Goedkope De Voedselzandloper soep

Maak deze goedkope soep volledig volgens De Voedselzandloper met havermout, zodat je eens iets anders zal eten dan havermoutpap; een makkelijke maaltijdsoep.

Een tijdje geleden kwam mijn Vietnamees kip noedelsoep recept in de besloten Facebook groep “De Voedselzandloper – recepten delen” terecht en… Er kwam gelijk een reactie dat deze soep de regels van De Voedselzandloper niet volledig volgde wegens… er werden immers rijstnoedels gebruikt…

Inderdaad: foute boel.

Uiteraard is rijst niet paleo noch Voedselzandloper. Wie me al langer volgt, weet dat ik paleo eters en Voedselzandlopers shiratakinoedels aanraadt: dit zijn noedels van de konjac yam – dus geen graanproduct.

Ook nog eens glutenvrij die shiratakinoedels en zeer laag aan koolhydraten: ideaal voor mensen die hun bloedsuikerspiegel niet willen doen pieken en ook ideaal voor mensen die afslanken volgens een koolhydraatarm dieet.

Wil je meer weten over de kleine verschillen tussen het paleo dieet en De Voedselzandloper, lees dan hier verder in dit bonensoep recept (bonen zijn een voorbeeld van wel Voedselzandloper, maar niet strikt paleo).

Een sterk verschil is dat paleo geen granen eet, en de Voedselzandloper als enige graan haver aanbeveelt.

Wie Piet Huysentruyt volgt, weet dat deze een 3 tal jaar geleden (in 2012) met diabetes type 2 gediagnosteerd werd, op dieet ging volgens De Voedselzandloper, duidelijk zichtbaar begon af te vallen en met allerhande niewe recepten met havermout voor de dag kwam: vooral voor ontbijt en gebak, zoals deze lekkere havermoutpannenkoeken, volledig volgens De Voedselzandloper.

De Voedselzandloper soep met havermout

Vandaag dus havermout bij in ons soep recept wegens, suiker (honing) was generaties geleden een luxeproduct in De Lage Landen, dus zoete havermoutgerechten lagen zeker niet aan de basis van hoe er veel vroeger met havermout werd gekookt.

Wanneer we even kijken naar de Chinezen die rijst koken, hoeft het niet te veel verbeelding dat graanproducten eerst gekookt werden (tot brij, pap, meelpap of in het Engels Porridge) en al dan niet in soep werden verwerkt. Pas later werden graanproducten gebakken tot brood.

Goed nieuws dus voor wie De Voedselzandloper volgt en op zoek is naar nieuwe recepten: gewoon je havermout meekoken tot maaltijdsoepen en je inspiratie kent dan geen grenzen meer. Is de soep te dik, voeg dan extra bouillon (of water) toe, pas je recept aan en voeg logischerwijze de volgende keer minder havermout toe.

Onderstaand recept kan je naargelang je dieet maken met:

  • gewone koemelk (klassiek, westers dieet)
  • sojamelk (De Voedselzandloper)
  • cashewnotenmelk (Paleo Dieet): laat 20 tot 50 gram rauwe cashewnoten weken in water (minstens 1 uur). Giet af en mix een minuutje met 500 ml water tot melk. Biologische cashewnoten maken dit recept uiteraard minder goedkoop.

Genoeg gepraat, want de soep maken gaat eigenlijk sneller dan alle bovenstaande uitleg lezen, dus aan de slag!

Goedkope De Voedselzandloper soep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
Maak deze goedkope soep volledig volgens De Voedselzandloper met havermout, zodat je eens iets anders zal eten dan havermoutpap; een makkelijke maaltijdsoep.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep, Maaltijdsoep, Porridge, Brij
Cuisine: De Voedselzandloper, Schotland, Glutenvrij, Vegetarisch
Voor hoeveel personen: 4
Ingrediënten
  • 50 gram havermout
  • 1 ajuin, fijngesneden of geraspt
  • 1 grote wortel, geraspt
  • 2 eetlepels van je favoriete plantaardige olie
  • ongeveer 500 ml groentebouillon (en voor de niet vegetariers kippenbouillon), wie een dunnere soep wil en bang is dat de havermout zal aanbranden, die voegt meer bouillon toe
  • ongeveer 500 ml sojamelk (of cashewnotenmelk, zie hierboven beschreven)
  • vers gemalen zwarte peper
  • rotszout naar smaak
  • garneer met fijngehakte, verse peterselieblaadjes of fijn gesnipperde bieslook
Bereiding
  1. Neem een soeppot met dikke bodem en warm hierin de olie op. Voeg de ui en de wortel toe en laat zachtjes bruinen (een 5 tot 10 minuten: wanneer de ui glazig is, kan je al verder, maar hoe bruiner je soepgroenten, hoe meer extra smaak in je soep).
  2. Voeg de havermout toe, kruid nu al indien gewenst met zwarte peper en wat rotszout, en stoof onder voortdurend roeren 1 tot een 4tal minuten mee.
  3. Voeg dan onder voortdurend roeren de bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Deksel op de pot en laat een 25tal minuten zachtjes sudderen op een zeer laag vuurtje.
  5. Voeg dan de melk toe, breng opnieuw aan de kook, proef en breng verder op smaak met peper en rotszout.
  6. Serveer je Voedselzandloper haversoep gegarneerd met verse peterselie of bieslook.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.