Lekkere courgettesoep maken doe je met deze 5 ingrediënten zodat je zal genieten van een heerlijk vullende soep: goedkoop en geen bouillonblokjes, dus gezond.
Kort samengevat: een heerlijke groentesoep boordevol courgette en op smaak gebracht met pittige waterkers… na een half uurtje kokkerellen: smullen maar! Geen bouillonblokjes nodig!
Courgettesoep recepten
De ietwat neutrale, zachte smaak van courgette vraagt naar wat extra smaak of pit. Daarom vertrekken vele courgette recepten van kippenbouillon of groentebouillon voor de extra smaak. Vele keukenchefs grijpen dan naar bouillonblokjes, die meestal gewoon vol zout zitten en flink wat van de voedende bestanddelen van een echte beenderbouillon missen. Wat zijn gezondere alternatieven?
Een tussenoplossing is snel zelf in 15 minuten een groentebouillon te trekken zoals in dit recept: dan heb je alvast zowel extra smaak als extra nutriënten in je soep en kan je zelf kiezen hoeveel en welk soort zout je zal toevoegen.
Beter en vooral goedkoop is zelf deze kippenbouillon te maken, zodat niets van de kip verloren gaat. Maar dan heb je wel minstens 2 extra uren tijd nodig: niet moeilijk voor wie dagelijks soep maakt, al dan niet in grote porties en altijd wel extra bouillon in de ijskast of diepvries heeft staan.
Voor ieder die gewoon snel een toch lekkere en gezonde courgettesoep wil maken, zonder bouillonblokjes met alleen verse ingrediënten: waterkers bevat net genoeg scherpe smaak om de zacht smakende courgettes op te peppen tot een heerlijke soep:
Nog meer inspiratie nodig? Kijk dan ook even in deze 10 variaties voor courgettesoep.
Wat is zo gezond aan courgettes?
Gebruik je oude courgettes? De schil van oude courgettes kan je soep een ietsepietsie bittere smaak geven. Je kan dit oplossen door de courgettes eerst te schillen. We raden echter aan courgettes nooit te schillen, want de meeste smaak, vezels, vitaminen en mineralen zitten immers in de schil. De correcte oplossing tegen “bittere” smaak is dan ook om je courgettes jong te oogsten.
Wat zit er dan wel in de schil van mijn courgette zou je vragen? Flink wat vezels, steeds een aanrader voor een goede spijsvertering. Wist je dat onze verre voorouders voedsel aten met makkelijk 100 keer meer vezels dan nu? Ook ijzer, goed voor celgroei en je imuunsysteem, zit vooral in de schil.
Courgettes bevatten ook kalium: een gebrek aan kalium treed dikwijls op bij mensen met een hoge bloeddruk. Het is voor deze mensen dan ook handing om – wanneer ze toch graag zout over hun eten strooien – ze eerder kiezen voor Kalium-zout in plaats van Natrium-zout (oftewel gewoon keukenzout). Nog beter is je zouten (mineralen dus) rechtstreeks uit groenten te consumeren.
Verse courgettes bevatten ook Vitamine C. Om hier optimaal van te genieten kan je gewoon verse courgette raspen in je soep, stoofpotje of curry: het geeft meer beet en meer vezels zonder teveel extra smaak.
Wil je gewoon genieten van de gezondheidsvoordelen van de vezels, dan kan je courgette gemakkelijk mee koken in soep, stoofpotjes of curries.
Weet dat ook de zaadjes eetbaar zijn! Wil je geen zaadjes, gebruik dan jonge courgettes of koop ronde variëteiten (bevatten weinig zaad).
Courgettesoep maken
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 ajuinen
- 1 kg jonge courgettes
- 4 knoflookteentjes
- 1 bos waterkers
- naar smaak rotszout of selderzout
- naar smaak: zwarte peper van de molen
- indien gewenst: een snuif currypoeder
- indien gewenst: 1 eetlepel fijngehakte verse basilicumblaadjes of 1 theelepel droge basilicumkruiden
- indien een romiger soep gewenst: 20 gram cashewnoten gemixt met 100 ml water tot notenmelk of voor wiens dieet het toelaat: gewone melk, room of kaas
- indien voorhanden voor de garnering: fijn gesneden bieslook en een blaadje lavas
Hoe klaarmaken
- Warm de olie op in een soeppot met dikke bodem.
- Snijd de ajuinen grof en begin aan te stoven in de olie tot ze glazig zijn, dit kan een 5 tot 10 tal minuten duren.
- Ondertussen snijd je de courgettes in stukjes en roer je na 5 minuten ajuin stoven de stukjes courgette door de ajuinen. Strooi er wat zout en indien gewenst
- wat currypoeder of de gedroogde basilicumkruiden over en stoof verder aan.
- Ben je een trage snijder (of moest je even je telefoon beantwoorden...), snijd dan de rest van de courgettes in stukjes en voeg toe.
- Laat de laatst toegevoegde stukjes courgette minstens 5 minuten mee stoven.
- Pel ondertussen de knolflookteentjes, plet door er met je handpalm op te drukken, snijd eventueel in schijfjes en roer door de groenten.
- Giet dan water over de groenten, breng aan de kook, zet een deksel op de pot, draai het vuur lager en laat een kwartiertje sudderen tot de courgettes gaar gekookt zijn.
- Snijd ondertussen de waterkers fijn en wanneer je geen andere garnering hebt: behoud wat blaadjes voor de garnering.
- Wil je snel werken, voeg dan na het garen van de courgettestukjes de waterkers toe, breng aan de kook en laat een halve minuut doorkoken. Goedkoper is gewoon de waterkers toevoegen en door de gegaarde courgette te roeren, deksel weer op de soeppot, vuur uitdraaien en 5 minuten wachten. Indien je verse basilicumblaadjes wil toevoegen, dan doe je dat tegelijk met de waterkers.
- Pureer je courgettesoep met waterkers met een staafmixer (of blender), - voeg indien gewenst (cashewnoten)melk toe - proef en voeg naar smaak rotszout en vers gemalen zwarte peper toe. Warm indien nodig weer op, garneer met waterkersblaadjes, lavasblad en/of fijngesneden bieslook en serveer onmiddellijk.
Hoe maak jij courgettesoep? Laat het weten onderaan in een reactie!
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!