Aspergesoep

De lekkerste aspergesoep maak je met slechts 3 basisingrediënten in minder dan 30 minuten, zodat je snel zal genieten van een verse, lichte lentesoep.

Uiteraard doen we er wat extra smeuïg- en smaakmakers bij, maar hier kan je naar wens variëren, zolang je deze extra smaken op de achtergrond houdt:

  • prei kan je vervangen door sjalot of ui,
  • zure room kan je vervangen door (Griekse) yoghurt of vers geperst citroensap en een roomvervanger (boter, olie, avocado, kaas: wel opletten dat kaas de smaak in je soep niet gaat overheersen!)
  • aardappel om de soep wat in te dikken kan je vervangen met zetmeel (maïzena…), brood, andere zetmeelrijke knolgewassen (tapiocawortel)

Aspergesoep maken met morieljes

De 2 smaakmakers die je in dit aspergesoep recept vooral in de kijker wil plaatsen, zijn beide typische voorjaarsgewassen:

  1. asperges uiteraard en
  2. morieljes, morilles of morieltjes.

Morieljes

Morieljes zijn paddestoelen die vooral in april het meeste voorkomen, al hangt het natuurlijk allemaal af van het microklimaat waar hij te vinden is. Inderdaad een van de weinige paddestoelen die je in het voorjaar gaat terugvinden (waar de meeste in de herfst tevoorschijn zullen komen).

Het is zeker niet de goedkoopste onder de champignons: ongeveer een 100 euro voor een kilogram verse exemplaren en nog enkele malen meer wanneer ze gedroogd verkocht worden, dus ideaal voor eens in een feestsoep. Voordeel van gedroogde morieltjes, is dat je ze – zoals alle andere gedroogde producten – het ganse jaar in voorraad hebt.

Aspergeroomsoep

Extra tips om lekker romige aspergesoep te maken met ingrediënten die jij zeker mag eten.

Gedroogd week je ze gewoon een half uur in lauw water en verwerk ze verder zoals een vers exemplaar. Het weekwater kan zand bevatten, dus naar eigen inzicht al dan niet mee gebruiken in je soep of saus.

Alhoewel de kooktijd kort gehouden wordt om de smaken zo “vers” mogelijk te houden, toch even zeggen dat je de morieljes well degelijk moet garen alvorens op te eten: rauw zijn ze immers giftig. Lekker in champignonsaus dus ook lekker in deze soep. We hebben het al meer vermeldt dat de umamismaak in champignons thuishoort bij de umamismaak van sojasaus, dus waar je kan, verwerk wat gedroogde of verse paddestoelen mee in je soepen. En dan hebben we het niet eens over de extra vezels en micronutriënten die je alleen in paddestoelen zal terugvinden.

Niets belet je uiteraard om de morieljes te vervangen met andere paddestoelen gestoofd in hoeveboter: smakelijk!

Aspergesoep
 
Werktijd
Kooktijd
Totaal
 
De lekkerste aspergesoep maak je met slechts 3 basisingrediënten in minder dan 30 minuten, zodat je snel zal genieten van een verse, lichte lentesoep.
Website / Auteur:
Soort recept: Soep
Cuisine: Klassiek, feestelijk
Voor hoeveel personen: 6
Ingrediënten
  • 1.5 liter groentebouillon
  • 1 aardappel
  • 1 witte preistengel
  • ¾in (2cm) lengtes
  • 500 gram asperges
  • 1 eetlepel van je beste, koud geperste olijfolie voor salades
  • 1 eetlepel (zure) (vegetarische) room of Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels hoeveboter
  • naar smaak: zeezout
  • naar smaak versgemalen zwarte peper
  • 4 grote verse morieljes (of 4 gedroogde morieljes een half uur laten weken in lauw water)
Bereiding
  1. Smelt de hoeveboter in een soeppot met dikke bodem.
  2. Was de preistengel, snijd in dikke schijven en begin aan te stoven.
  3. Schil de aardappel, snijd in dobbelstenen en stoof een 5tal minuten mee aan.
  4. Schil de asperges (gooi de schillen niet weg maar vries in of gebruik in deze Aspergeroomsoep ) en snijd de stengels in stukken van 3 cm.
  5. Voeg de bouillon toe aan de aardappel en prei, en breng aan de kook.
  6. Voeg nu de in stukken gesneden asperges toe en laat een 7 tot 12 minuten garen: beetgaar is al goed, vooral niet te lang garen.
  7. Ondertussen borstel je al het zand van de morieljes, halveer en laat enkele minuten zachtjes stoven in een pan met 1 eetlepel hoeveboter, tot ze gaar zijn.
  8. Zachtjes stoven, dus de hoeveboter niet laten bruinen door de hitte onder de pan.
  9. Wanneer je de asperges gaar genoeg hebt laten koken, haal je enkele (minstens 4, dus 1 per persoon) aspergepunten uit de soeppot voor de garnering. De rest van de soep pureer je met een staafmixer.
  10. Proef, voeg naar smaak zeezout, vers gemalen zwarte peper, zure room of Griekse yoghurt, olijfolie en hoeveboter toe.
  11. Serveer je aspergesoep met per persoon 2 halve morieljes en een of enkele aspergepunten.
 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

*

Geef uw waardering: 5 sterren is de MAX!:  

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.