Aspergeroomsoep

Lekkere aspergeroomsoep van asperges en aspergeschillen, zodat je goedkoop zal genieten van deze feestsoep: met tips om het recept aan te passen aan jouw dieet.

Vandaag gaan we aspergesoep maken van schillen en uiteraard ook de rest van de asperges. Of beter gezegd: we maken een bouillon van de schillen en gebruiken deze bouillon om de soep een nog sterkere aspergesmaak te geven.

Hoe gebonden aspergesoep maken, aspergeroomsoep maken of een soep indikken

Aspergeroomsoep

1. Groenten Pureren:

Wanneer je een soep pureert, haal je het beste resultaat door de ingrediënten grondig te koken, zodat de zetmeelrijke ingrediënten na het pureren de soep dankzij het aanwezige zetmeel makkelijk kunnen indikken. Vandaar dat je de soep na het pureren nog even wil doorkoken zodat het vrijgekomen zetmeel de soep beter zal indikken.

Morieljes

De lekkerste aspergesoep maak je met slechts 3 basisingrediënten in minder dan 30 minuten, zodat je snel zal genieten van een verse, lichte lentesoep.

De klassiekers zijn aardappelen, knol- en wortelgewassen en gedroogde peulvruchten. Wat aardappels betreft kies je zachtkokende (pureeraardappels) en kook je ze gewoon gaar. te lang gekookte aardappels geven immers een eerder glutineuse soep (type “behangerspap”).

Wie het paleo dieet volgt, die kan uit bovenstaande 3 ingrediënten alleen kiezen voor knolgewassen of wortels zoals: pastinaak en wortelpeterselie in de Lage Landen. Hier in Maleisië (wat ook wel ingevoerd wordt naar Europa) hebben we tapiocawortel, lotuswortel en de welbekende zoete aardappels.

Wie De Voedselzandloper volgt, heeft het iets makkelijker dan wie het Paleo dieet volgt, want volgens Kris Verburgh zijn alle peulvruchten wel gezond om te eten. Trouwens in het Paleo dieet lees je meermaals dat geweekte peulvruchten die langdurig gekookt worden (zeker tot ze zacht zijn gekookt zoals in een soep) het “minst schadelijk” zijn voor je gezondheid.

Voor een fluweelzachte soep (lees geen zichtbare vezels, zaadjes of schil), duw je de gepureerde soep na het mixen met een pollepel door een fijne zeef. Wanneer je toch naar een zeef grijpt, kan je zulke soepen op grootmoeders wijze gewoon door een passe-vite pureren.

2. Zetmeelproducten Toevoegen:

Om nog een grootmoeders tip te gebruiken: kook enkele oude sneden brood mee in de soep (denk aan de sneden brood die je bovenop stoofvlees legt) en dik hiermee de soep in. Kies wel voor gezond, artisanaal gebakken brood of zuurdesembrood, dus niet het rechthoekige fabrieksbrood uit de supermarkt met toegevoegde suikers (en weet ik wat nog).

Klassiek kan je ook een roux maken met hoeveboter en bloem, maar zowel het Paleo Dieet en De Voedselzandloper vinden bloem en hoeveboter niet gezond. Niet erg, er bestaan nog middeltjes… 🙂

… waarvan de makkelijkste de soep indikken met een papje van zetmeel en water: in de kokende soep roeren en een 2tal minuten laten sudderen. De keuze van het zetmeel doe je naargelang je dieet: maïzena is de klassieker, ook rijstebloem is glutenvrij maar beide niet toegelaten in het Paleo dieet noch in De Voedselzandloper. Wel toegelaten in beider diëten is tapiocabloem.

3. Eieren, room of volledig vegetarische “room”:

Ook kan je in een hete soep (neem de pot van het vuur) eierdooiers (of eierdooiers gemengd met koeroom voor wie dat in zijn dieet mag eten) klutsen: eventueel de soep wat meer opwarmen onder voortdurend roeren tot de soep indikt (niet meer laten koken!)

Koemelk en koeroom kan je altijd vervangen met zelfgemaakte notenroom: noten een nachtje laten weken (tenzij je met cashewnoten werkt, die kan je ook meteen mixen) en daarna met vers water een minuutje mixen tot melk (bijvoorbeeld 10 gram noten mixen met 100ml water) of met minder water toegevoegd mixen in een blendertje tot room .

Tenslotte een gelijkaardig romig effect, maar volledig vegetarisch zonder noot en geschikt voor het paleo dieet en De Voedselzandloper: net voor het serveren doorheen de hete soep een avocado pureren. Ideaal voor wie graag roomsoepen eet en zijn LDL cholesterol laag wil houden (dus niet teveel verzadigde vetten wil eten).

Samengevat flink wat opties om gebonden of aspergeroomsoep te maken, afhankelijk van je keuze van dieet. Het klassieke basisrecept vind je hieronder.

Aspergeroomsoep

http://GezondeSoep.com/
Lekkere aspergeroomsoep van asperges en aspergeschillen, zodat je goedkoop zal genieten van deze feestsoep: met tips om het recept aan te passen aan jouw dieet.
Geef uw stem!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Soep
Keuken Klassiek (met hierboven tips om het recept aan te passen naar jouw dieet)
Porties 4

Ingrediënten

  • 50 gram hoeveboter
  • minstens 1/2 kg verse asperges
  • 1 liter water
  • naar smaak 1 theelepel Keltisch zeezout
  • 300 ml melk
  • 50 gram tarwebloem
  • naar smaak: vers geraspte muskaatnoot
  • naar smaak: vers gemalen zwarte peper

Voor de liaison:

  • 2 eierdooiers van biologische eieren
  • 30 ml room

Voor de garnering

  • wat versgehakte peterselieblaadjes
  • indien gewenst: vers geperst citroensap of nog beter: voor ieder een schijfje citroen op tafel

Hoe klaarmaken
 

  • Schil de asperges met een aspergeschiller of dunschiller. Houd de schillen apart om er je eerste bouillon mee te trekken en snijd (de rest van) de gekuiste asperges in kleine stukken (3 cm, wat nog net makkelijk met een soeplepel oplepelt).
  • Doe een eetlepel hoeveboter in een brede pan en begin er de aspergeschillen in aan te stoven. Roer zo nu en dan om.
  • Na een 5tal minuten voeg je een liter water toe met 1 theelepel rotszout, breng aan de kook en laat onder deksel een 15tal minuten gaar sudderen.
  • Giet daarna door een zeef en je aspergebouillon is klaar. De aspergeschillen gooi je weg.
  • We gaan nu de asperges koken in deze bouillon. Breng je aspergebouillon weer aan de kook en doe er de aspergestukjes bij. Laat sudderen tot je asperges beetgaar gekookt zijn (10 tot 12 minuten). Giet daarna door een zeef: je hebt nu weer aspergebouillon en asperges: gooi niets weg want beide vormen de ingrediënten van je roomsoep. Voeg melk toe aan de bouillon zodat je 4 soepkommen kan vullen (in totaal minstens 1 liter).
  • Doe de rest van de hoeveboter in een pan met dikke bodem, voeg de bloem toe en maak een witte roux: dus kook over een laag vuurtje voor een 2 tot 3tal minuten onder voortdurend roeren met een houten lepel: tot je geen klontertjes meer in je roux hebt en je een koekjesgeur begint te ruiken.
  • Giet daar langzaam je "melk-bouillon" bij onder voortdurend roeren zodat je eerst een dikke saus krijgt zonder klonters en daarna een gebonden aspergesoep.
  • Breng aan de kook en laat een 5 minuten verder sudderen en roer zo nu en dan om zodat er niets aan de bodem begint aan te branden.
  • Kruid met muskaatnoot en vers gemalen peper, proef en voeg indien nodig meer zeezout toe.
  • Klop de eierdooiers los in de room (je hebt nu een "liaison"), neem de soeppot van het vuur en roer er de liaison door. Voeg er dan de aspergestukjes aan toe en verwarm je soep indien nodig nog wat, maar zorg ervoor dat je je aspergeroomsoep niet meer laat koken (zodat de dooiers niet zullen schiften).
  • "Mis je iets aan smaak", voeg dan wat vers geperst citroensap toe of geef ieder een schijfje citroen mee op tafel.
  • Serveer je soep met versgehakte peterselieblaadjes.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat iedereen weten wat jij ervan vindt!

 

Laat Weten Wat Jij ervan Vindt!

Recept Rating




*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.