Makkelijk recept om overheerlijke en toch eenvoudige courgettesoep te maken met restjes + 20 tips om snelle soep te maken zodat je meer vrije tijd over hebt.
Eenvoudig aan ingrediënten en werkwijze… maar een romige courgettesoep zonder room, bovendien ook nog eens goedkoop!
20+ tips zodat jij sneller zal genieten van verse soep
- Heb je een waterkookketel, begin dan steeds eerst met water te koken (tenzij je soep maakt op basis van bouillon, dan lees je tip 2:
- Gebruik je grootste vlam of brander om soep/water/bouillon aan de kook te brengen.
- Deksel op de pot wanneer je iets aan de kook gaat brengen.
- Beter minder water dan meer: water heeft geen smaak en het teveel aan water weer laten verdampen kost tijd (en energie).
- Gebruik een soeppot met dikke bodem. Liefst een gietijzeren pot (zoals Le Creuset) die snel de warmte van de vlam in de pot brengt maar toch ook weer niet te lang de hitte vasthoudt wanneer je de soep zachtjes wil laten sudderen.
- Kook en snijd “tegelijk”: verwarm olie in je pot en snijd ondertussen je ajuin. Begin de ajuin aan te stoven en snijd dan andere soepgroenten… Bouillon uit de ijskast? Begin met deze eerst te koken terwijl je tegelijk je ingrediënten gaat wassen en/of snijden.
- Groenten steeds aanstoven in smaakvolle vetstof, zodat de smaak van de vetstof via de groenten mooi over de soep verdeeld zal worden.
- Eens iets heel anders smaken? Voeg wat wijn bij de bouillon of na het aanstoven van de soepgroenten: de alcohol zal de smaken anders verdelen dan water (alcohol kan vet oplossen, water kan dat niet) en wijn geeft wat extra ouderdom, zuur en zoet bij aan de soep in een mum van tijd.
- Een andere truuk om snel “lang gekookte smaken” toe te voegen aan je soep, is bijvoorbeeld door zelf gemaakte tomatenpuree toe te voegen (die tijdens het maken al lang heeft geprutteld, dus nu gewoon zijn smaak moet afgeven).
- Variatie op dit thema: voeg vissaus toe in plaats van rotszout, vissaus is gemaakt van gegiste visjes, dus ook een “oude smaak” direct kant en klaar uit een flesje in je soeppot!
- Dichter bij huis gevonden: roer wat mosterd door de bijna gegaarde soep.
- Tot slot in de reeks van “oude smaken” toevoegen: vlees uit de charcuterie-afdeling is vooraf gegaard of gezouten of gedroogd – dus opnieuw tijdsintensieve smaken- : snijd ze in blokjes en doe bij in de soep.
- Supersnelle “gehaktballetjes” snijd je van een kant en klare worst. Wie meer tijd heeft kan het gehakt uit de worst tot balletjes rollen, zodat je niet eerst zelf gehakt met specerijen zal mengen.
- Wil je vers maar geen tijd om gehaktballetjes te rollen? Voeg dan verse garnalen bij in je soep: als ze roos kleuren kan je de soep serveren (of doe enkele mosselen in de schelp bij in je soep en serveer wanneer de mosselen open komen, wat na enkele minuten zeker het geval zal zijn, wel opletten dat de mossel extra zout in je soep zal brengen, dus pas zout toevoegen nadat de mosselen geopend zijn!).
- Hoe fijner je ingrediënten gesneden, hoe sneller gegaard. Zoek dus een gulden middenweg tussen snijd-tijd en kook-tijd, of als je echt geen tijd hebt: koop reeds voorgesneden groenten. Door je groenten te raspen kan je zelfs een groentebouillon maken binnen de 15 minuten!
- Koop groenten uit de diepvries: ze zijn meestal al voorgekookt, dus dat is altijd uitgespaard. Wel tijdig ontdooien, anders verlies je daar weer tijd.
- Saingeer in plaats van roux te maken: stoof je soepgroenten en/of bruin je vlees eerst aan, strooi er dan bloem over, doe er dan het vocht bij. Roux is van boter en tarwebloem, dus niet geschikt voor ieders dieet. Je kan een soep ook makkelijk en zelfs sneller na het garen indikken met een papje van water en maïzena of water en tapioca voor degenen die Paleo of de Voedselzandloper eten.
- Maak koude garneringen wanneer je soep staat te sudderen: snijd tuinkruiden fijn, of snijd tomaat of komkommer in kleine stukjes, of restjes van vlees fijn snijden, of een hardgekookt ei …
- Maak steeds een grote pot bouillon en vries in kleine porties in. Nog sneller om te herbruiken is je bouillon te steriliseren, dus niet meer ontdooien en direct te gebruiken: het extra werk vooraf wordt daarna beloond en het is vel gezonder (en minder zout) dan wat je kant en klaar koopt in de winkel.
- Is de smaak op het eind niet raak: pers dan wat vers citroensap mee in de soep… meestal veel beter dan blijvend peper en rotszout toe te voegen.
- Room – en zeker yoghurt – pas op het eind als garnituur toevoegen liefst in de soepkom en zeker wanneer de soep al van het vuur is. Makkelijkst is een pot yoghurt op tafel te zetten zodat ieder deze naar smaak door de soep zal roeren: wat anderen op tafel doen, spaart jou dus werk uit in de keuken!
Mia’s extra tip om snelle courgettesoep te maken
Wie Mia voor het eerst tegenkomt op deze site, kan hier meer lezen over Mia: waar ze woont en wat je kan doen om haar recepten ter plaatse te gaan proeven, dus dat spaart werk en vooral afwas uit!
Mia’s extra snelle tip: sla steeds 2 vliegen in 1 klap! In dit geval: gebruik ingrediënten voor 1 gerecht en een deel of de overschot van diezelfde ingrediënten voor een soep: 2 gerechten voor de prijs en het werk van 1, zoals bijvoorbeeld in Mia’s supersnelle spinaziesoep werd voorgedaan.
Onderaan een analoog gegeven: met de resten van een lekkere groenteschotel heeft Mia snel een kom soep gemaakt. Dit maakte ze terwijl de groenteschotel op het vuur staat, zo heb je voor ’s avonds alvast een lekkere kom soep klaar:
Eenvoudige courgettesoep
Ingrediënten
- resten van de courgettes en de zoete aardappels
- 1 grote ui
- peper
- rotszout
- kippenbouillon
- kokosolie
Hoe klaarmaken
- Na het snijden van de groenten met de juliennesnijder zijn er altijd resten over, vooral het midden van de groenten.
- Deze snijd ik in kleinere stukken en fruit ze samen met de gesneden ui in wat kokosolie.
- Als ze gaar zijn, gaan ze samen met de kippenbouillon in de blender.
- Nog even bijkruiden met peper en rotszout en nog eens door laten warmen.
- Garneer je courgettesoep eenvoudigweg met paleo broodkruim en verse peterselie als topping.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!