Bonensoep: 1 recept oneindig variaties, dus altijd anders
Website / Auteur: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Glutenvrij, De Voedselzandloper (kies geen aardappels, wel andere bonen of pastinaak)
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 8
 
Zeer makkelijk, beproefd bonensoep recept dat je oneindig kan variëren zodat je toch telkens weer een andere maaltijdsoep, voorgerecht of hapje zal serveren.
Ingrediënten
 • 500 gram gedroogde (rode) nierbonen (of andere bonen naar wens) : wie volgens De Voedselzandloper eet gebruikt bruine bonen én voegt geen aardappels toe bij de soep)
 • 500 gram witte pensen (of andere gezonde worst naar wens)
 • kokosolie of ghee naar wens (hangt ook van de keuze van de worst af: hoe vettiger de worst, hoe minder olie je gebruikt)
 • 1 bol knoflook
 • 2 liter kippenbouillon
 • 500 gram vastkokende aardappels (niet toevoegen wanneer je De Voedselzandloper volgt, en kies voor bruine bonen, of vervang aardappels door pastinaak)
 • 200 gram boerenkoolbladeren
 • naar smaak: rode wijnazijn, rotszout en peper van de molen
Bereiding
 1. Week je droge bonen (minstens 4 uur, een ganse nacht of zoals aangegeven op de verpakking)
 2. Snijd je worst in schijfjes.
 3. Verwarm de kokosolie of ghee in een soeppot met dikke bodem en bruin er de worst in aan. Zet dan het vuur lager en bak de worst gaar (vraag je slager om raad, een kwartiertje bakken is de vuistregel).
 4. Ondertussen snijd je de knoflook fijn.
 5. Ondertussen spoel je ook de geweekte bonen en laat ze uitlekken.
 6. Haal het gebakken vlees uit de soeppot maar laat een 2tal eetlepels vet in de pot, de rest van het vet vang je op in een potje en gebruik je bijvoorbeeld om soepgroenten te stoven volgens een ander recept)
 7. Zet het vuur lager, doe de fijngesneden knoflook in de soeppot en laat onder voortdurend roeren 1 tot 2 minuten zweten tot de aroma's goed vrijkomen: zorg ervoor dat de knoflook niet aanbrandt! (gebeurt dit wel, dan je soeppot volledig kuisen en opnieuw beginnen met nieuwe knoflook en indien je nog vet over hebt van de worst, kan je dat natuurlijk nu ook gebruiken).
 8. Voeg de kippenbouillon toe (zorg ervoor dat de bonen goed onder staan), breng aan de kook, en laat de bonen een 45 tal minuten sudderen tot ze gaar zijn.
 9. Wie aardappels gebruikt: was de aardappels, schil ze niet en snijd ze in stukken. Wie pastinaak gebruik, schilt deze pas net voor het toevoegen en snijd in kleine stukjes.
 10. Na 45 minuten bonen sudderen, voeg je - indien gewenst - de aardappels of pastinaak toe en laat 10 tot 15 minuten sudderen.
 11. Scheur ondertussen de boerenkoolbladeren in stukjes.
 12. Voeg na 15 minuten aardappelen koken de koolbladeren toe en laat naar wens (maximaal 10 minuten!) verder sudderen.
 13. Breng op smaak met flink wat vers gemalen peper van de molen, rotszout en wijnazijn of ander zuur.
 14. Serveer je bonensoep door eerst de worst in kommetjes uit te scheppen (zodat ieder van een even grote portie worst zal genieten) en schep daarover de rest van de soep. Smakelijk!
Recipe by Gezonde Soep at https://gezondesoep.com/bonensoep/