Maak elke soort groentesoep zonder recept en zonder bouillon: volg deze stappen en geniet winter en zomer van lekkere soep met goedkope seizoensgroenten.
Zomer, winter, honger, trek, tussendoortje, ziek, niet ziek, tot zelfs op een feestje … niets makkelijker en sneller dan een verse groentesoep maken. Smeuïg en romig bovendien, en je moet er niet eens koeroom aan toevoegen: groenten pureren maakt een soep al romig zonder room, dus ook nog eens volledig vegetarisch!
Uiteraard belet niets je extra smaak en micronutriënten toe te voegen met een snel, zelfgemaakte notenmelk: kokosroom geeft al snel een romige soep, zonder dat je iets moet pureren. Cashewnoten mixen met water geeft dan weer een notenroom zonder verdere bewaarstoffen of blikjessmaak (2 mogelijke nadelen van ingrediënten uit blik of karton). Wie goedkoper wil werken en geen problemen heeft met aardappels in het dieet, die voegt een of 2 aardappels toe: het zetmeel van de gepureerde aardappels laat je nog even doorkoken om zo de soep extra te binden.
Ideaal om makkelijk groentesoep te maken is een soepmaker (soupmaker) te gebruiken: een soort van elektrische warm water ketel met een blendermes waar je gewoon je groenten en bouillon of water aan toevoegt, de pot aanzet en een 20 tot 30 minuten later heb je zonder verder omkijken een gepureerde groentesoep klaar.
Alhoewel makkelijk en snel – zeker een aanrader voor wie meer groenten in zijn dieet wil, maar geen tijd heeft om achter het fornuis te staan – in een soepmaker kan je geen groenten aanstoven.
Het aanstoven van je groenten zal flink wat meer smaak in je soep brengen, dus we gaan toch de klassieke toer op in een gewone soeppot. Maar wie zich graag een extra keukenapparaat wil aanschaffen type soepmaker en groenten wil aanstoven, die koopt een apparaat waar je ook de groenten in kan aanstoven: een multicooker.
Hoe groentesoep maken in 7 stappen:
- Groenten snijden
- Stoven/bruinen
- Aromaten toevoegen
- Gaar sudderen in water en (voor meer smaak indien gewenst deglaceren met Hoegaarden of wijn)
- Pureren
- Proeven en verder op smaak brengen
- Garneren en klaar!
Om goedkoop te werken gebruik je uiteraard seizoensgroenten. Om mooi te werken, kies je groenten van dezelfde kleur, bijvoorbeeld:
- voor witte soep: ui, wit van prei, stronk van bloemkool, pastinaak of wortelpeterselie in plaats van oranje wortel, knolselder in plaats van groene selder, (noten)melk
- oranje soep: oranje, rode, gele en witte ingrediënten: wortel, pompoen, butternut, rode appel, rode paprika, gele tomaat, oranje zoete aardappel, knolselder, rode linzen, wit van prei
- groene soep: groene en witte ingrediënten: vooral bladgroenten (kervel, selder, waterkers, spinazie…), verse erwten, komkommer, courgette, groen van prei
Wil je een dikkere soep, voeg dan een aardappel toe (niet paleo, niet De Voedselzandloper).
Gebruik je veel zoete groenten zoals wortel, ui en pompoen, voeg dat een appel toe voor wat extra zoet-zuur. Een erwtensoep kan je dan weer extra zoeter maken, niet door er suiker aan toe te voegen, maar wel een banaan of een peer.
- 1 tot 2 eetlepels van je favoriete vetstof (olijfolie of kokosolie voor het paleo dieet en De Voedselzandloper, arachideolie voor De Voedselzandloper) of klassiek: echte hoeveboter (dat is uiteraard niet vegetarisch)
- groenten (zie hierboven, zorg dat ze in je dieet passen: wie geen aardappelen eet - paleo dieet en De Voedselzandloper - , vervangt deze makkelijkst met pastinaak)
- aromaten (naar wens: rotszout, curry kruiden, garam masala, knoflookteentjes, gemberwortel, galangal, tijm, laurier, rozemarijn, chili, kaneel, steranijs, kruidnagel)
- water om de groenten onder te zetten (indien gewenst een scheut Hoegaarden of wijn, wanneer je dieet dat toelaat: droge wijn is best paleo, De Voedselzandloper, glutenvrij en vegetarisch)
- vers geperst citroensap, peper
- Om tijd te winnen zet je een soeppot met dikke bodem op het vuur, voeg er vetstof aan toe en snijd er een ui (prei of sjalot) in, zodat die al begint aan te stoven. Laat die een 5tal minuten zweten alvorens andere groenten toe te voegen (tenzij je een brede pot hebt, vul dan zo snel mogelijk de bodem met extra soepgroenten wortel en/of selder)
- Ondertussen snijd je de rest van de groenten in stukjes en laat mee stoven. Kies wat je maar in huis hebt: de typische soepgroenten wortel en selder, of pastinaak, zoete aardappel, courgette, pompoen, komkommer, knolselder, stengel van broccoli of bloemkool, tot vers gepeulde erwtjes of verse maïs. Snijd ze allen in eetbare grootte wanneer je de soep niet gaat pureren, ga je de soep wel pureren, dan is de logica: kleiner gesneden stukjes zijn meer werk maar maken tijdens het stoven meer smaak. Roer zo nu en dan om zodat alle groentestukjes kunnen bruinen, en voeg indien nodig meer vetstof toe.
- Ondertussen kan je ook de groenten kruiden: een snuifje rotszout, currypoeder of garam masala, fijngeraspte knoflook, gemberwortel of galangal erbij voor oosterse smaken (wat chili voor meer pit en wat kaneel om het pittige wat te compenseren zonder suiker). Voor westerse smaken uiteraard een laurierblad of 2, tijm, en wie het lekker vind: rozemarijn.
- Wil je extra smaak in de soep, dan deglaceer je de bodem met wat witbier of wijn en roer je alle bruine aanbaksels weer los. Dan voeg je water of notenmelk (per 100 ml water bijvoorbeeld 10 gram cashewnoten tot melk fijn mixen in een blendertje) toe tot de groenten onder staan. Breng aan de kook, zet een deksel op de pot, zet het vuur lager en laat sudderen tot alle groenten gaar gekookt zijn (ze zijn gaar wanneer je ze makkelijk met een vork tegen de wand van de pot kan pureren). Indien je de groenten in grove stukken hebt gesneden, duurt dit maximaal een half uur. Ga je de soep niet pureren, sudder dan tot alle groenten beetgaar zijn. (wat dus minder lang is dan pureer-gaar)
- Verwijder dan laurierbladeren en tijm of rozemarijntakjes en pureer: ofwel de ganse soep, ofwel schep je eerst wat groenten uit de pot zodat je soep met groentestukjes zal serveren).
- Proef en breng verder op smaak met peper, rotszout en vers geperst citroensap (of neem de pot van het vuur en roer er yoghurt door wanneer je dieet dit toelaat (yoghurt is zuivel, dus niet geschikt voor paleo, de Voedselzandloper en ook niet vegetarisch).
- Garneren doe je met wat je dieet je toestaat: een klassieker is echte koeroom, maar yoghurt is dikwijls ook zeer lekker en geeft de extra zure smaak die dikwijls vergeten wordt in een "zoete" groentesoep. Verder naar wens hard gekookt ei, verse fijngehakte tuinkruiden, geroosterde noten of zaden, enkele druppels sesamolie of van je beste olijfolie en klassiek voor wiens dieet het toelaat: gebakken korstjes van oud maar lekker artisanaal (zelf) gebakken brood (niet paleo, niet De Voedselzandloper en niet glutenvrij).
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!