Lekker en makkelijk beproefd bo kho recept zodat je zal genieten van of een stoofpotje of een kom lekkere, oosterse Vietnamese soep die iedereen kan klaarmaken.
Wil je met de kerst of tijdens de feestdagen “eens iets anders” serveren dat niet te moeilijk is om klaar te maken, maar wel lekker en veelzijdig, probeer dan deze oosterse soep met ingrediënten die je toch makkelijk zal terugvinden in de gewone supermarkt.
Wat is bo kho?
- Wie onze site al wat langer volgt…,
- wie ooit al eens naar Vietnam op reis is geweest…,
- wie ooit al eens op Vietnamees restaurant was… of
- wie gewoon flink wat afweet van Aziatische soepen…:
… die kent ongetwijfeld pho bo : pho = Vietnamees voor noedelsoep en bo = Vietnamees (Frans boeuf) voor rund.
Dus wat gaan we vandaag met de bo doen? We gaan de bo “khoken” op zijnVietnamees… 🙂
Kho in de Vietnamese keuken is een kooktechniek voor “smoren”, “stoven”, of “sudderen”. Een eiwitbron (vis, garnaal, gevogelte, varkensvlees, rundvlees, tot zelfs gebakken tofu) wordt op een klein vuurtje gestoofd in een mengsel water of kokosnootwater, vissaus en suiker. Het eindresultaat is uiteraard stoofvlees, geserveerd met rijstnoedels, gestoomde rijst of zoals het een oude Franse kolonie past: lekker krokant stokbrood.
Vietnamese soep
Voor wie glutenintolerant is en geen (stok)brood eet zoals ik, of wie strikt paleo of De Voedselzandloper volgt en ook geen rijst eet, die voegt een beetje extra water bij het stoofvlees, zodat het een lekkere, oosterse soep wordt. Serveer met verse korianderblaadjes en vers geperst limoensap naar smaak.
Suiker toevoegen doe je in Paleo of De Voedselzandloper uiteraard nooit. Denk stoofpotje “konijn met pruimen” en gebruik dus fruit voor de zoete smaak. In onderstaand recept neem je gewoon appelmoes, al dan niet uit een bokaal of gewoon snel zelf even gemaakt.
Het is de bedoeling dat je het stoofvlees eerst gaat marineren, dus niets belet je ’s avonds wat appelmoes te maken en het rundvlees een nachtje te marineren. Wie sneller wil werken, marineert een half uurtje met appelmoes en de kruiden. Wie ’s morgens begint om ’s avonds te serveren, die marineert het vlees 2 tot 3 uur.
Heb je het geluk om in de tropen te wonen, gebruik dan vers kokoswater (niet de witte kokosmelk! maar het water van een verse, groene kokosnoot). Dit kokoswater zit boordevol mineralen (schijnbaar zelfs meer dan in hetzelfde gewicht aan sinaasappels) en bevat ook een beetje suiker (2 tot 3 gram per 100 ml kokoswater), dus ideaal om op een natuurlijke wijze wat extra suiker aan je stoofpot of soep toe te voegen. Hier in de tropen alvast de ideale dorstlesser op een hete dag, zeker wanneer je buiten aan het werk bent.
Wie geen kerriekruiden wil gebruiken, maakt zelf een “kruidenmengsel-marinade” van bijvoorbeeld 1 theelepel elk uienpoeder, knoflookpoeder, champignonpoeder (al dan niet zelf fijngestampt van droge paddestoelen) en chilipoeder, 1/2 theelepel rotszout, 1 eetlepel superfijngesneden citroengras, enkele geperste knoflookteentjes, 1 tot 2 eetlepels kokosolie en 3 eetlepels vissaus…
De citroengrasstengels laat je ofwel in lange stukken, zodat je ze na het stoven weer makkelijk uit de soep kan vissen. Of je snijdt de stengels superfijn (of gebruik een blendertje), zodat het citroengras zoveel mogelijk smaak zal afgeven aan het vlees tijdens het marineren.
En moest je het ergens kunnen vinden: doe 1 tot 2 eetlepels “bo kho kruidenmengeling” – Gia Vi Nau Bo Kho – (op basis van paprika, chili, fennel, uienpoeder, steranijs, knoflookpoeder, kaneel, kruidnagel en gember) met 1 eetlepel olie in een pan en verwarm tot het aroma goed vrij komt. Voeg toe bij de soep vooraleer je alles lekker lang laat sudderen.
Hopelijk geeft dat wat extra inspiratie: belangrijk is dus het stoofvlees eerst te marineren, alvorens te bruinen en dan verder te garen. Verder is het zoals bij elke chef: werken naar je eigen smaak en creativiteit.
Bo Kho Vietnamese soep
Ingrediënten
Voor de marinade
- 2 citroengrasstengels ofwel in stukken van 8 cm gesneden en gekneusd ofwel zeer fijn gesneden
- 3 eetlepels vissaus zonder suiker
- 1 ½ theelepel kerriepoeder
- 2 eetlepels appelmoes
- 1 stuk verse gemberwortel van 5 cm: geraspt
- 1 laurierblad
- 1 kg rundsstoofvlees van de schouder of de nek of runderschenkel in kleine stukken gesneden
Voor de rest van het stoofpotje
- 3 eetlepels ghee paleo dieet of kokosolie (paleo dieet en De Voedselzandloper)
- 1 ui fijngehakt
- 1 blik organische in stukjes gesneden tomaten
- 2 steranijs
- 1 liter water of wie in een tropisch land woont: vers kokosnootwater
- 500 gram jonge worteltjes (of gewone wortels in stukjes gesneden)
- rotszout naar smaak
Voor het serveren
- vers limoensap of citroensap
- vers gehakte korianderblaadjes in de lengte fijngesneden lenteuitjes, of andere verse tuinkruiden
- voor meer pit: fijngesneden verse chilipepertjes
Hoe klaarmaken
- Doe alle ingrediënten (behalve het vlees) in een grote kom en meng goed door elkaar. Doe er dan het vlees bij en meng goed door de marinade.
- Laat het vlees minstens een half uur marineren, 2 tot 3 uur is beter en een nachtje is uiteraard nog beter.
- Vis het laurierblad en de lange citroengrasstengels uit de marinade en leg apart op een bord.
- Warm dan de ghee of kokosnootolie op in een brede braadpot met dikke bodem, en bruin er het vlees langs alle kanten in aan (de vleesstukjes naast elkaar bruinen en in meerdere porties bruinen, zodat het vlees nooit in meerdere lagen in je pot zal liggen). Leg het gebruinde vlees bij apart in het bord met het laurierblad en de lange citroengrasstengels.
- Draai het vuur lager, voeg de fijngehakte ajuin toe, roer goed om, voeg indien nodig meer vetstof toe en laat aanstoven tot de uienstukjes zacht zijn (5 tot 10 minuten).
- Voeg dan de tomatenstukjes uit blik toe en de steranijs, zet een deksel op de pot en laat een kwartiertje sudderen tot je een dikke saus krijgt.
- Voeg dan het stoofvlees toe met het laurierblad en de citroengrasstengels, roer zo nu en dan om en laat een 5tal minuten zonder deksel sudderen.
- Voeg dan het water en de wortelen toe, breng aan de kook, zet een deksel op de pot en laat het vlees op een zeer klein vuurtje zachtjes gaar sudderen (2 tot 3 uur).
- Proef, voeg indien nodig rotszout toe en serveer je bo kho soep met stokjes en een lepel, vers geperst limoensap of citroensap, pepertjes indien gewenst en vers gehakte korianderblaadjes.
Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!