Snelle witte bonensoep
Website / Auteur: 
Soort recept: Soep
Cuisine: De Voedselzandloper
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 4
 
Makkelijk witte bonensoep recept met 5 ingrediënten zodat je goedkoop en snel zal genieten van een heerlijk vullende kom soep.
Ingrediënten
 • 15 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (porcini, cèpes)
 • 1 tas heet water
 • naar wens: 2 tot 4 stukken spek (dus ½ tot 1 stuk spek per persoon)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 ui
 • 4 knoflookteentjes
 • naar smaak: 3 takjes verse rozemarijn OF ½ tot 1 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 2 bokalen (van 400 gram elk) biologische, witte bonen
 • 750 ml groentebouillon
Bereiding
 1. Begin met de gedroogde champignons te weken in het hete water (zorg dat ze onder water staan), en laat 20 minuten staan. 20 minuten is wel de minimale tijd om eekhoorntjesbrood te weken in het hete water, een half uur tot een uur is ideaal (of 's morgens weken en 's avonds gebruiken).
 2. Verwarm de olijfolie in een soeppot met dikke bodem.
 3. Snijd het spek in reepjes (of kleine dobbelsteentjes indien je het spek zo krokant mogelijk gebakken wil) en bak in de olijfolie voor een 5 tot 10 tal minuten.
 4. Ondertussen schil je de ajuin en snijd fijn.
 5. Haal het spek uit de pot maar laat het vet in de pot (en bak indien gewenst verder uiterst krokant in een anti-kleeflaagpan: kwestie van je hebt tijd om te bakken tot de soep klaar is).
 6. Stoof de ajuin aan in de olie en het spekvet. Gebruik je gedroogde rozemarijn, wrijf deze dan zo fijn mogelijk tussen je vingers en voeg toe.
 7. Schil de knoflookteentjes en voeg toe bij de ajuinen. Roer zo nu en dan om zodat niets aanbakt.
 8. Laat de ajuinen een 5 tot 10tal minuten aanstoven tot ze glazig worden.
 9. Ondertussen giet je de witte bonen uit de bokalen in een vergiet en spoel met stromend water tot er geen schuim meer op de bonen komt.
 10. Na 20 minuten weken haal je de paddestoelen uit het water, knijp het overtollige vocht uit en vang op in de tas. Snijd de champignons in stukken en voeg bij de uien. Indien je verse rozemarijntakjes gebruikt, voeg je deze nu toe. Laat een 3tal minuten samen stoven.
 11. Voeg de bouillon, het weekwater van de paddestoelen en de uitgelekte witte bonen toe, breng aan de kook en laat 10 minuten sudderen onder deksel.
 12. Verwijder de verse rozemarijntakjes: wie gedroogde rozemarijn gebruikt, laat ze in de soep.
 13. Pureer met een staafmixer (neem indien je nog bonen in de soep wil zien, schep dan eerst ¼de van de soep uit de pot), of houd de staafmixer op 1 en dezelfde plaats totdat tot je soep de gewenste textuur heeft. Roer met je staafmixer doorheen de soeppot voor een zo smeuïg mogelijke soep.
 14. Proef en kruid met rotszout en zwarte peper naar smaak.
 15. Serveer je witte bonensoep in kommen met de stukjes of reepjes spek: smakelijk!
Recipe by Gezonde Soep at https://gezondesoep.com/snelle-witte-bonensoep/