel werken, begin dan met water te koken.
- Breek de tamarinde in kleine stukjes en laat 5 minuten weken in de 250 ml kokend water.
- Neem een kleine soeppot (2 liter), doe er de tomaten in, giet er 1 liter (kokend) water over, breng aan de kook en laat verder pruttelen totdat de tomaten openbarsten. Verwijder dan het vel en pureer (met een vork of aardappelstamper ...) in het water.
- Neem ondertussen een pan, warm er op een hoog vuur de olijfolie (of ghee) in op, voeg de mosterdzaadjes toe, zet een deksel op de pan, zet het vuur hoog en wacht tot de zaadjes beginnen te poppen.
- Snijd ondertussen de ajuin fijn, voeg bij de mosterdzaadjes nadat ze gepopt zijn, zet het vuur wat lager en laat de ajuinen gaar stoven (5 tot 10 minuten).
- Als ondertussen het water van de tamarinde wat afgekoeld is, wrijf je met he handen over de tamarindestukjes zodat het sap goed vrijkomt in het water. Pers zo al het sap uit de tamarinde en laat het sap door een zeef of persdoek of gewoon door je handen sijpelen in het water met de tomaten.
- Strooi komijnpoeder, zwarte peper en rotszout over de gestoofde ajuin, roer goed om en laat een minuutje verder stoven, zodat het aroma van het komijnpoeder goed vrijkomt. (ikzelf heb hier in bovenstaande foto gemengde paddestoelen toegevoegd, zodat je meteen een heuse, heldere champignonsoep zal maken).
- Voeg dan bij de tomatenbouillon.
- Snijd het pepertje fijn en roer door de bouillon.
- Rasp de 10 gepelde knoflooktenen door de bouillon, breng aan de kook en laat nog enkele minuten verder koken.
- Proef en breng verder op smaak met meer rotszout (of indien je het meer zuur wil: voeg vers geperst citroensap toe).
- Garneer je kruidenbouillon met de verse, fijngehakte koriander en serveer.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!