Spinaziesoep
Website / Auteur: 
Soort recept: Soep
Cuisine: Paleo, vegetarisch, koolhydraatarm, glutenvrij
Werktijd: 
Kooktijd: 
Totaal: 
Voor hoeveel personen: 2
 
3 makkelijke recepten om goedkoop spinaziesoep te maken zodat je in minder dan 30 minuten met een minimum aan ingrediënten zal genieten van lekkere soep.
Ingrediënten
 • 1 eetlepel olijfolie (1 klont hoeveboter voor zij die zuivelproducten in hun dieet toelaten)
 • 1 kleine ajuin
 • 1 kleine prei
 • 2 knoflookteentjes
 • 150 gram stengels van Nieuw Zeelandse spinazie (of spinaziebladeren)
 • 150 ml water
 • 200 ml notenmelk (bijvoorbeeld 45 gram wit vruchtvlees van verse kokos aangevuld met water tot 200 ml en minstens 1 minuut geblenderd, of 20 gram cashewnoten aangevuld met water tot 200 ml mixen in een blendertje). Wie koemelk mag eten neemt bijvoorbeeld 200 ml volle melk of per persoon 1 eetlepel crème fraîche en 25 gram oude kaas.
 • 1 klein kalamansilimoentje voor zeste en sap of wat geraspte citroenzeste (zonder het witte vel)
 • rotszout
 • peper van de molen
 • naar smaak: extra limoensap of citroensap
Bereiding
 1. Verwarm de olie in een brede pan.
 2. Rasp de ajuin en begin aan te stoven, roer goed om zodat het raspvocht snel verdampt en laat dan verder stomen.
 3. Snijd de prei fijn en laat mee aanstoven.
 4. Voeg de geschilde knoflookteentjes in hun geheel toe, en kruid de pan met rostzout en peper. Wie later kaas zal toevoegen, laat het rotszout achterwege (wegens kaas bevat al zout: beter op het laatst zout toevoegen want teveel zout kan je er niet meer uithalen).
 5. Zet een deksel op de pan en laat een 5 tot 10tal minuten stoven (schud de pan zo nu en dan om zodat er niets aanbakt: de dunne prei zal sneller bruinen dan de ajuin, dus zet het vuur niet te hoog) totdat de stukjes ajuin glazig worden.
 6. Snijd ondertussen de spinaziestengels in kleine stukken en rasp zeste van citroen of snijd de schil van een kalamansilimoentje fijn.
 7. Als de ajuin glazig is, voeg je de zeste en de spinaziestengels toe en laat een 5tal minuten garen onder deksel. Werk je met spinaziebladeren, roerbak de bladeren dan tot ze duidelijk verschrompelen.
 8. Giet dan het water over de groenten, breng aan de kook, doe in een blender - zeker niet meer dan halfvol! - en pureer.
 9. Indien dat nog niet gebeurt was, maak je nu je notenmelk door geweekte noten van je keuze of kokosvruchtvlees minstens 1 minuut te mixen in een klein blendertje.
 10. Voeg de notenmelk (of crème fraîche met kaas) bij de spinaziepuree en mix opnieuw. Proef en breng je spinaziesoep verder op smaak met citroensap, rotszout en peper. Indien gewenst nog even opwarmen, maar laat niet meer koken (ook niet de volgende dag laten koken, best in 1 keer alles opeten!).
Recipe by Gezonde Soep at https://gezondesoep.com/spinaziesoep/