Maak dit zeer makkelijk knolseldersoep recept zodat je op een koude winterdag zal genieten van een warme kop vullende wintersoep, aangepast aan jouw dieet.
Knolselder
Knolselder – ook wel knolselderij genaamd – is een heerlijke wintergroente, zowel gekookt als fijngesneden in salades.
De knol ziet eruit als een wortel, maar is eigenlijk de stam van deze soort selder, die opgezwollen is.
De smaak is gelijkaardig aan die van selder maar: veel makkelijker te kweken dan gewone selder. De plant groeit wel traag, dus in het vroege voorjaar best al beginnen onder glas te kweken. Groeit best op een zonnige plaats op grond die voldoende humus bevat zodat deze niet uit zal drogen tijdens drogere dagen.
Knolselder kweken
- Zoals hierboven vermeld, best uitzaaien onder glas in de late winter of vroege lente. Makkelijkst om uit te planten is ze nu al in individuele potjes te zaaien.
- Houdt de temperatuur rond de 15 graden, tot in de late lente, waar je de plantjes naar een koude serre verplaatst zodat de knolseldertjes een 2 weken kunnen afharden.
- Daarna uitplanten op 30 cm van elkaar.
- Zorg ervoor dat je de planten bijgiet tijdens droge periodes: mulchen (met tuincompost) is aangeraden zodat het onkruid niet zal groeien en de grond minder snel uitdroogt.
- Oogst de zijscheuten (daar kan je al vroeg op het jaar 1 van deze seldersoepen mee maken) en vanaf midzomer oogst je ook alle onderste bladeren, zodat de kroon van de selder goed zichtbaar wordt.
- In de vroege herfst de knol aanaarden zodat deze “wit” blijft. De knollen kan je al vanaf de herfst oogsten, de ganse winter door tot in de vroege lente.
Knolseldersoep recept
Knolselderij gaat al snel verbruinen na het versnijden, dus besprenkelen met vers citroensap is aangewezen. Ook gewoon zo snel mogelijk de knolselder aanstoven is aangewezen.
De soep vraagt wel naar zuur, dus citroensap zal je vroeg of laat toch toevoegen, tenzij je dieet zure room of yoghurt toestaat.
Wie een knolselderroomsoep wil maken, maar wie zuivelintolerant is, of het paleo dieet of De Voedselzandloper volgt, kan je zelf lekkere zure cashewnotenroom maken dat halverwege “verborgen” zit in dit pompoensoep recept. Ideaal – omdat je de oven toch gaat aanzetten voor de hazelnoten – , steek je er dus best onmiddellijk ook een bol (of meerdere: altijd lekker gepureerd in welke soep dan ook) knoflook bij.
Of serveer er deze gezonde walnotenpesto erbij, uit dit knolseldersoep recept van OnsKookboek.be.
- 100 gram hazelnoten (uiteraard zonder dopje), tot 180 gram wanneer je geen extra room meer zal toevoegen (hangt een beetje van je voorkeur af en de prijs van de hazelnoten...)
- 3 eetlepels ghee (paleo), arachideolie (De Voedselzandloper) of echte hoeveboter (klassiek)
- 1 middelgrote knolselder
- 1 grote ajuin
- indien gewenst: 2 eetlepels rijst (85-15 paleo) of 2 eetlepels tapioca (zowel paleo als DeVoedselzandloper) of 2 eetlepels havermout (alleen De Voedselzandloper, en zorg dat er glutenvrij op de verpakking staat voor zij die geen gluten tolereren)
- 1 liter groentebouillon of kippenbouillon (of meer wanneer je een dunnere knolselderijsoep wil)
- naar smaak: rotszout en vers gemalen zwarte peper
- naar smaak: sap van (1/2de) citroen
- naar dieet en indien extra gewenst : 125 ml room (sojaroom voor De Voedselzandloper), (al dan niet zure cashewnotenroom voor het Paleo dieet), echte koeroom voor een klassiek dieet, niets voor wie extra hazelnoten heeft toegevoegd
- Begin met je oven voor te verwarmen op 190 graden.
- Neem een bakplaat, spreid er de hazelnoten in 1 laag op uit (zet er indien je zure cashewnotenroom gaat maken je bol knoflook bij) en rooster een 5 tot 10 tal minuten, totdat de noten donkerder verkleuren en de velletjes makkelijk loskomen.
- Ondertussen verwarm je de vetstof op in een soeppot met dikke bodem.
- Snijd de ajuin fijn en begin aan te stoven.
- Snijd de knolselder in grove teerlingen en laat mee aanstoven. Roer zo nu en dan om. De rijst kan je nu al toevoegen.
- Zorg er ondertussen voor dat je hazelnoten niet aanbranden! Haal dan uit de oven, laat wat afkoelen, verwijder alle velletjes en doe bij in de soeppot.
- Roer goed om en laat mee aanstoven, alles bij elkaar een 15tal minuten.
- Ondertussen warm je de bouillon op: alles wanneer je met een staafmixer pureert, de helft wanneer je met een blender pureert.
- Wanneer je soepgroenten goed aangestoofd zijn, overgiet je ze met de helft van de bouillon, voeg naar smaak rotszout en peper toe, - voeg indien je het gebruikt havermout of tapioca toe -, breng aan de kook en laat sudderen tot de knolselder en rijst/tapioca/havermout gaar is (een 15tal minuten).
- Tijd om je soep te pureren: alles in 1 keer met een staafmixer, of wat je nu hebt met de rest van de koude bouillon in je blender (kwestie dat je knolselderijsoep dan niet wegens te heet uit je blender zal vliegen).
- Doe de knolseldersoep weer in de soeppot, breng verder op smaak met citroensap, rotszout, peper en maak smeuïger indien gewenst met je favoriete room of zonder, wanneer je de soep al smeuïg genoeg vindt dankzij de hazelnoten en gepureerde knol. Serveer warm: smakelijk!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!